Ingmar Bergman Patrik Vacek (jaro 2008) – přednáška č. 3.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fryderic Chopin.
Advertisements

Základy práce s textem Prezentační techniky
Interpretace neuměleckého textu Esej II. Pojmenujte užitý útvar českého jazyka Mezi intencemi post-totalitního systému a intencemi života zeje propast:
Řeč, jazyk, mluva.
Sociologie médií, komunikace a jazyka
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
Klasicismus a romantismus
Joseph Heller Narození 1. květen 1923 Úmrtí 12. prosinec 1999 NárodnostAmeričan.
Romantismus.
KULTURA Jitka Nešněrová.
Rozmanitost přírody Základní společné znaky živých organismů
Co nabízí KDF MFF UK (např. vedoucím klubů malých Debrujárů a malým Debrujárům) Zdeněk Drozd.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Fakulta elektrotechniky a informatiky
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
VY_32_INOVACE_4.2.IVT4N,1,2.17/Če Gymn á zium, Český Tě ší n, př í spěvkov á organizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Komiksový strip Komiksový strip je svébytný a svérázný druh komiksu. Má totiž několik odlišností od komiksovéh sešitu či klasického příběhu.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_2_19.
Christian Morgenstern
ICT – 2 – 3 – 34 HV J.Suchý a J.Šlitr
 Podle řady nezávislých zdrojů se sociální sítě staly nejčastější aktivitou na internetu, čímž sesadily pornografii. A to je pravděpodobně jen začátek.
Evropská jazyková cena Label Praha, Historie programu iniciativa vycházející z dokumentu vydaného EK v roce 1992 – „White Paper“ v ČR od.
Budování atmosféry multimediálního díla
Michal Viewegh * 31.Března 1962 Praha.
PARALELNÍ SLALOM. Paralelní slalom Jedná se o závod dvojic Závod má dvě tratě – modrou a červenou Obě tratě jsou postaveny identicky Závod je vždy vypsán.
William Shakespeare.
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Korejská kinematografie
V bludišti stylů Igor Stravinskij a jeho hudba 20. století
REKLAMA Návykové chování a závislost Zpracovali: Markéta Ráčková, Ondřej Otava.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_62_INOVACE_2901_typy.reklamy Téma: Typy reklamy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Obce v pohybu? Na webu! Vybrané poznámky k tvorbě videofilmů Seminář Parádní web 2013 úterý 21. ledna 2014.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
LITERÁRNÍ DRUHY DRAMA – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Vážná (artificiální) hudba 20. století 2. část. Vážná (artificiální) hudba 20. století Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková.
Ingo a Poldi jsou dvě domácí zvířata patřící německé fotografce Tanja Brandt. Ti dva se v průběhu let stali přáteli a Tanja, která se specializovala na.
ČESKÉ HUDEBNÍ BAROKO. BAROKO - ÚVOD -je název uměleckého slohu ovlivňujícího všechny druhy umění -v hudbě se uplatňovalo od konce 16. do poloviny 18.století.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
& Osvobozené divadlo Semafor
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_32_INOVACE_D9.10 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_20 Název Michal Viewegh Téma hodiny Generace.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Dějiny hudby a její osobnosti
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Spisovatelé a ilustrátoři
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
HUDEBNÍ VÝCHOVA HUDBA NA JEVIŠTI
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Světoví hudební skladatelé
TÉMA: LITERATURA V EXILU A SAMIZDATU LUDVÍK VACULÍK
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/17
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
Pes Ingo a sovička Poldi
Jasně, jsi fakt hustej! zpět.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.11_romansky_sloh_II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Název školy: Základní škola Netvořice
Osnova ke studiu pro studenty středních pedagogických škol
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
Dělitelnost přirozených čísel
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.04_vztahy_mezi_lidmi Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Ingmar Bergman Patrik Vacek (jaro 2008) – přednáška č. 3

Ingmar Bergman: tvůrce reklamy (I) 1951 – na protest proti nové vysoké dani ze zábavy se švédští producenti rozhodli zavřít na jeden rok filmová studia a filmaři tak zůstali bez práce. Ve snaze uživit sebe i své rodiny podepsal Bergman kontrakt na realizaci devíti reklam na mýdlo Bris se společnosti Sunlight and Gibbs Corporation (mýdlo sice člověku dle IB málem sedřelo kůži z těla, ale umožnilo mu dvě věci: a) jistý výdělek a b) svérázné experimentování s filmovými prostředky) Každá reklama musela obsahovat jeden z těchto dvou sloganů: „Pot sám o sobě nepáchne; jsou to kožní bakterie, které způsobují zápach, když se dostanou do styku s potem“ a „Bris zabíjí bakterie – když zmizí bakterie – zmizí zápach“ Realizace reklam se stala pro Bergmana zábavou, i když měl občas jisté problémy, jak vměstnat jeden ze dvou reklamních sloganů do krátkého snímku (kamera: Gunnar Fischer)

Ingmar Bergman: tvůrce reklamy (II) 1. King Gustavus III – dvůr krále v 18. století a nesnesitelný zápach… 2. The Tennis Girl/The Magic Theater – bakterie útočí… 3. Bris Soap – nejkonvenčnější reklama 4. Operation/Film Shooting – jedna ze tří reklam, jež reflektují médium filmu 5. The Inventor – sen o nalezení dokonalého mýdla 6. The Magic Show - mýdlo Bris zachraňuje situaci 7. The Rebus – mýdlo jako hádanka 8. The Princess and the Swineherd – variace na pohádku H. Ch. Andersena 9. Three-dimensional/The Film Showing – parodie na 3D filmy

Ingmar Bergman a populární kultura (I) Stejně jako práce dalších význačných tvůrců, stala se i tvorba Ingmara Bergmana předmětem svébytných interpretací, které se primárně soustředí na humornou parafrázi; k takovému „zneuctění“ ovšem Bergmanovy filmy přímo vybízejí, neboť pracují s atributy, jež se příkladně hodí pro ironické zlehčení „Útok na Bergmana“ se tak projevuje v několika rovinách: První představují klasické projevy hommage nebo inspirace Bergmanovým dílem (přičemž v tomto ohledu jsou asi nejznámější pokusy Woodyho Allena a z novějších filmů Bill & Ted's Bogus Journey (1991) či Poslední akční hrdina (1993) V oblasti filmu dále stojí za zmínku hindský populární snímek Tehzeeb (2003), jenž přejímá dějové schéma Podzimní sonáty (1978)

Ingmar Bergman a populární kultura (II) V oblasti hudby představuje jasně čitelnou poctu Bergmanovi skladba heavymetalové formace Van Halen, která v písni The Seventh Seal využívá v textové rovině také motivů z Lesních jahod (1958) – viz Seventh-Seal-lyrics-Van-Halen/C A5249E548256BC70006ED78 - skladba na YouTube (live) Seventh-Seal-lyrics-Van-Halen/C A5249E548256BC70006ED78 Recepčně nejzajímavější a divácky nejvděčnější je množství parodií, které vznikaly v několika posledních desetiletích. Převážně několikaminutové skeče jsou natočeny dvojím způsobem: jednak jako institucionálně podpořené projekty (modelovým příkladem budiž aktivity kanadského televizního kanálu Second City Television, který fungoval v letech 1976 – 1984), jednak jako tvůrčí aktivity jednotlivců a obdivovatelů Bergmanova díla.

Ingmar Bergman a populární kultura (III) Klasickým příkladem druhého přístupu je jedna z prvních bergmanovských parodií, proslavený Holub (De Düva: The Dove, 1968). ukázka 14minutový snímek natočený na filmový materiál si bere na mušku Sedmou pečeť a Lesní jahody, přičemž tvůrci do svého náhledu na putování šestasedmdesátiletého profesora Sundqvista vložili mimo jiné i prvek možného incestu. Tento film také ilustruje jeden z klíčových prvků parodického přístupu k Bergmanovým filmům, kdy je jedna z rovin humoru postavena na jazykových promluvách. U všech snímků se tato snaha projevuje na deformované podobě mluvené a někdy i psané švédštiny. V Holubovi je dialog vystavěn za užití umělého jazyka, který v sobě spojuje prvky angličtiny, němčiny, latiny a švédštiny s extrémním důrazem na využití zdánlivě švédského přízvuku a s řadou substantiv končících na „ska“.

Ingmar Bergman a populární kultura (IV) Osmiminutový snímek Whispers of the Wolf (SCTV, 1978) – ukázka Zástupcem skečů je výstup francouzského komediálního herce Jacquese Villereta ukázka „Persona z kuchyně“ – dva amatérští herci a jejich bergmanovská etuda French and Saunders: sofistikovaná televizní parodie Filmová cvičení videoamatérů