Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Úvod do metodologie vědy
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
ZPRACOVÁVÁME KVANTITATIVNÍ DATA II.
Něco o pozorování Tereza Krajčová Lenka Prachařová Anna Rokytová
AV stručná prezentace.
Lekce 13 Počítačový experiment a jeho místo ve fyzice a chemii Osnova 1. Počítačový experiment 2. Srovnání s reálným experimentem 3. Výhody počítačového.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Hypotézy ve výzkumu.
1: Předmět a význam psychologie
KVANTITATIVNÍ NEBO KVALITATIVNÍ VÝZKUM?
1. přednáška Specifika vědeckého výzkumu pedagogických jevů, jak může empirie mást, co je výzkum, jak se formuluje výzkumná otázka, výzkum jako tvorba.
PŘIPRAVUJEME KVANTITATIVNÍ VÝZKUM
1. přednáška specifika vědeckého výzkumu pedagogických jevů
Sociologie C 2. cvičení Základní informace k organizaci výuky, obsah a průběh cvičení, požadavky k plnění studijních povinností, literatura Vstup do problematiky.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Lineární regrese.
Lineární regresní analýza
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
Experiment Zpracování dat I.
Téma Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie
Metody sociální psychologie
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Úvod do statistiky VY_32_INOVACE_M4r0117 Mgr. Jakub Němec.
8. Kontingenční tabulky a χ2 test
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Základy pedagogické metodologie
Normální rozdělení. U 65 náhodně vybraných živě narozených dětí byla zkoumána jejich porodní hmotnost [g] a délka [cm].
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
1.1. Sociologie C Úvodní cvičení v akademickém roce 20011/2012 Vyučující : Mgr. Ondřej Roubal, Ph.D. Fakulta sociálních studií - katedra sociologie.
PSY717 – statistická analýza dat
Základy teorie vědy extrémní pozice (Popper x Disman)
Základy sociální psychologie
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Experiment
Metodologie 2: Lekce 3 Lenka Slepičková.
Pojetí sociálněvědního výzkumu
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Pedagogická diagnostika
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
HYPOTÉZY ● „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v podobě.
Výzkumné metody v psychologiI
Psychologie – úvodní informace PhDr. Eva Tomešová, Ph.D. konzultační hodiny:St: 12:00 – 13:30 Čt: 9:30 – 11:00 č.108 studijní materiály.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
Metodologie pedagogiky. Základy vědeckého výzkumu. Základy pedagogiky, KS – I. ročník.
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková. Věda a) soubor utříděných poznatků o určité oblasti a současně b) proces vytváření těchto poznatků podle určitých.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
VÝZKUM V POLITOLOGII III.
Metody psychologie.
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Helena Vaďurová, Metodologie Helena Vaďurová,
Úvod do statistického testování
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Parciální korelace Regresní analýza
Rizika zkoumání sociálních systémů
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
Úvod do psychologie II. přednáška
7. Kontingenční tabulky a χ2 test
Základy statistiky.
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková

Věda jako metoda zkoumání a vytváření znalostí (věda x zdravý rozum) Věda přijímá autoritu empirických dat - otázky ve vědě zodpovídáme pomocí dat a její představy jsou prostřednictvím dat testovány. Pro vysvětlení dat věda vytváří teorii, kterou testuje pomocí dalších dat.

Vědecké zkoumání je Empirické Přinášející zobecňující vysvětlení – teorie …………………………….. Systematické, organizované, plánované Respektující pravidla Objektivní Verifikovatelné a opakovatelné (vědecká tvrzení je možné ověřit a dokázat) Otevřené kontrole Kumulativní

Přírodní vs. sociální věda 4 FeS + 7 O2(g) → 4 SO2(g) + 2 Fe2O3(s) an = a1 + (n - 1)d s = v . t Deterministické závěry x pravděpodobnostní závěry Univerzální platnost závěrů x omezená platnost závěrů Kauzalita x obtížné nalezení důkazů o kauzalitě (3 podmínky kauzality) (Disman, 1998:15)

Zvyšování prodeje biopotravin souvisí se zvyšujícím se počtem dětí s autismem

Korelace = statistický vztah mezi proměnnými Kauzalita = příčinná souvislost mezi proměnnými

Zkreslení Značka vozu ovlivňuje sex! Řidiči vozů Porsche mají sex častěji než řidiči vozů Škoda. Zavedení uniforem ve školách zlepšuje morálku dětí – půl roku po zavedení uniforem ve škole xy klesla absence o 47 % a snížil se počet násilných incidentů o 71 %. Manželství tlumí deprese – lidé žijící v manželství mají o 48 % méně depresivních stavů než singles. Děti, které navštěvovaly jeden ročník přípravné třídy mají horší skóre v testu zralosti než děti, které navštěvovaly dva ročníky – přípravná třída zlepšuje školní zralost.

Proč? Rozsáhlost přirozených systémů v soc. vědách - různé typy zkreslení Aktér, který má své motivy, záměry, cíle Výzkumník jako součást zkoumaného světa Co z toho vyplývá? Nelze dosáhnout úplně popsaného přirozeného systému, pracujeme vždy s redukovaným popisem reality. Redukce se týká 4 prvků výzkumu (počtu pozorovaných proměnných, vztahů mezi nimi, časového kontinua na 1 bod, populace na vzorek)

Pomůže nám experiment? Experiment = jediná výzkumná metoda, která umí dokázat kauzální vztahy Výzkumník manipuluje s nezávislou proměnnou (např. metoda výuky, tréninkový plán, léčba, vystavení sledování programu s násilným obsahem, intenzita osvětlení) a zjišťuje, jaký to má důsledek na závisle proměnnou (např. množství znalostí, uběhnutá rychlost, zdravotní stav, agresivita, pracovní výkon)

Klasický experiment Náhodné rozdělení do experimentální a kontrolní skupiny (experiment porovnává účinky!) Měření Vystavení experimentální skupiny experimentální proměnné (kontrolované výzkumníkem) Měření – existuje statisticky významný rozdíl mezi skupinami?

Limity experimentu Alternativa klasického experimentu: následné pozorování na dvou skupinách; kvaziexperiment Retenční test Efekt přirozeného vývoje Hawthornský efekt

Lze použít experiment? Vliv dramaterapie na socializaci osob bez domova Srovnání lázeňské a medikamentózní léčby epilepsie Co lépe působí na rozvoj vědomostí a znalostí žáků: týmové nebo tradiční vyučování?