Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy sportovního tréninku mládeže
Advertisements

Požadavky k získání známky
Batole - socializace Škola:
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
Hra a její atributy doc. PhDr. D. Tomajko, CSc..
Když si zvířata hrají Ondřej Zatloukal. Co je to hra?  chování bez vážného obsahu, při němž dochází k naprosto volnému mísení různých prvků chování i.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
Hra hračky.
Vývoj člověka Ontogeneze.
Komunikace s dětským pacientem
Zásady v tréninkové přípravě mládeže Licence B
Rozsáhlé oblasti se specifickým historickým vývojem, během kterého se vyvinuly charakteristické kulturní znaky obyvatelstva. SVĚTOVÉ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
TEORIE A METODIKA HER Zora Syslová.
Kognitivní vývoj Jean Piaget viděl vývoj intelektových ( v širším slova smyslu kognitivních) schopností jako 4 etapy, přičemž každá z nich znamená objevení.
DĚTSKÁ HRA.
PŘEDŠKOLNÍ VĚK.
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Hrové chování.
Přednáška č. 3 Předškolní období
SZŠ a VOŠZ Zlín Vývoj dětské hry Zdravotnický asistent, druhý ročník
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Vývojová stádia člověka (porod – starší školní věk) 5. ročník
TEORIE A METODIKA HER Zora Syslová. Požadavky na zápočet vybrat si jednu ze svých hraček, která byla v ranném dětství nejoblíbenější a popsat ji, vymezit.
Nedbalová MartinaDubová KateřinaNedbalová MartinaDubová Kateřina.
Západočeská univerzita v Plzni
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
TEORIE A METODIKA HER Zora Syslová. Obsah semináře: 1.Vymezení pojmu hra 2.Teorie hry 3.Význam a funkce hry 4.Zákonitosti hry 5.Charakteristické znaky.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
TEORIE A METODIKA HER Zora Syslová.
Hra a její atributy Mgr. Tomáš Pětivlas,Ph.D. Mgr. Tomáš Pětivlas,Ph.D.
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
Vývojová psychologie Vývoj hry
TEORIE A METODIKA HER Zora Syslová.
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
PEČEME KOLÁČE Z jakých surovin se peče koláč? 2.
CO POTŘEBUJE FOTBALISTA Bc. Tereza Michalcová. Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
PŘEDMATEMATICKÁ OBLAST 3 Použité odkazy Obrázky: vlastní zdroje.
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Hračky – pravidla ve třídě MŠ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Sociální práce s rodinou 4
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Oheň, jak ho vidí děti. ZDRAVÍ, BEZPEČÍ.
Hra na barevná auta I. Jaroslava Růžičková.
Vývoj člověka Ontogeneze.
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Socializace Kejřová.
Vymezení a funkce volného času
OBRYSY DOPRAVNÍCH pROSTŘEDKŮ IV.
Hra na barevná auta III. Jaroslava Růžičková.
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
Osobnosti zážitkové pedagogiky
Jak se upravit do divadla
Vývoj dětské hry.
Transkript prezentace:

Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a předmětů. Paralelní hra (souběžná) – od 2 let, jednoduchá manipulace, zvídavé odhalování vlastností hračky či věci, napodobivý charakter (hraji si tak jako druhé dítě, časté tahanice o jednu věc) Společná hra (asociativní) – od 3 roku Kooperativní hra – od 4 roku, diferenciace ženské a mužské role

Langmeier: Funkční či činnostní hry Konstrukční hry Realistické hry Iluzivní hry Úkolové (rolové) hry Caillois: Hry soupeřivé – sport, zápasení, utkání Hry o štěstí – rozpočítadla, člověče nezlob se, karetní hry Hry mimetické (nápodobivé) – rolové, hry s panenkou, dramatizace Hry vertigonální (=ze závratě) – houpání a kolotoč, tanec, horolezectví Paidia (jednoduché, dětské hry) Ludus (složité hry)

Hra napomáhá rozumnému a účelnému životu (ač sama o sobě může být nerozumná), vede k osvojení dovedností potřebných pro život, k zotavení a uvolnění i k překonání sociálních nároků. Komenský. Teorie didaktických her. Hra má smysl sama o sobě, je jednou ze základních potřeb člověka ve všech společenstvech a kuturách, nepotřebuje být obhajován jinými důvody. Hra souvisí se svobodou člověka a s jeho tvůrčí, fantazijní a uměleckou schopností. Huizing – homo ludens (stvořil kulturu) ne homo faber

J. A. Komenský: Hra je přirozená lidská potřeba. A. Lazarus: Hra je prostředník k přirozenému odpočinku. H. Spencer: Hra slouží k odčerpání přebytečné energie. G. S. Hall: Hra jako rekapitulace fylogenetických období v ontogenetickém vývoji. K. Gross: Hra má funkci přípravy a přípravného učení na „opravdový“ život. Psychoanalytikové: Hra přináší slast č funkční libost. M. H. Erickson: Hra jako řešení problémů a krizí. Hlavní znaky hry – svobodná vůle, odpoutání se od běžných způsobů zacházení s předměty a myšlenkami.

Heinz Heckhausen – hra u dětí má 5 znaků: Hra není vázána účelem. Hra plní funkci v aktivačním okruhu. Při hře se jedinec vyrovnává s aktuálním světem. Ve hře je bezprostřední cílová perspektiva. Hra má charakter kvazireality.

Pozorování dětské hry Pozorujte spontánní hru skupinky 3-5 dětí ve věku 3-14 let. Popište probíhající interakce. Popište z vývojového hlediska. Vysvětlete chování vhodnou teorií hry.