Průvodce Čínou 21. století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MEZINÁRODNÍ OBCHOD Žádná země nevyrábí vše, zboží si země mezi sebou směňují, vzniká zahraniční (mezinárodní) obchod.
Advertisements

Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Mezinárodní integrace
Afrika, Asie.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Klasifikace států podle úrovně hospodářství
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Mezinárodní organizace
ZAHRANIČNÍ OBCHOD Lucka Vrzalová, OB.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
VY_32_INOVACE_01 Asie - úvod do Asie
ASIE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Stupeň rozvoje států světa
Zpráva o světových investicích 2006 (UNCTAD) KONFERENCE OSN PRO OBCHOD A ROZVOJ (UNCTAD)
ASIJŠTÍ TYGŘI. Tyto státy se nacházejí v monzunové oblasti. Mají dobrou polohu na pobřeží Tichého oceánu. V posledních letech se velice rychle zlepšilo.
Ruská federace x WTO a OECD
Jihozápadní Asie Ekonomická charakteristika zemí
Najdi na slepé mapě Asie státy podle zadání
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mezinárodní vztahy Bc. Lukáš Vacík
HOSPODÁŘSTVÍ. Velikost ekonomiky Poř.státmld. US$ PPP (2003) 1.USA Čína Japonsko Indie Německo Spojené království1.
Přírodní zdroje Obnovitelné Půdy, voda, biomasa, sluneční energie…
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2012.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Made in China Lubomír Bureš
LIBYE Vypracoval: Petr Svojanovský.
Nástin hospodářských problémů Čínské lidové republiky a rozvojových zemí od druhé světové války do roku 1990.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2013.
OBLASTI ASIE Podle tradičního dělení se Asie člení na 7 oblastí
Asie Josef Hanzl 6.B.
Celkové opakování Amerika.
Exportní konference, Zapojení Svazu průmyslu a dopravy ČR do naplňování Exportní strategie Exportní konference,
ASIE.  Největší světadíl (8,6% povrchu Země, 29,9% souše)  Nejlidnatější – cca 4 mld. (60% populace)  ½ obyvatel – do 20 let  Hlavně S a V polokoule.
VY__III/2__INOVACE__230 ZEMĚPIS Asie.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_18 Název materiáluVýchodní.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Soudobý svět Ekonomický pohled
Zahraniční obchod výměna zboží a služeb mezi státy.
EVROPA A SVĚT PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE – 2. část
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
SVĚTOVÉ OBYVATELSTVO. POČET OBYVATEL na světě 7,4 miliardy obyvatel (k ) TOP 10 MOST POPULOUS COUNTRIES 1. China1,379,302, India1,281,935,911.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Britské impérium – Britské impérium – 1922.
Mezinárodní organizace
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
ČÍNA.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
ASEAN Ročník: 2. Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh:
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Napříč Asií.
Lokalizace Asie - významná místa /politická geografie/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 2
Podpora podnikatelských kontaktů v Asii
Evropské hospodářství
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
Konflikty ve světě Význam ozbrojených sil Příčiny a důsledky konfliktů
Čína - Peking 1,4 mld. oby. (1. na světě), 9,5 mil. km2 (4. na světě),
OHNISKA NEKLIDU V SOUČASNÉM SVĚTĚ
MEZINÁRODNÍ OBCHOD Žádná země nevyrábí vše, zboží si země mezi sebou směňují, vzniká zahraniční (mezinárodní) obchod.
Transkript prezentace:

Průvodce Čínou 21. století Ai Weiwei, 1995, „Upuštění vázy z dynastie Han na zem“

Vývoj mezinárodních vztahů 1949 založení ČLR a ČR na Taiwanu – soupeření o mezinárodní podporu a diplomatické vztahy 50.léta podpora komunistického bloku 1950-53 Korejská válka 1962 válka s Indií o sporná území 1960-69 vyostření sporů se SSSR, orientace na rozvojové státy, neutralita 1971 přijetí do OSN (ČR na Taiwanu zde končí) od 70.let orientace na Západ (USA) od 1978 „otevírání se Číny světu“ 1979 válka s Vietnamem (podporovaný SSSR) 1989 konec bipolárního světa, masakr na Tiananmenu

Vývoj diplomatických vztahů ČLR 1949/50.léta – hnědá barva 80.léta – žlutá barva 60.léta – červená barva 90.léta – světle žlutá 70.léta – oranžová barva šedá barva – bez diplomatických vztahů 80.léta – žlutá barva

Obecné trendy a strategie čínské zahraniční politiky Koncepce „Mírového vzestupu Číny“ (Zhongguo heping jueqi) autorem termínu Zheng Bijian z Univerzity ÚV KS Číny od roku 2003 si ho osvojila čtvrtá generace vedení ČLR (vývoj) odvolává se na starověkou politickou filosofii (Guanzi, Laozi, Confucius, Mencius, Mozi, Xunzi, and Hanfeizi ) a vojenskou strategii (Sunzi: Bingfa) multilateralismus a využívání „soft power“ metod (Konfuciovi instituty, noviny Global Times, televize CCTV 9, PR kampaně) analogie k vnitropolitické koncepci „Harmonické společnosti“ Yan Xuetong, Daniel Bell, tzv. Nový konfucianismus Další trendy: investice do zbrojení důraz na export důraz na vědu a výzkum (studium v zahraničí) zajišťování trhů a surovinových zdrojů

Současný stav diplomatických vztahů ČLR

Země bez diplomatických vztahů s ČLR Afrika Burkina Faso (1961–1973, 1994) Gambie (1968–1974, 1995) São Tomé and Príncipe (1997) Swazijsko (1968) Evropa Vatikán (1942) Oceánie Kiribati (2003) Marshalské ostrovy (1998) Nauru (1980–2002, 2005) Palau (1999) Šalamounovy ostrovy (1983) Tuvalu (1979) Střední a Jižní Amerika, Karibské státy Belize (1989) Dominikánská republika (1957) El Salvador (1961) Guatemala (1960) Haiti (1956) Honduras (1965) Nikaragua (1962–1985,1990) Panamá (1909) Paraguay (1957) St. Kitts and Nevis (1983) St. Lucia (1984–1997, 2007) St. Vincent a Grenadiny (1981) Asie Bhútán (neuznává ani Taiwan)

Čína - Taiwan Taiwanskou otázku nepovažuje ČLR za problém mezinárodní politiky Uplatňuje politiku jedné Číny Na politické a vojenské úrovni napjaté vztahy Na úrovni obchodu, kulturní a společenské výměny vztahy velmi dobré Klíčový partner Taiwanu - USA - ručí vojensky za status quo v taiwanské úžině Anti-Secession Law 2003 Od zvolení Ma Ying-jeou (KMT) za prezidenta v roce 2008 dochází k stabilizaci vztahů

Čína - USA Dvě největší ekonomické a politické velmoci současnosti Od 70. let dochází k politickému sbližování spolu se vzrůstajícím velmocenským soupeřením Spojuje je vzájemný obchod a ekonomické vazby ČLR je největší zahraniční věřitel USA Obchodní bilance v roce 2006 byla 360 miliard USD ve prospěch Číny dlouhodobé podhodnocení RMB vůči USD nahrává exportu z ČLR do USA Hlavní zdroje napětí mezi USA a ČLR Taiwan Tibet a dalajlámova exilová vláda dodržování lidských práv zbrojení a vzájemné vojenské špionáže vytváření ekonomických bariér střety zájmů v mezinárodní politice (Blízký východ, Afgánistán, Severní Afrika…)

Regionlání soupeři Japonsko silné resentimenty z období japonské okupace Číny (1937-1945) pravidelně oživovány územními spory, návštěvami japonských politiků svatyně Jasukuni, státem autorizované učebnice historie regionální konkurence – ekonomická a politická vazby Japonska na USA, americké vojenské základny Indie hlavní ekonomický a politický konkurent v regionu Nejlidnatější země světa a nejrychleji rostoucí světové ekonomiky velmi odlišné kulturní zázemí a historická zkušenost územní spory na čínsko-indické hranici Indie poskytuje azyl Tibetské exilové vládě "Sino-Indian ties would be the most important bilateral partnership of the century„ člen BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína)

Strategická partnerství v sousedství Pákistán - vyvažuje moc Indie v regionu, ekonomická a strategická spolupráce Mongolsko – zdroj uhlí a drahých kovů, masivní čínské investice Rusko a Střední Asie (Kazachstán, Kirgizstán, Tádžikistán a Uzbekistán) – Shanghaiská pětka Severní Korea – ČLR hlavním partnerem, politická karta vůči Japonsku, USA, Rusku, Jižní Koreji (diskuse 4 + 2) Jižní Korea – zásadní obchodní partner, vyrovnaná obchodní bilance ASEAN (Brunej, Kambodža, Barma, Indonésie, Laos, Malajsie, Filipíny, Singapur, Thajsko, Vietnam) – ekonomická spolupráce, diplomacie

Nové trhy, surovinové a energetické zdroje Blízký východ Saudská Arábie, Írán (Libye, Sýrie, Irák) energetické zdroje Afrika dobré vztahy od 50. let, podpora proti-kolonializačního boje a afrického socialismu obchod mezi Afrikou a Čínou dosáhl v roce 2010 úrovně 114 miliard USD (positivní obchodní blance na straně ČLR) masivní čínské investice do infrasturktury, energetiky, telekomunikací, průmyslu a obchodu Afrika jako odbytiště čínského zboží, surovinová a energetická zásobárna vzdělávací výměny (afričtí studenti na čínských univerzitách) vzrůstající intenzita protičínských nálad kritika Číny za neo-imperiální politiku, podporu diktatur, dovoz zbraní

Sporná území Tibet Východní Turkestán Spratlyovy ostrovy nároky ČLR, Vietnamu, Taiwanu, Malajsie, Filipín a Bruneje strategická poloha, rybolov a ložiska ropy a zemního plynu ostrovy Senkaku/Diaoyu Islands nároky ČLR, Japonska a Taiwanu jižní Tibet (Arunachal Pradesh) nároky Indie a ČLR

Evropská unie a ČR EU je největším obchodním partnerem Číny Čína je druhým největším importérem do EU hned po USA mezi 2009 a 2010 export EU do Číny vzrostl o 38% zatímco čínský export do EU vzrostl o 31% Čína se podílela na financování dluhu některých evropských zemí na počátku ekonomické krize Evropa buduje s Čínou systém strategických partnerství nejednotný přístup evropských zemí k požadavku na dodržování lidských práv a Tibetu