Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítačová 3D grafika Daniel Beznoskov, 1IT A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítačová 3D grafika Daniel Beznoskov, 1IT A."— Transkript prezentace:

1 Počítačová 3D grafika Daniel Beznoskov, 1IT A

2 Úvod Počítačová 3D grafika je označení práci s trojrozměrnými objekty
Převod 3D objektů do 2D zobrazení se nazývá renderování Nejznámějším využitím je tvorba filmů nebo počítačových her

3 Historie Termín "počítačová grafika" poprvé použil William Fetter.
Prvním zobrazením byla animace s názvem Budoucí svět. Výzkum probíhal na mnoha místech převážně v USA. Nejvýznamnější roli v tomto oboru sehrála Univerzita v Utahu.

4 Modelování Modelování je proces tvarování a vytváření 3D modelu, reprezentován několika způsoby. Modely mohou být vytvořeny: Na počítači člověkem pomocí modelovacího nástroje. Podle dat získaných měřicím přístrojem z reálného světa. Na základě počítačové simulace. Konvice z Utahu, nejslavnější 3D model

5 Texturování Textura je obrázek, kterým je „obaleno“ těleso.
Pomocí textur je možné dosáhnout velmi dobrých výsledků. Každý bod na povrchu tělesa má kromě souřadnic X, Y, Z ještě 2 souřadnice U a V. Proces umísťování textury na povrch tělesa se nazývá „UV mapování“.

6 Renderování Renderování převádí model na obrázek, pomoci simulací light transport, nebo non-photorealistic renderováním. Dvě základní operace v renderování jsou doprava(transport) a rozptyl(scattering) Tyto kroky vykonává počítačový 3D grafický software, nebo 3D grafické rozhraní (3D Graphics API). 3D projekce nám dovoluje trojrozměrný obrázek vidět dvourozměrně.

7 Software pro 3D grafiku 3ds MAX (Autodesk) je používán ve filmu, televizi, video hrách a architektuře pro Windows a Apple. Může být rozšířeno a upraveno přes SDK nebo skripty použitím Maxscript. Maya (Autodesk) je momentálně používáný ve filmovém, televizním a herním oboru. Maya je vyvíjena několik let jako programová platforma. Cinema 4D (MAXON) je používaná nejčastěji ve filmech pro 2.5d práci. SketchUP Pro (Google) obsahuje sketchové modelování.

8

9 V trojrozměrné grafice je možné dosáhnout velmi realistických výsledků

10 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Počítačová 3D grafika Daniel Beznoskov, 1IT A."

Podobné prezentace


Reklamy Google