Počítačové viry jsou bezesporu nejznámějším bezpečnostním rizikem pro počítačové sítě a počítače jako takové. Virem nazýváme programy schopné kopírování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana dat v síti Martina Ambrožová.
Advertisements

MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.3 (Data vložená z MS Excel)
Počítač je stroj, který vykonává pouze předem dané příkazy. Příkazy neboli instrukce jsou vykonávány procesorem, sled instrukcí neboli program ve strojovém.
Viry, trojské koně a červi
POČÍTAČOVÉ VIRY POČÍTAČOVÉ VIRY.
Počítačové viry.
POČÍTAČOVÉ VIRY Barbora ČÁPOVÁ 1.A.
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Proč chránit data v počítači
Škodlivé kódy Bezpečnost informačních systémů - referát
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Údržba PC Bohumil Bareš.
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Informační a komunikační technologie
Počítačové viry a jiné hrozby
Informační a komunikační technologie
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Počítačové Viry a antivir
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Operační systémy.
Jak na to : Počítačový Virus.
Počítačová kriminalita
VIRY VIR ?.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
Bezpečnost na internetu Mgr. Tomáš Rajnoha
OPERAČNÍ SYSTÉMY (OS): Programy, které obsluhují základní rutiny počítače a bez nichž by žádný další program nemohl na počítači běžet. Konkrétní programy.
1. ELEKTRICKÝ SIGNÁL VSTUPUJE DO uPROCESORU 2.VYMAŽE DATA KTERÁ ZŮSTALA V REGISTRECH VNITŘNÍ PAMĚTI 3. NASTAVÍ REGISTR CPU – ČÍTAČ INSTRUKCÍ NA F000 ADRESA.
Operační systémy. Operační systémy Operační systém je základním programovým vybavením nezbytně nutným pro provoz počítače. Poznámka: Operační systém.
MS WINDOWS Plocha. Plocha  Deska pracovního stolu  Výchozí bod pro práci s PC  Na každém počítači může vypadat různě  Uživatel si ji může sám upravovat.
počítačová BEZPEČNOST
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ PC A INTERNETU
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Co je to hoax? HOAX je poplašná zpráva, která obsahuje nepravdivé anebo zkreslené informace.
Počítačové viry Michael Čambor 7.A říjen 2010.
SOFTWARE IV Viry.
Počítačová bezpečnost
Viry, antiviry Ing. Jiří Šilhán
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
Viry. Co jsou viry? ● Virus je program, který má škodit. Například první generace virů škodila tím, že se z ničeho nic aktivovala a něco se zobrazilo.
Škodlivý software ● Viry, trojské koně, červy ● Metodika detekce viru ● Spyware, spam ● Ochrana.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
VIRUS - je program - dokáže se sám šířit bez vědomí uživatele tím, že vytváří kopie sebe sama - některé viry mohou být cíleně ničivé (např. mazat soubory.
Mgr. Barbora Pilárová VY_32_INOVACE_09_VIRY, ANTIVIRY Příjemce: ZŠ Břidličná, okr. Bruntál Komenského BŘIDLIČNÁ Doporučeno pro: 6. ročník Předmět:
Virová infiltrace 2 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Počítačová bezpečnost Cvičení 1: Start počítače IBM PC © Milan Keršláger
Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených.
Prohlížeče, vyhledávače, , viry, červy a trojské koně. Nejznámější viry a jejich dopad! Zdeňka Pelová Jana Smitalová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Škodlivý software, počítačové viry
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_06_16_spouštění programů
Počítačové vírusy.
Vírusy Maroš Capík 3.A.
Viry a antivirové programy
Operační systémy.
Systém souborů 1.
Transkript prezentace:

Počítačové viry jsou bezesporu nejznámějším bezpečnostním rizikem pro počítačové sítě a počítače jako takové. Virem nazýváme programy schopné kopírování sebe sama bez vědomí uživatele. Počítačové viry jsou ekvivalentem jejich biologické podoby. Napadají programy nebo dokumenty, využijí je ke svému reprodukčnímu cyklu a následně je zničí, poškodí nebo znemožní jejich používání

Cíle počítačových virů se na rozdíl od biologických liší. Protože virus je program, bývá cílem viru dosáhnout záměru jeho programátora. Záměry jsou různé, např. Pouhé ohlášení své přítomnosti až po vysoce destruktivní viry,které napadající souborové systémy.

1. Počítačový virus – virus je nejznámější skupina kódů, fungujících na počítači bez vědomí uživatele. Má schopnost se sám množit a vkládat do dalších programů. K jeho aktivaci dochází při spuštění infikovaného programu, což může být dále vázáno například na datum, počet startů programu apod. Počítačové viry lze ještě dále členit:

boot viry - infikují určité systémové oblasti disku - boot sektory disket a MBR (Master Boot Rekord) pevného disku. Napadením nějaké této oblasti si boot virus zajistí svoje spuštění hned po startu počítače. souborové viry - tyto viry téměř vždy napadají proveditelné soubory s příponami.COM,.EXE,.SCR, neboť cílem viru je, aby provedením hostitelského kódu došlo k rozmnožení i virového kódu. Může se též jednat o napadení souborů. dávkových -.BAT, nebo ovladačů -.SYS. multipartitní viry - chovají se jako souborovéviry a zároveň jako viry bootové. Sem lze zařadit velmi „populární“ OneHalf.

makroviry - šablona NORMAL.DOT. K jejímu otevření dochází při spuštění Wordu a pokud je tato napadena makrovirem, má v podstatě kontrolu nad Wordem hned po jeho startu. adresářové viry - tyto viry modifikují vstupy adresářové tabulky tak, že virus je zaveden do paměti a spuštěn dříve než program, který uživatel chce spustit. generické viry – obvykle vznikají drobnou úpravou jež existujícího viru

2.Červ (worm) – klasický červ se na rozdíl od viru nevkládá do jiných programů, ale do samostatných souborů. Spuštění takovýchto souborů je obvykle zajištěno již při aktivaci procesů zajišťujících start počítače. 3.Trojský kůň – program, který navenek navozuje dojem užitečnosti. V dokumentu programu slibovanou činnost však buď vůbec nevykonává, nebo ji vykonává, ale v pozadí realizuje nepozorovaně nějaký druh destrukce. 4.Hoax – poplašná zpráva, např. zpráva varující na výskyt viru na vašem PC spojená s výzvou ke smazání řádných součástí OS.

Na čem závisí úspěch počítačového viru? Měl by být bez chyb! Měl by být nenápadný! Měl by se šířit samostatně! Měl by být nezávislý na verzích programu či OS! Měl by být nezávislý na jazykové mutaci počítače! Měl by si poradit v neobvyklých situacích!