Sociální politika Téma: Bytová politika FSS MU Brno, 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká republika KRAJE Klikni na správný kraj.
Advertisements

Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
EKONOMICKÁ PODSTATA BYDLENÍ Ing. David Slavata, Ph.D. Ekonomika bydlení.
VÝVOJ TRHU NEMOVITOSTÍ V BRNĚ
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
ZEMĚPIS KRAJE ČR - ADMINISTRATIVNÍ ROZDĚLENÍ 9. roč.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
Formování státní politiky bydlení EKBY- 6. přednáška 5. dubna 2005.
Podpora výstavby nájemních bytů formou přímého úvěru z prostředků SFRB JUDr. Jan Wagner Státní fond rozvoje bydlení pro seminář při ForArchu
Regionální politika a regionální rozvoj 1. cvičení Mgr. Jaroslav Biolek.
SUBURBANIZACE.
Přednáška č. 9 Bytová politika.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
RUD – rozpočtové určení daní přílohy zákona č. 243/2000 Sb,
Teorie optimální velikosti města
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název krajePodíl kraje v %Podíl obce v % Praha14,39,0 Jihočeský2,85,6 Jihomoravský5,713,5 Karlovarský4,25,1 Královéhradecký10,37,6 Liberecký11,59,3.
Sociální politika Téma: Bytová politika FSS MU Brno, 2007.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Sociální bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č duben 2006.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Vývojové tendence na trhu práce. Přeměny ve způsobech organizace výroby FordismusPost-fordismus Flexibilita výroby Důsledky vývojových tendencí Růst participace.
Komunální bytová politika EKBY- 7. přednáška 4. duben 2006.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Politika zaměstnanosti a její naplňování prostřednictvím ESF se zaměřením na Cíl 1 KONVERGENCE Autor: Mindlová Lenka Jihočeská univerzita v ČB
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
EKONOMIKA BYDLENÍ EKONOMICKÉ A SOCIÁLNÍ ASPEKTY. 2 Ekonomika bydlení  Základní pojmy  Modely bytové politiky  Formy bydlení  Způsoby financování bydlení.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavební výrobě a bytové výstavbě Tisková konference Stavebnictví.
Olomoucký kraj Mgr. Yvona Kubjátová náměstkyně hejtmana.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jaký je dnešní nový byt? Aktuální údaje o stavebnictví a bytové výstavbě Tisková konference.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavebnictví a bytové výstavbě Tisková konference  Stavebnictví.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Regionální politika EU v období
Aktuální vývoj pracovní úrazovosti
Produkce odpadů obce ORP Šumperk
Veřejná databáze Českého statistického úřadu
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
POTRAVINOVÉ A MATERIÁLNÍ POMOCI
Úvod, základní principy a cíle
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Migrační tendence v Moravskoslezském kraji
RNDr. Roman Matoušek, Ph.D.
Česká republika územní členění.
Vyjmenuj kraje ČR VY_32_INOVACE_01
BYDLENÍ PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PRIORITY ČSSD
ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V ÚSTECKÉM KRAJI
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Vyjmenuj tři kraje ČR podle velikosti VY_32_INOVACE_03
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Sociální politika Téma: Bytová politika FSS MU Brno, 2006

Struktura tématu 1. Bydlení a jeho význam pro člověka 2. Specifika trhu s byty a role státu v bytové politice 3. Modely bytové politiky 4. Členění nástrojů bytové politiky 5. Sociální bydlení 6. Příspěvek na bydlení 7. Ostatní nástroje bytové politiky 8. Bytová politika v ČR a její aktuální problémy

AD1) Bydlení a jeho význam pro člověka Funkce bydlení pro jedince/rodinu Ochrana před nepříznivými vlivy prostředí Ochrana před nepříznivými vlivy prostředí Soukromí Soukromí Prostor pro rodinný a sexuální život Prostor pro rodinný a sexuální život Prostor pro odpočinek a trávení volného času Prostor pro odpočinek a trávení volného času Jistota a bezpečí Jistota a bezpečí Další reprodukční funkce rodin Další reprodukční funkce rodin

Bydlení je akcentováno ve třech oblastech Sociální akcent bydlení (prostorová dimenze sociální exkluze) Politický akcent bydlení (teorie středního voliče) Ekonomický akcent bydlení (multiplikační efekt bydlení)

AD2) Specifika trhu s byty Dlouhodobá spotřeba Dlouhodobá spotřeba Vysoké pořizovací náklady, rostoucí náklady na bydlení v čase Vysoké pořizovací náklady, rostoucí náklady na bydlení v čase Setrvačnost, neměnnost způsobu bydlení v čase Setrvačnost, neměnnost způsobu bydlení v čase Nízká pružnost nabídky bydlení Nízká pružnost nabídky bydlení Segmentace trhu s byty Segmentace trhu s byty

AD3) Modely bytové politiky 1.Liberální model 2.Korporativní model (model bytového družstevnictví) 3.Univerzalistický model (krajní varianta = státně dirigistický model)

Ad 4) Členění nástrojů bytové politiky Dle typu příjemců -Nástroje strany nabídky -Nástroje strany poptávky Dle formy -Legislativní nástroje -Finanční nástroje

AD 5) Sociální bydlení Specifický sektor nájemního bydlení, kterým se stát snaží zajistit všeobecnou rovnováhu na trhu s nájemním bydlení a umožnit potřebným skupinám důstojné a vyhovující bydlení Specifický sektor nájemního bydlení, kterým se stát snaží zajistit všeobecnou rovnováhu na trhu s nájemním bydlení a umožnit potřebným skupinám důstojné a vyhovující bydlení V ČR není sektor sociálního bydlení dostatečně legislativně ukotven a rozvinut V ČR není sektor sociálního bydlení dostatečně legislativně ukotven a rozvinut Nejde o nad- ale ani sub-standard Nejde o nad- ale ani sub-standard

Sociální bydlení Otázky: Jak širokým vrstvám? Jak širokým vrstvám? Jak vysoké regulované nájemné? Jak vysoké regulované nájemné? Z čeho financován? Z čeho financován? Za jakých podmínek poskytován? Za jakých podmínek poskytován?

Sociální bydlení Modely rozdělení kompetencí při přidělování sociálních bytů v Evropě Centralistický způsob stanovení kritérií (Lucembursko, Německo, Belgie, Francie, Itálie) Centralistický způsob stanovení kritérií (Lucembursko, Německo, Belgie, Francie, Itálie) Decentralistický způsob stanovení kritérií (Dánsko, Velká Británie, Irsko) Decentralistický způsob stanovení kritérií (Dánsko, Velká Británie, Irsko) Specifický způsob stanovení kritérií (Švédsko, Nizozemí) Specifický způsob stanovení kritérií (Švédsko, Nizozemí)

Sociální bydlení – výhody jeho výstavby Volný trh vede k monopolu Volný trh vede k monopolu Stát má informace o potřebnosti sociálně slabých Stát má informace o potřebnosti sociálně slabých Nabídka bytů je nepružná Nabídka bytů je nepružná Soukromý kapitál investuje do kvalitnějších bytů pro vyšší příjmové skupiny Soukromý kapitál investuje do kvalitnějších bytů pro vyšší příjmové skupiny

Sociální bydlení – nevýhody jeho výstavby Alokace bytů je neefektivní Alokace bytů je neefektivní Produkce bytů je neefektivní Produkce bytů je neefektivní Nižší netržní nájemné = nižší sociální mobilita Nižší netržní nájemné = nižší sociální mobilita Nebezpečí zneužití pro politické účely Nebezpečí zneužití pro politické účely Vytěsňování soukromých investic veřejnými Vytěsňování soukromých investic veřejnými

Ad 6) Příspěvek na bydlení ► Dávka, kterou se stát snaží zvýšit příjmy vybraných cílových sociálních skupin a tím jim pomoci dosáhnout na možnosti přiměřeného bydlení ► Postupně vytlačuje „sociální bydlení“

Příspěvek na bydlení – výhody jeho poskytování ► Efektivnější a operativnější ► Stimuluje poptávku, tím i nabídku ► Adresný, cílený ► Stimuluje k vyhledání přiměřeného bydlení ► Přenosný, nenarušuje sociální mobilitu ► Flexibilní

Příspěvek na bydlení – nevýhody jeho poskytování ► Růst cen ► Vysoké administrativní náklady ► Protistimulační efekt

AD 7) Ostatní nástroje bytové politiky 1. Daňové úlevy 2. Podpora stavebního spoření 3. Podpora hypotéčních úvěrů

AD 8) Bytová politika v ČR a její aktuální problémy 1.Dostupnost bydlení 2.Kvalita bydlení 3.Sociální bydlení 4.Rozdělení kompetencí, administrace systému bytové politiky

Finanční dostupnost bydlení Peněžní příjmy a vydání průměrné domácnosti (měsíční průměry na osobu v Kč) Rok Čisté peněžní příjmy Čistá peněžní vydání z toho potraviny, nealko nápoje odívání, obuv bydlení bytové vybavení, zařízení dom. doprava a spoje volný čas stravovací, ubytovací služby Zdroj: ČSÚ, 2005

Fyzická dostupnost bydlení Ukazatel počtu bytů na 1000 obyvatel ve vybraných evropských zemích Zdroj: Housing statistics in the European Union ČR, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Bulharsko, Rumunsko: www stránky národního statistického úřadu. In:Lux, M.: 2004, str.14

Regionální dostupnost bydlení Počet rozestavěných bytů v jednotlivých krajích (rozmezí ) KrajRok 1996rok 2002 Hl. m. Praha Středočeský Jihočeský Plzeňský Karlovarský Ústecký Liberecký Královéhradecký Pardubický Vysočina Jihomoravský Olomoucký Zlínský Moravskoslezský Zdroj: ČSÚ, 2005

Kvalita bydlení Srovnání vybraných kvalitativních ukazatelů bydlení v ČR a v sousedních zemích Česká republikaNěmeckoRakousko Počet bytů na 1000 obyvatel Užitná plocha bytu na m Obytná plocha bytu na m Počet osob v bytě 19912,82,22, ,62,2- Zdroj: ČSÚ, 2005

Kvalita bydlení Bytová výstavba v ČR (počet bytů v tisících) Dokončené 44,631,516,822,223,725,224,827,327,1 Zahájené 617,533,23532,932,42933,636,5 Rozestavěné (stav ke konci roku) 158,872,490,6103,2112,5118,8121,7129,6139,1 Zdroj: ČSÚ, 2005