Co jsme již poznali.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

ORGANICKÉ LÁTKY + KYSLÍK
Digitalizace výuky Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů
Život na Zemi.
Projevy života, třídění organismů
Opakování pro 6. ročník s ježkem Čendou
VZTAHY ORGANISMŮ.
Výživa rostlin Autor: Mgr. Jarmila Kučerová Projekt „EUROgymnázia“
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
Projevy života Život je jeden z nejsložitějších přírodních dějů, které probíhají v organismech. Hlavní projevy života: PŘÍJEM POTRAVY VYLUČOVÁNÍ DÝCHÁNÍ.
Životní projevy rostlinné buňky Mgr. Helena Roubalová
ŽIVOČICHOVÉ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
= věda o životních projevech rostlin a funkcích jejich orgánů
ŽIVOČICHOVÉ – znaky života
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Projevy.
ZNAKY ŽIVOTA ROSTLIN.
Rostliny - význam a jejich dělení.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_10
Výživa buňky.
PROJEVY ŽIVOTA.
Živá příroda.
LES ŘASY.
PROJEVY ŽIVOTA 9. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Vztahy mezi organismy.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Potravní pyramida, potravní řetězec
Živočichové rybníka a jeho okolí
Projevy života, třídění organismů
Fotosyntéza a dýchání Fotosyntéza Dýchání
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Rostliny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Společné znaky rostlin.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Projevy života  ROČNÍK: 6. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
EKOSYSTÉM SPOLEČENSTVO ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ HOUBY MIKROORGANISMY PROSTŘEDÍ SLUNCE VODA VZDUCH PŮDA.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Projevy života, třídění organismů
Rostliny.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
Získávání energie pro život
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, přísp. organ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SAVCI CHARAKTERISTIKA.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
ROSTLINY - ŘASY Přírodopis VI..
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
Rostliny - význam a jejich dělení.
Živá příroda.
SPOLEČNÉ ZNAKY ČLOVĚKA S OSTATNÍMI ŽIVOČICHY
Dýchání všechny organismy dýchají stejně (ve dne i v noci)
Živočichové.
Les 2. hodina Řasy LES – složitý ekosystém = společenstvo různých organizmů a jejich neživé prostředí Organismy z prostředí potřebují: světlo + teplo.
Živé organismy.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

co jsme již poznali

PŘÍŠTÍ HODINU Referát „vědní obory biologie“

Příští hodinu PÍSEMKA – EKOSYSTÉMY

Projevy života: PŘÍJEM A VÝDEJ LÁTEK DÝCHÁNÍ ROZMNOŽOVÁNÍ A DĚDIČNOST RŮST A VÝVOJ DRÁŽDIVOST POHYB

Výživou získávají organismy látky, ze kterých si staví své tělo Výživa Výživou získávají organismy látky, ze kterých si staví své tělo a z nichž vytváří energii potřebnou pro život.

x PŘÍJEM VODY A ŽIVIN, VÝDEJ ODPADNÍCH LÁTEK Každý živý organismus potřebuje pro svůj život vodu a živiny a vylučuje nepotřebné a škodlivé látky = odpadní látky. Rostliny si látky nutné k životu tvoří samy za pomoci fotosyntézy: přijímají oxid uhličitý a vodu a vyrábí (produkují) organické látky – cukr glukózu. Živočichové přijímají živiny nutné k životu v potravě – konzumují. x

konzumenti býložravci všežravci masožravci

paraziti Organismus získávající živiny z hostitele, kterého poškozuje, ale nezpůsobí mu okamžitou smrt. 

rozkladači živočichové houby baktérie získávají organické látky z mrtvých těl organismů, např. ze zbytků po predátorech, z uhynulých organismů a výkalů organismů živočichové houby baktérie

DÝCHÁNÍ za pomoci kyslíku, který se do těla dostává při dýchání, se v těle organismů rozkládají organické látky – cukr glukóza při jejich rozkladu vzniká energie, kterou organismy využívají k životním funkcím POHYB (u rostlin je méně nápadný)

ROZMNOŽOVÁNÍ A DĚDIČNOST - život každého živého organismu je časově omezen přežití druhu je zajištěno rozmnožováním 2 základní způsoby rozmnožování živých organismů : POHLAVNÍ ROZMNOŽOVÁNÍ dva rodičovské organismy  potomek má jedinečnou genetickou výbavu b) NEPOHLAVNÍ ROZMNOŽOVÁNÍ nový jedinec vzniká oddělením části těla jednoho rodičovského organismu, u rostlin např. cibule  je geneticky totožný s rodičem DĚDIČNOST je předávání genů ( vlastností) z rodičů na potomky na potomky (typ srsti, barva květu, barva očí, vlasů apod.)

RŮST A VÝVOJ každý organismus během života roste a vyvíjí se RŮST

VÝVOJ

DRÁŽDIVOST = reakce organismu na podnět z okolního prostředí lidské oko reaguje na množství světla dopadajícího do oka rozšířením nebo zúžením zornice šišky jehličnanů se za sucha rozevírají a vypadávají semena – za vlhka se naopak zavírají žížala na povrchu země se bude snažit přesunout rychle zpět do země, neboť je citlivá na světlo

organismy jsou součástí ekosystémů. Pokud člověk mění podmínky v ekosystémech, může to vést k jejich zničení.

TOKIO

člověk

Co jsme již poznali Projevy organismů: vyživují se a odstraňují z těla odpadní látky producenti = rostliny – umí fotosyntézu → výživově soběstační konzumenti - pojídají jiné organismy → býložravci, všežravci, masožravci rozkladači – rozkládají mrtvá těla a zbytky organismů paraziti (cizopasníci) – napadají jiné organismy dýchají – rozklad cukru na energii, spotřebovává se kyslík rozmnožují se - nepohlavně z 1 mateřského organismu nebo pohlavně – splynutím ♀ a ♂ pohlavní buňky + potomci jsou podobní rodičům - dědičnost reagují na podněty = dráždivost → přizpůsobují se prostředí rostou a vyvíjejí se

Závěr: Jaké jsou základní projevy života? Popiš, jak se liší způsoby výživy u různých organismů. Vysvětli pojmy producent, konzument, rozkladač, parazit. Proč organismy dýchají? Jaký plyn při dýchání tělo spotřebovává z prostředí a jaký se do prostředí uvolňuje? U kterého děje probíhá tato výměna přesně opačně? Které organismy jsou schopny tohoto procesu a k čemu jim slouží?