SPECIFIČTÍ UŽIVATELÉ – DĚTI (VČ. KYBERGROOMINGU A KYBERŠIKANY)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

Ochrana dětí na internetu
Kyberkriminalita na dětech z pohledu forenzní psychologie
Aktivity projektu E-BEZPEČÍ & E-SYNERGIE
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Děti vyrůstají v podstatě online. Na síti se dokáží skvěle orientovat, často lépe než rodiče. Není divu, počítač mají doma, ve škole a někteří i v mobilu.
Bezpečnost na internetu
Občanská nauka Sociálně patologické jevy IV. ; VY_32_INOVACE_D2_12
Web Rangers Filip Komarov. Co je pro vás slovo e-bezpečí ??????????????
Název: Co mi hrozí Vypracovali:Kateřina Kratochvílová a Jiří Virgl
Název: Co nám hrozí na internetu
Aktualizace aktivit projektu E-Bezpečí v oblasti prevence rizikové virtuální komunikace
Bezpečný internet (Kyberšikana) pozor !!!.
INTERNETOVÁ BEZPEČNOST
!NÁSTRAHY INTERNETU! Kyberšikana sociální sítě
Reprodukční zdraví a plánované rodičovství
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
Nástrahy internetu.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_130_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
Nebezpečí na Internetu
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná.
Klára Šťastná 2.Ročník MK
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
TYPY A FORMY ÚRAZŮ I NÁSILÍ NA DĚTECH A MLÁDEŽI
Kyberšikana Radka Blažková.
Nebezpečí na internetu KYBERGROOMING
Sexualita uživatelů pervitinu a Subutexu
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Kyberšikana.
TYPY A FORMY ÚRAZŮ I NÁSILÍ NA DĚTECH A MLÁDEŽI
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
KYBERŠIKANA Kateřina Ďurišíková. Co to je? Jedná se o šikanování jiné osoby pomocí informačních technologií - internetu, mobilních telefonů, apod. (např.
Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování.
Masmédia a manipulace: Masmédia a jejich vliv na společnost i osobní životy lidí Jana Kvardová, IV. D Střední škola KNIH, o.p.s. Brno.
N ÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU „Nebezpečí číhá všude“ workshop Brno 2011.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. & Mgr. Veronika Krejčí
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
KYBERŠIKANA Prezentace ke stáži MVČR2, projekt E-SYNERGIE Jana Drlíková.
Stalking nebezpečné pronásledování Trestní zákoník - § 354.
Sexuální zneužívání mentálně handicapovaných, specifika průběhu a reakce obětí PHDR. MARTINA VENGLÁŘOVÁ, PSYCHOLOG, PSYCHOTERAPEUT „OBĚTI SEXUÁLNÍHO NÁSILÍ.
KYBERŠIKANA Mgr. Martina Miloica ZŠ Heyrovského 33, Olomouc.
Kyberšikana – co s tím?. Zamyslete se, co všechno se o vás může někdo cizí dozvědět z internetu?  Jméno?  Věk?  ?  Telefonní číslo?  Adresu.
Problematika násilí na dětech Syndrom CAN – syndrom týraného, zanedbávaného a zneužívaného dítěte Způsoby vzniku: Akce Ne-akce.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Násilí Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Bezpečnost na internetu Zpracovala: Kateřina Svačinová, 6.B.
Kyberšikana Denisa Opatrná ČJL+AJ. Centrum pro rodiče a děti Google  Je dostupné na
 Nebezpečná internetová manipulace, v rámci které útočník usiluje o osobní schůzku s nezletilou osobou.
Anotace: Prezentace je určena žákům 5. ročníku, slouží k seznámení žáků s internetem, jeho nejčastější používání, varování před některými nástrahami a.
Kyberšikana, sexting, (kyber) grooming
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Číslo v digitálním archivu školy
Kyberšikana.
Žák se dozví, jaký je rozdíl mezi šikanou a kyberšikanou
KYBERŠIKANA.
Psychologie ve školní praxi (seminář)
Práva LGBTI osob Vojtěch Pospíšil Oddělení rovného zacházení
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
Bezpečnost i v kyberprostoru
SETKÁNÍ S RODIČI Gymnázium v Bystřici nad Pernštejnem
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-09
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
Transkript prezentace:

SPECIFIČTÍ UŽIVATELÉ – DĚTI (VČ. KYBERGROOMINGU A KYBERŠIKANY) INFORMAČNÍ BEZPEČNOST 3. 4. 2013 KISK FF MU

Specifičtí uživatelé Každý na internetu ohrožen Většina problémů ohrožuje každého, ale někoho víc a někoho míň Lze najít mnoho skupin, na které se zaměřují různé útoky Pro účely předmětu tři významné: Děti: kybergrooming a kyberšikana Firmy: bezpečnostní politika Stát: informační válka

Děti

Proč děti? Od počátku 20. století zvláštní zacházení i legislativní úpravy Vzhledem k psychice, ale např. i menší fyzické síle (obvykle) snadněji obětí útoku Různé psychologické aspekty typické pro děti a dospívající vzhledem k času zde neřeším (některé v přednáškách o NNO) Pro děti typická nebo zvláštně upravená ohrožení mnoha druhů (část jsme již řešili) Ohrožení s jedněmi z nejvážnějších důsledků typické pro děti kybergrooming a kyberšikana

EU Kids Online a užití internetu dětmi 60/75 (ČR) % online denně, dalších 33/22 % min. týdně Přístup k internetu: 49/63 % ve své ložnici, 33/39 % přes mobilní zařízení => privatizace Oznámení problému: 60 % sexuální zprávy, 77 % šikana, 53 % sexuální obrázky; 36 % rodičům, 28 % kamarádům a 24 % učiteli ČR „vyšší užití, vyšší risk“, resp. „nové užití, nový risk“

Některá narušení soukromí dle EU Kids Online 12/17 % se cítilo něčím na internetu poškozeno 15/21 % obdrželo sexuální zprávy 6/8 % kyberšikana (19/26 % šikana online i offline dohromady) 30/46 % kontakt online s cizincem, jen 9/15 % následně setkání online, 11 % z nich (1 % z všech dotázaných) se špatnou zkušeností

Grooming Typickými oběťmi děti, někdy ženy, zcela výjimečně muži Neexistuje výstižný český ekvivalent „Chování, které má v dítěti vyvolat falešnou důvěru a připravit ho na schůzku, jejímž cílem je oběť pohlavně zneužít.“ (ÚOOÚ - Slovníček nejdůležitějších pojmů)

Pohlavní zneužití Sexuální zneužití dítěte definovala Zdravotní komise Rady Evropy v roce 1992 jako „nepatřičné vystavení dítěte pohlavnímu kontaktu, činnosti či chování“ (Sexuální násilí na dětech, str. 33) Cílem může být i komerční sexuální zneužívání: Dětská pornografie Dětská prostituce Obchod s dětmi za jakýmkoli využitím Dítě může být obětí zneužití kdykoli, nejčastěji okolo 8. roku (Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě, str. 81)

Pachatelé groomingu Poruchy sexuální preference (parafilie) – internet poskytuje nové možnosti pro uvolnění nutkání: Exhibicionismus – veřejné obnažování heterosexuálních mužů, nutná větší vzdálenost, což internet splňuje Voyerství – neohrožující, voyer nechce, aby o tom někdo věděl Pedofilie – sexuální orientace dospělého na děti; pachatelem nemusí být jen preferenční, ale i tzv. situační pedofil Další, méně zmiňované, např. obscénní telefonní hovory a podobné jednání s jiným typem komunikace Výše uvedené nejsou nemoci, ale povahové odchylky (nelze léčit) Ženy pachatelé v 1/5 případů sexuálního zneužití dítěte

Faktory na straně pachatele Anonymita proti reálnému prostředí Možnost pozměnění identity (jméno, věk, pohlaví…) Vysledování způsobů komunikace možných obětí Znalost toho, co děti v daném věku chtějí slyšet (sdílení zájmů, smysl pro humor, romantika/vášeň…)

Faktory na straně oběti Děti a dospívající chtějí na internetu komunikovat, seznamovat se, hledat partnera… - problém se zjištěním skutečné identity druhého V médiích oblíbené reality show – děti napodobují (vystavování se) Psychologické aspekty (vedení k poslušnosti, méně zkušeností…) Rizikovým faktorem citová deprivace

Jak na to? Klíčové získávání osobních informací, toto specifické nejčastější metodou – dlouhodobé získávání přímo od oběti získáním jeho důvěry Další získávání klasicky – sociální sítě (přes věkové omezení využívá 38 % dětí ve věku 9- 12 let - EU Kids Online: Final report), blogy, veřejná komunikace… Cílem získání informací k nalezení v reálném prostředí (i foto, video), pokud má vést k nejhoršímu možnému zneužití Druhy sexuálního zneužití a co s tím zde neřešíme (jen Child Darling 23:50)

Jak na to? Přes inzerát (Černé zboží na Internetu) „Nabízím na prodej svoje skoro nové děťátko, protože je příliš hlasité. Jde o chlapečka skoro 70 cm vysokého, lze jej vozit v kočárku nebo nosit v nosítku.“ Němečtí rodiče nabízeli své dítě v aukci s vyvolávací cenou jedno euro a policii, která je zadržela, řekli, že šlo o žert.

Související hrozby - Sexting Dobrovolné zasílání obsahu se sexuálním podtextem 2 % dětí 9-16 let se v posledním roce setkalo s požadavkem zaslání fotografie či videa intimních partií (Livingstone et al, 2010), někteří souhlasí, např. s protislužbou Dospívající si podobné materiály posílají často (viz psychologické aspekty) Problém při změně vztahu či (opravdové) neznalosti adresáta V podstatě šíření dětské pornografie Také může skončit sebevraždou – viz Jessica Logan

Následky a ochrana Různé v závislosti na věku dítěte, vztahu k pachateli, formě a frekvenci zneužití, vždy se ale dítě cítí pošpiněno Velmi častá PTSP Poškození aktem, příp. sekundární viktimizací, vč. sociálního stigmatu Vzhledem k následkům klíčová prevence – rodiče by měli vědět o chování a známých dítěte na internetu a měli by ho poučit o těchto problémech a nutnosti a způsobu se chránit (osobní informace, komunikace); důvěra

Kyberšikana

Co to je kyberšikana? Zneužití osobních informací, jehož důsledky mohou být fatální Účelem cíleně poškodit jinou osobu pomocí ICT Nemusí jít o prospěch, ale vždy o poškození Lze rozlišovat: ponižování, pomluvu, pronásledování, sexuální harašení… - vše odpovídá širší definici, spojuje se, stejné účinky Zesměšnění oběti, narušení soukromí, záznam šikany či násilí… + kontakt nebo jiné osobní informace Pro aktivní obranu nutné záznamy

Faktory Zesilující agresi Anonymita na internetu Neznámé reakce oběti Jedinec - iniciátor, kyberšikanující – miliony Dlouhodobé působení na oběť

VÝZKUMY KYBERŠIKANY Výzkumy (Dehue, Bolman, Völlink: Cyberbullying; Juvonen, Gross: Extending the School Grounds?): Nejednoznačné chápání, výzkumy většinou operují s tím, co sám respondent za kyberšikanu považuje Zaznamenána u 23-72 % dětí, statisticky častěji oběti dívky, iniciátoři chlapci Všechny komunikační prostředky, nejčastěji IM Důsledky: strach, agorafobie, úzkost, podráždění, hněv, sebevražedné myšlenky atd. (Sheridan, Grant: Is cyberstalking different?, p. 633, řazeno od nejběžnějšího)

Příklady kyberšikany Třináctiletý Ryan Patrick Halligan (po dlouhé šikaně dívka předstírala zájem o vztah, pak zveřejnila jeho korespondenci a nazvala ho „loser“) a čtrnáctiletá Anna Halman (nahrávka sexuální šikany spolužáky) spáchali sebevraždu Nejznámější Star War Kid – Ghyslain Raza jako Darth Maul zveřejněno spolužáky na internetu, během několika týdnů miliony diváků, upravené verze; Raza se zhroutil, důsledky trvalé, soudní případ

Ochrana OI Pozornost a zdravá nedůvěra (SI) Nic neochrání, pokud uživatel rozhazuje OI, kde může Bezpečnostní aplikace Ochrana proti již popsaným ohrožením

Aktivní ochrana Aktivní boj proti zneužití OÚ – Zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů + pomoc ÚOOÚ Trestní zákoník: § 352 Násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci, § 353 Nebezpečné vyhrožování, § 354 Nebezpečné pronásledování Velmi zajímavé stránky o zneužívání OI

Použitá literatura ADAM, Alison. Cyberstalking and Internet pornography: Gender and the gaze. Ethics and Information Technology. 2002, roč. 4, č. 2, s. 133-142. ATKINS, Lucy. Can u speak teenager? Today's teenagers live and breathe the wired world of the Internet, using it for sex, rebellion and creativity. Lucy Atkins offers a parental guide to Bebo, MoSoSo and more ;-). The Daily Telegraph. March 24, 2007, s. 001. BARRETT, Daniel J. Bandité na informační dálnici. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 1999, 235 s. ISBN 80-722-6167-3. BUDAI, David. Cyberbullying: nový rozměr šikany. Živě [online]. 2008 [cit. 2012-03-21]. Dostupné z: http://www.zive.cz/Internet/Cyberbullying-novy-rozmer-sikany/sc-32-sr-1-a- 139822/default.aspx CONHAIM, Wallys W. Getting to Know You Online. Information Today. 2005, vol. 22, is. 7, s. 31-32. DEHUE, Francine, Catherine BOLMAN a Trijntje VÖLLINK. Cyberbullying : Youngsters' Experiences and Parental Perception. Cyberpsychology & Behavior. 2008, roč. 11, č. 2, s. 217- 223. DUNOVSKÝ, Jiří., DYTRYCH, Zdeněk., MATĚJČEK, Zdeněk. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Jiří Dunovský, Zdeněk Dytrych, Zdeněk Matějček a kolektiv. Vyd. 1. Praha : Grada, 1995. 245 s., [8] s. obr. příloh. ISBN 8071691925. FEIRING, Candice. Concepts of Romance in 15-Year-Old Adolescents. Journal of Research on Adolescence. 1996, vol. 6, is. 2, s. 181-200.

Použitá literatura (2) JOHNSON, Dough. Staying Safe on the Read-Write Web. Library Media Connection. 2008, roč.. 26, č. 6, s. 48-52. JUVONEN, Jaana a Elisheva F. GROSS. Extending the School Grounds? Bullying Experiences in Cyberspace. The Journal of School Health. 2008, roč. 78, č. 9, s. 496-506. HYRMAN, Miroslav. Černé zboží na Internetu. Computer. 2008, č. 12, s. 20-21. ISSN 1210- 8790. LIVINGSTONE, Sonia, et al. LSE [online]. Sept 2011 [cit. 2011-11-22]. EU Kids Online: Final report. Dostupné z WWW: <http://www2.lse.ac.uk/media@lse/research/EUKidsOnline/EU%20Kids%20II%20(2009- 11)/EUKidsOnlineIIReports/Final%20report.pdf>. ISSN 2045-256X. MOBILE COMMUNITIES: Social call. New Media Age. 2006, s. 24. PETERKA, Jiří. SID 2009 : do boje proti kybernetické šikaně!. Lupa [online]. 2009 [cit. 2012-03- 21]. Dostupné z: http://www.lupa.cz/clanky/sid-2009-do-boje-proti-kyberneticke-sikane/ PÖTHE, Peter. Dítě v ohrožení. Peter Pöthe. 2., rozš. vyd. Praha : G plus G, 1999. 186 s. (Zde a nyní) ISBN 8086103218. RYAN, Sandy Fertman. Mouse Trap. Girls' Life. 2006, vol. 13, is. 1, s. 68-71. ŘÍČAN, Pavel. Agresivita a šikana mezi dětmi: jak dát dětem ve škole pocit bezpečí. Vyd. 1. Praha: Portál, 1995. 95 s. ISBN 80-7178-049-9.

Použitá literatura (3) SHARIFF, Shaheen a Leanne JOHNNY. Cyber-Libel and Cyber-Bullying : Can Schools Protect Student Reputations and Free-Expression in Virtual Environments?. Education Law Journal. 2007, roč. 16, č. 3, s. 307- 343. SHERIDAN, L. P., GRANT , T. Is cyberstalking different?. Psychology, Crime & Law. 2007, vol. 13, is. 6, s. 627- 640. SEDLÁK, Jan. Od internetové šikany k sebevraždě. Computer. 2008, č. 17, s. 10-12. ISSN 1210-8790. SINCLAIR, Ruth. Child Protection. Research Matters. 2005, is. 18, s. 19-25. ŠMAHEL, David. Specifika komunikace prostřednictvím elektronické pošty. [s.l.], 2000. 48 s. Masarykova universita, Fakulta sociálních studií. Bakalářská práce. VANÍČKOVÁ, Eva. Dětská prostituce. Eva Vaníčková. Vyd. 1. Praha : Grada, 2005. 135 s. (Psyché) ISBN 8024711389. VANÍČKOVÁ, Eva. Sexuální násilí na dětech : výskyt, podoby, diagnostika, terapie, prevence. Eva Vaníčková ... [et al.]. Vyd. 1. Praha : Portál, 1999. 118 s. ISBN 8071782866. VANÍČKOVÁ, Eva., PROVAZNÍK, Kamil., HADJ-MOUSSOVÁ, Zuzana. Sexuální zneužívání dětí. I. díl. Eva Vaníčková, Kamil Provazník, Zuzana Hadj-Moussová. 1. vyd. Praha : Karolinum, 1997. 82 s., il. ISBN 8071844799. Velký sociologický slovník. 1. vyd. Praha : Karolinum, 1996. 2 sv. (1627 s.). ISBN 80-7184-164-1. WEISS, Petr., ZVĚŘINA, Jaroslav. Sexuální chování v ČR - situace a trendy. Petr Weiss, Jaroslav Zvěřina. Vyd. 1. Praha : Portál, 2001. 159 s. ISBN 807178558X. YOUNG, Kimberly S. Profiling Cybersex Addiction and True Online Pedophilia among Virtual Sex Offenders [online]. 2000 [cit. 2009-03-28]. Dostupný z: www.netaddiction.com/articles/eia_pedophilia_profile.pdf

Děkuji za pozornost.