Metody vytváření biomechanického modelů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Automatizační a měřicí technika (B-AMT)
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Individuální náhrady skeletálních defektů
Fotogrammetrie 1 Průseková metoda přednášející Jindřich Hodač JH_13.10.
8 Průseková metoda - nejstarší fotogrammetrická metoda
Moderní trendy měření Radomil Sikora za společnost RMT s. r. o.
Počítačová 3D grafika Daniel Beznoskov, 1IT A.
Miloslav Mazanec © 2013 Počítačová grafika.
Program přednášky - Jednosnímková fotogrammetrie - Digitální ortofoto
KRAJSKÉ SESTKÁNÍ METODIKŮ STROJÍRENSTVÍ A AUTOMATIZACE ÚNOR 2015 PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI.
Projekt: HIGH TECHNOLOGY – další vzdělávání v 3D technologii; reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.10/ Tábor
Počítačová 3D grafika Daniel Beznoskov, 1IT A.
Úvod do používání digitálního fotoaparátu
Inerciální měřící systémy
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
INFORMATIKA 8 Videosekvence, webkamera III2 – I8- 20.
Computer Numerical Control číslicové řízení pomocí počítače Digitalizace a tvorba 3D modelů pomocí 3D laserových scannerů Handyscan.
Počítačová grafika – rastrová grafika
Metodika měření svislých posunů staveb
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
ELEKTROTECHNIKA Elektronické počítače
Ústav automatizace a měřicí techniky
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Metodika měření horizontálních posunů staveb
Scanner.
Archeologie a GIS Jan Mařík Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.
STROJÍRENSTVÍ Kontrola a měření
Výzkum uplatnění dat laserového skenování v katastru nemovitostí
5 Metody určení PVniO Znalost prvků vnitřní orientace 
Řešení úlohy statického zatížení obratle
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Fotogrammetrická dokumentace architektury 3 x 3 pravidla pro jednoduchou fotogrammetrickou dokumentaci architektury Jindřich Hodač Ph.D. Letní semestr.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
4 Základy - pojmy Střed promítání ,,O“ Hlavní bod snímku ,,H“ Konstanta komory ,,f“ Osa záběru Střed snímku ,,M“ Rámová značka (měřický snímek) Úvod do.
Program přednášky ,, Kalibrace “ - snímkové souřadnice
Pokročilé architektury počítačů (PAP_16.ppt) Karel Vlček, katedra Informatiky, FEI VŠB Technická Univerzita Ostrava.
Základní seznámení s biomechanikou
Prezentace z DIFM Kaplička ve Vysokém Újezdě. Autoři: Kamila Kraftová Zdeněk Nejedlý
Technologie - snímkové orientace
Tvorba modelu prostředí pro mobilní roboty Petr Kolman.
Aplikace MKP v biomechanice - Modelování zatěžování obratle krční páteře pomocí softwaru ANSYS Řešení úlohy statického zatížení obratle Konečná vizualizace.
Digitální aerotriangulace v aplikaci pozemní fotogrammetrie
Program přednášky fotogrammetrické metody laserové skenování
Mělnické podzemí 3D Historická dokumentace Nové měření Použité metody
Počítačová 3D grafika Daniel Beznoskov. Úvod Počítačová 3D grafika je označení práci s trojrozměrnými objekty. Převod 3D objektů do 2D zobrazení se nazývá.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Postup zpracování projektu Kaplička v Mrzkovicích
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
1 Fotogrammetrie - úvod Proč?? Co ?? Jak?? snímek mapa.
PACS Picture Archiving and Communication System
Procesní automatizace
Obsah prezentace Princip fungování Technické parametry Proces realizace Závěrečné zhodnocení 4.
Technologie skenování ve 3D „HIGH TECHNOLOGY – další vzdělávání v 3D technologii“, registrační číslo projektu CZ.1.07/3.2.10/ Ing. Ondřej Helan.
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_14_SKENERY.
Technologie skenování ve 3D „HIGH TECHNOLOGY – další vzdělávání v 3D technologii“, registrační číslo projektu CZ.1.07/3.2.10/ Ing. Ondřej Helan.
AEB_141 Prostorová dokumentace artefaktů a vytváření 3D modelů Úvod a 3D prostředí.
Výškopis ● Vrstevnice -Vrstevnice je čára o stejné nadmořské výšce zobrazená na mapě. – Interval i = M / 5000 – Hlavní, vedlejší.
Periferní zařízení počítače - opakování
Internet - historie.
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Technologie skenování ve 3D
confocal laser scanning microscope (CLSM)
Dokumentace památkových objektů
Internet of Things /Internet věcí/
Internet of Things /Internet věcí/
Počítačová grafika.
Geografické informační systémy
Mgr. Miroslava Telingerová
Transkript prezentace:

Metody vytváření biomechanického modelů Aplikace MKP v biomechanice - Modelování zatěžování obratle krční páteře pomocí softwaru ANSYS Metody vytváření biomechanického modelů

Jak je možné získávat biomechanické modely?? 3. Metody vytváření biomechanického modelů Tvroba biomechanickych modelů Jak je možné získávat biomechanické modely?? Ze základního hlediska jsou dva možné přístupy k získávání biomechanických modelů: „In Vitro“ , „In Vivo“ . Oba přístupy usnadňují současné moderní techniky a postupy.

3. Metody vytváření biomechanického modelů „In Vitro“ = v neživém organismu. Přístup, kdy modely jsou vytvářeny z neživých struktur a to pomocí kontaktního skenování. Díky dostupným technologiím a postupům dosahují velmi vysoké přesnosti. Použití omezeno na neživé struktury.

3. Metody vytváření biomechanického modelů „In Vivo“ V překladu v živém organismu. Metoda získávání biomechanických modelů z živých organismů a tkání. Pro tuto metodu se tedy používají neinvazivní metody: Počítačová tomografie, rentgenové snímky, magnetická rezonance. Z dat získaných těmito metodami lze specifickým postupem získat 3D modely tkání. Tento postup může sloužit jak pro získávání modelů kostí, tak například svalů. Pozn.: Velmi zajímavým současným tématem je vytvoření softwarové podpory pro automatizované získávání těchto modelů.

3. Metody vytváření biomechanického modelů Rapid prototyping „proces“ vytváření reálného fyzického modelu z počítačových dat. Zdroje pro vytvoření reálných modelů: CAD Systémy, 3D scannery (například ATOS), Medicínské zobrazovací systémy (rentgeny, CT). Odkaz(Anatomický ústav 1.LF UK) (http://www.anatonomina.org/index.php?n=1&IDr=4b3a7a2195d642a65d5cc52bcc71114e&lang=cz&p=0|4|#4 ) Mnoho dostupných technologií používaných v průmyslu, v architektuře, lékařství a dalších oborech. Např.: Fused Deposition Modeling (FDM) (Stratasys, USA ), Selective laser sintering (SLS), Stereolithography (SLA), 3D printing (3DP)

3. Metody vytváření biomechanického modelů Rapid prototyping Oblast použití technologie rapid prototyping v roce 2000 (Percentage use of rapid prototyping worldwide as of year 2000. Data based on: D. T. Pham, S. S. Dimov, Rapid manufacturing, Springer-Verlag, 2001, ISBN 1-85233-360-X, page 6 )

3. Metody vytváření biomechanického modelů ATOS mobilní bezdotykový optický 3D skener firmy GOM, vysoká výkonnost, velké rozlišení a široká flexibilita měřicích objemů, flexibilita (jedním zařízením lze měřit objekty od několika milimetrů do několika metrů), vysoké rozlišení (až 66 bodů na 1mm), hustota dat je daná typem ATOSu a pohybuje se v rozmezí od 800 000 až do 4 000 000 bodů na 1 záběr. Proces měření je založen na principech optické triangulace, fotogrammetrii a fringe projection. Na povrch objektu jsou promítány pruhy světla, které jsou snímány pomocí dvou kamer s CCD čipem. Software z těchto záběrů vypočítá prostorové souřadnice jednotlivých bodů. Automatické složení jednotlivých záběrů do jednoho celku je zajištěno pomocí referenčních značek umístěných na objektu nebo mimo něj. http://www.gom.com/, http://www.mcae.cz/

3. Metody vytváření biomechanického modelů ATOS – tvorba modelu Systémem ATOS II byly naskenovány modely krčních obratlů (C2, C3 a C4) pro NTI FM TUL. Každý model je ve formátu STL (stereolitography). Model složen z 3D souřadnic bodů, které tvoří povrch modelu. Z bodů jsou tvořeny polygonové plošky. Díky obrovskému počtu bodů cca 700 000, je model extrémně přesný.

3. Metody vytváření biomechanického modelů Vizualizace modelu vytvořeného systémem ATOS

3. Metody vytváření biomechanického modelů Model – polygonova síť