Programujeme v kódu HTML (Hyper Text Markup Language)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Olomouc, únor 2012.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Tvorba webových stránek
MS WORD II. ZÁKLADNÍ FORMÁTOVÁNÍ TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
Tvorba webových stránek
WWW stránky.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tvorba www stránek VLOŽENÍ OBRÁZKŮ ICT 4.ročník. Vložení obrázku OBRÁZEK NA WEBOVÝCH STRÁNKÁCH Binární data – ukládáme do samostatných složek (IMAGE,
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
HyperText Markup Language
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady29Číslo DUM14.
Programování HTML stránek
1 Provázání stránek Vytvořte dvě www stránky, jednu růžovou a druhou modrou – viz. zdrojové kódy RŮŽOVÁ STRÁNKA Růžová stránka Odkaz na modrou stránku.
HTML. Barvy Co je to HTML soubor? HTML je zkratka Hyper Text Markup Language V HTML souboru je textový soubor proložen malými značkovacími.
Úvod do html kódu. Roman Hendrich
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Elektronické prezentace Jiří Fejfar Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí - na závěr (pokud je nutno.
Záložky, křížové odkazy, hypertextové odkazy
Tvorba webových stránek II. Odkazy, obrázky, seznamy.
Formátování textu. Odstavce  tvoříme párovou značkou  text bude od ostatního textu oddělen Konec řádky  nepárová značka způsobuje ukončení řádku a.
Jazyk HTML.
Zadání samostatné práce SP1 Základy HTML. CÍL Ověřit znalosti použití základních HTML construkcí –Základní kostra –Kódování češtiny –Nastavení pozadí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Pravidla a doporučení pro názvy souborů
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
CSS – vlastnosti textu text-align (vodorovné zarovnání)
Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
David Klíma- 1 - Obrázky na webu Než dám obrázek na web co musím udělat? Získat ho Upravit Zmenšit na publikovatelnou formu POZOR! někdy se obrázek natahuje.
Tvorba www stránek Seznam, tabulky, grafika a barvy (1.část) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
aneb zásady správné tvorby webových stránek Informatika Milan Šimek
Brána k poznání Dokončení první fáze – základní značky HTML.
XHTML – formátování textu, vodorovná čára Mgr. Lenka Švancarová.
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
Obrázky v HTML dokumentech Druhy a použití. Obrázky + Zvyšují atraktivitu stránek. + Zvyšují vypovídací schopnost stránek. - Zvyšují dobu načítání stránky.
Tomáš Veselý, Lukáš Ratkovský, Luboš Rauer.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Elektronická prezentace Alžběta Srnová Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí– na závěr (pokud je nutno.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Základy HTML 1 Vložení obrázku. 2 Grafické formáty První předpoklad pro vložení obrázku do stránky je jeho uložení ve vhodném formátu. Prohlížeče podporují.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
Poznámky k testu Z uvedených otázek je vždy jedna odpověď správná.
Počítačová grafika a CAD 1 Ukládání obrázků do různých formátů.
Tvorba www stránek.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_029.ICT.34 Tvorba webových stránek – fotogalerie ZPS.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
HTML pokračování. Co obsahuje každý html dokument? stránka stránka ahoj světe HTML.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Internetové stránky II. Co se všechno.
Základy tvorby www stránky v HTML kódu. © Mgr. Petr Loskot, leden Časopis PPK Časopis PC World.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Tvorba WEBOVÝCH stránek – základní TAGY
Textový Editor.
HTML (II) (3).
Tvorba WEBOVÝCH stránek – obrázky
GRAFIKA.
Jméno Příjmení, další jména Ústav konstruování
ZNALOST IKON VE WORDu Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Transkript prezentace:

Programujeme v kódu HTML (Hyper Text Markup Language)

Základy HTML Můj pokus s obrázky Zde bude text a obrázky

Formát podbarvení celého dokumentu (zde světle modré) red=červené, blue=modré, green=zelené, yellow=žluté,… (nebo čísla barev) Největší nadpis Nejmenší nadpis Obyčejný text tučný text kurzíva tučná kurzíva podtržený text raději nepoužíváme

Obrázky I. Poznámky: 1.Jedná se o nepárový tag 2.Používáme běžně jen grafické formáty jpg (fotografie) a gif (obrázky – i pohyblivé) 3.Abychom neměli na webu zmatek, raději obrázky ukládáme do zvláštní složky (např. „foto“) – zpětné lomítko napíšeme Alt+92 4.V názvech obrázků i html dokumentů nesmíme mít mezery a české znaky, název by neměl začínat číslicí

Obrázky II. Dejte si pozor na velikost obrázku Velikost: 1. rozlišení (v pixelech = obrazových bodech) 2. velikost, kterou obrázek zaujímá na disku Obrázek můžeme převzorkovat, tzn. změnit jeho rozlišení v pixelech; tím se současně změní i jeho velikost na disku Další možností je vytvoření obrázkové galerie (např. v komerčním programu Zoner Photo Studio)

Obrázky III. Zarovnání obrázků i textu: Vlevo: zarovnává se nám automaticky Uprostřed: Tento text i následující obrázek se nám zarovnají uprostřed Vpravo: podobně jako uprostřed, jen místo „center“ užijeme „right“

Odkazy Mohou být relativní - odkaz na jinou html stránku v mém webu: Jak na obrázky poznámka: „cesta“ k obrázku na mém webu je vlastně také relativní, ale nejedná se o odkaz: Mohou být také absolutní (např. odkaz na jiné html stránky (na jiný web): Seznam.cz