Pojetí sociálněvědního výzkumu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
METODY VÝZKUMU GENDEROVÉ PROBLEMATIKY
Úvod do metodologie vědy
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Metodologie historického výzkumu volného času
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Jsou společenské vědy skutečnými vědami?. Spor ve spol. vědách Spor o společenské vědy Předpoklad: Aby fungovaly jako vědy, musí obsahovat kauzální vysvětlení.
AV stručná prezentace.
Téma: Co je sociologie? Na úvod, co jsou to sociální vědy? A které by to měly být? Politologie, ekonomie, psychologie, sociologie…?
Politologie jako věda Politika moc
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Hypotézy ve výzkumu.
Sociální konstruktivismus
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Sociologický výzkum.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Metody výstavby vědeckých teorií Podklady k přednášce Prof. PhDr. František Ochrana,DrSc. CESES FSV KU
Teoretické zdroje kvalitativního výzkumu
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Sociologie jako věda - opakování
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
Kvantitativní, kvalitativní a smíšený výzkum
Sociální diferenciace
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Systemický přístup v SP
15: : minut - BLOK 1: epistemologie 15: : minut - BLOK 2: principy kvantitativního přístupu 16: : minut - BLOK 3:
Základní principy geografického výzkumu
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Základy pedagogické metodologie
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Metoda ohniskových skupin
SOCIOLOGIE Tereza Vrbová Vznik a předmět sociologie Vznik sociálních věd Vznik a vývoj sociologie – proč? Okolnosti vzniku S Podmínky vědeckosti.
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Sociologie ?.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Název politologie je složen z následujících slov:
Úvod do sociologie Eva Šlesingerová SOC701. Organizační záležitosti  Podmínky pro získání kreditů  Průběžná práce  Závěrečná zkouška  Kontakty.
7. STRUKTURA ODBORNÉHO TEXTU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Jeden svět na školách: Gruzie Jan Činčera, Jan Skalík, Bohuslav Binka Masarykova univerzita Brno Katedra environmentálních studií Člověk v tísni (CZ, GE)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Praktikum k Základům veřejné politiky Blok 2 Význam a uplatnění teoretických východisek při analýze veřejně politického problému Mgr. Pavel Bareš Mgr.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
Metoda ohniskových skupin Princip: získání údajů a pohledů, které by bez interakce ve skupině byly obtížně přístupné.
Volba paradigmatu a metodologie v sociálních a ekonomických vědách a její dopad na řešení vědeckých problémů František Ochrana Centrum pro sociální a ekonomické.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Úvod do kvalitativního výzkumu
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Teoretické zdroje kvalitativního výzkumu
METODY VÝZKUMU GENDEROVÉ PROBLEMATIKY
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Pojetí sociálněvědního výzkumu Idiografický a nomotetický model vědy. Klasifikace věd. Paradigma. Multiparadigmatičnost sociologie.

Proč nás zajímá sociálněvědní výzkum? V medicínských obrech se můžeme setkat s dvojím pojetím výzkumu, které se významně liší: např: - Měření účinnosti léků - Experimenty na zvířatech - Biotechnologie Uplatňuje se experimentální metoda -> Přístup přírodních věd - Postoje pacientů k léčbě - Výzkum komunikace s pacienty - Kritická reflexe medicínských postupů Uplatňují se neexperimentální i kvalitativní metody -> Přístup sociálních věd

vztah sociálních a přírodních věd Problém kauzality Jádrem vědy je hledání příčin a důsledků – snaha o manipulaci, předpovědi dva aspekty problému v sociálních vědách Těžko definovatelné přirozené systémy – problém epistemologický Zkoumané jednotky jsou nadány vůlí – problém ontologický

vztah sociálních a přírodních věd Problém sociálního jednání Zkoumané jednotky samy interpretují své chování Vedle příčin a důsledků lze hovořit o důvodech a účelech – jednání je vědomé -> srovnej: různé pohledy na stejný problém: Např. výběr partnera feromony, fyzická atraktivita, ovulace výběrové párování, kulturní podobnost

vztah sociálních a přírodních věd Problém interference Jednotky zkoumání vnímají výzkum, jsou náchylné k ovlivnění Srov. Rozhovor, dotazník, pozorování, experiment Problém jazyka Jazyk vědy se prolíná a vychází často z jazyka každodennosti Pojmy vědy mají význam také v diskursu každodennosti, jsou užity a reinterpretovány Srov. Krevní plazma, estrogen, ovaria, teplota, svítivost… vs. stereotyp, postoj, hodnoty, jednání, kultura, racionalita

Přístupy ke specifičnosti soc. věd Společenské vědy se etablují na začátku 19. století v kontextu pozitivismu – snaží se přizpůsobit praxi zavedených přírodních věd. (výsledkem je např. sociální darwinismus, organicismus) Spencer, Comte Podle Comta mají všechny vědy společnou metodu, jíž je pozitivismus. Dilthey rozlišuje vědy o duchu (Geisteswissenschaften) od věd, zabývajících se přírodními jevy (Naturwissenschaften) – rozlišení podle předmětu vědy. Novokantovské rozlišení na idiografický a nomotetický model reflektuje odlišné způsoby, jimiž může být realita popsána.

popisující zvláštní a jednotlivé Idiografický a nomotetický model vědy (Windelband, Rickert – novokantovská škola 1894) vědy se nedělí dle předmětu ale dle metody Idiografický model popisující zvláštní a jednotlivé jedinečné, odlišné, unikátní osobité, specifické vysvětlení určitého případu mapování významů Nomotetický model směřující k odhalování obecných zákonitostí usiluje o vysvětlení celé skupiny situací a případů formulace pravidel

dedukce a indukce Dedukce z celku usuzuji na jednotlivost z teorie jsou odvozeny hypotézy Indukce z jednotlivostí usuzuji na celek z pozorování je konstruována teorie

dedukce a indukce

idiografický – nomotetický nestandardizovaný – standardizovaný užitečné dichotomie kvalitativní kvantitativní přístup přístup indukce – dedukce idiografický – nomotetický nestandardizovaný – standardizovaný konstruktivismus – realismus

výsledek reflexí odlišné povahy věd Výsledkem je různorodá povaha sociálních věd – mnoho paralelních přístupů. Bádání je možné pojímat v nomotetickém modelu i v idiografickém. Dominance pozitivistického a neopozitivistického přístupu (kvantitativní výzkumy) opadá v druhé polovině 20. století. Rozšiřuje se škála přístupů spadajících do idiografického modelu vědy (kvalitativní přístupy). Jednoznačný výsledek diskuse nemá, kvantitativní přístup není překonaný, stejně jako kvalitativní přístupy nepostrádají zásadní relevanci. Důležitá je reflexe omezení daných přístupů.