Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetické vlny (optika)
Advertisements

Vlnová optika Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Základy Optiky Fyzika Mikrosvěta
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
3 Elektromagnetické pole
Digitální učební materiál
Vlnová optika II Zdeněk Kubiš, 8. A.
18. Vlnové vlastnosti světla
Vlnová optika Ilustrace.
Ohyb světla, Polarizace světla
Digitální učební materiál
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
Polarizace světla Světlo je příčné elektromagnetické vlnění. Vektor intenzity E elektrického pole je vždy kolmý na směr, kterým se vlnění šíří. V rovině.
Polarizace světla Světlo – elektromagnetické vlnění.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_608_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Digitální učební materiál
OPTIKA 04. Šíření světla OPTICKÉ JEVY Mgr. Marie Šiková.
Praktické i nepraktické využití lineárně polarizovaného světla
OPTIKA 15. Šíření světla, příklady II.
Cože?.
zapojování kondenzátorů
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Kapilární jevy Mgr. Kamil Kučera.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - HMOTNOST Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
L OM SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Fyzika - optika Zákon odrazu u zrcadel a zákon lomu u čoček.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
O DRAZ ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
STR Mgr. Kamil Kučera.
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Polarizace
Mechanické vlnění Mgr. Kamil Kučera.
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Základní vlastnosti světla
Transkript prezentace:

polarizace světla Mgr. Kamil Kučera

ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.28 Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Vytvořeno: listopad 2013 Ročník: 4. ročník – čtyřleté gymnázium, 8. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika Tematický okruh Vlnová optika Materiál slouží jako k vysvětlení polarizace světla, jakými způsoby ho můžeme získat a využití polarizovaného světla v praxi. Učivo je ověřeno závěrečným testem. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Polarizace světla - vlastnost světla, která je dána přesně určeným směrem vektorů E a B ve světelné elektromagnetické vlně Světlo je příčné postupné EM vlnění, vektor E je kolmý na směr šíření světla a u nepolarizovaného světla mění nahodile svůj směr. V (lineárně) polarizovaném světle kmitá vektor E stále v jedné rovině kolmé k rovině vektoru B. [2] [1]

Polarizace odrazem odrazem pod libovolným se světlo lineárně polarizuje jen částečně vektor E kmitá kolmo na rovinu dopadu úplná lineární polarizace nastává při Brewsterově úhlu, pro který platí (n – index lomu prostředí, na kterém nastává odraz) např. pro sklo [4] [3]

Polarizace lomem lomem se světlo lineárně polarizuje jen částečně (ani opakovaným lomem nedosáhneme nikdy úplně polarizovaného světla) vektor E kmitá kolmo na rovinu dopadu vektory E v lomeném a odraženém světle jsou navzájem kolmé [5] [6]

Polarizace dvojlomem dvojlom – jev v anizotropním optickém prostředí, při němž světelný paprsek dopadající na krystal v jiném směru než ve směru optické osy se rozpadá na řádný a mimořádný paprsek Světlo obou paprsků je úplně lineárně polarizované a vektory E obou vln kmitají v rovinách navzájem kolmých. např.: islandský vápenec, krystaly křemene [8] [7]

Polarizace absorpcí v praxi nejpoužívanější způsob polarizace světla používají se speciální filtry (polaroidy), které jsou tvořeny dlouhými rovnoběžnými molekulami v průhledné umělé hmotě propouštějící jen mimořádný paprsek dochází k zeslabení světla [10] [9]

Využití polarizovaného světla polarizační filtry - brýle (řidiči automobilů, rybáři) - filtry na objektivech fotoaparátů polarimetrie – zkoumání opticky aktivních látek (roztoky cukrů, bílkovin, olejů) stáčejících rovinu polarizovaného světla fotoelasticimetrie – zkoumání mechanického napětí v modelech různých objektů založená na umělé anizotropii vyvolané vnější deformací [12] [13] [11]

Využití polarizovaného světla (vlnění) zobrazovač LCD – LCD monitory, LCD televize snímač optického záznamu na kompaktním disku rádiové vysílače a přijímače polarizační mikroskop - mineralogie [16] [14] [15]

Trocha opakování Vysvětlete rozdíl mezi nepolarizovaným a polarizovaným světlem. Jakými způsoby lze polarizovat světlo? Vysvětlete princip polarimetrie. Popište fotoelasticimetrii. Vysvětlete požití polarizačních filtrů v praxi.

Zdroje a použitá literatura [1] DAVE3457. wikipedia [online].] [cit. 8.11.2013.] Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Linearly.Polarized.Wave.svg?uselang=cs [2] MELLISH, Bob. wikipedia [online]. [cit. 8.11.2013.] Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/Wire-grid-polarizer.svg [3] NEZNÁMÝ. polar-peza.euweb.cz [online]. [cit. 8.11.2013.] Dostupný na WWW: http://polar-peza.euweb.cz/zpusoby_polarizace.html#odrazem [4] NEZNÁMÝ. polar-peza.euweb.cz [online]. [cit. 8.11.2013.] Dostupný na WWW: http://polar-peza.euweb.cz/zpusoby_polarizace.html#odrazem [5] MELLISH, Drbob Bob. wikipedia [online]. [cit. 8.11.2013.] Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brewster-polarizer.svg [6] MAKSIM. wikipedia [online]. [cit. 8.11.2013.] Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brewsters-angle.png [7] KELLER, Klaus-Dieter. wikipedia [online]. [cit. 8.11.2013.] Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Light_matter_birefringence.svg?uselang=cs [8] HÄGGSTRÖM, Mikael. wikipedia [online]. [cit. 8.11.2013.] Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rays_passing_through_birefringent_material.png?uselang=cs [9] NASTY PLUS. wikipedia [online]. [cit. 8.11.2013.] Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:CPL.JPG [10] WAUGSBERG. wikipedia [online]. [cit. 8.11.2013.] Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Animation_polariseur_2.gif?uselang=cs [11] KAIDOR. wikipedia [online]. [cit. 8.11.2013.] . Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Polarimeter_(Optical_rotation).svg?uselang=cs [12] KRUESS. wikipedia [online]. [cit. 8.11.2013.] Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:P8kupd.jpg?uselang=cs [13] DILMEN, Nevit. wikipedia [online]. [cit. 8.11.2013.] Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Plastic_Protractor_Polarized_05375.jpg [14] FLORISLA. wikipedia [online]. [cit. 8.11.2013.] ]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:LG_L194WT-SF_LCD_monitor.jpg [15] ASIM18. wikipedia [online]. [cit. 8.11.2013.] Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Asus_CD-ROM_drive.jpg [16] GUTTE, Bernd. wikipedia [online]. [cit. 8.11.2013.] Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jested.jpg SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN 80-04-22435-0