Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:ICT ve výuce Číslo a název šablony klíčové aktivity:III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název ověřovaného materiálu: VY_32_INOVACE_NAV_523 Ročník:2. Vzdělávací obor:65-42-M/01 Hotelnictví Předmět:Nauka o výživě Tematická oblast:Lidské tělo Téma:Tuky Jméno autora:Roman Rumler Vytvořeno dne:Srpen 2012 Metodický popis, (anotace) Učební materiál slouží k výkladu a osvojení poznatků o chemickém složení lidského těla.
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. TUKY VY_32_INOVACE_NAV_523
Tuky - T Jsou to estery mastných kyselin a glycerolu - základní prvky O, C, H Dělení: a/ nasycené – tuhé (hovězí, skopový lůj) - živočišné mazlavé ( máslo) b/ nenasycené - tekuté (oleje) - rostlinné Obsaženy: živočišné – pod kůží, v dutině břišní, kosti, mléko, žloutek rostlinné - semena, plody (olivy, řepka, slunečnice, podzemnice olejná, kakaové máslo, kokosový olej) Význam: - důležitá stavební látka /16 – 20% podkožní vrstva, obal nervstva/ - nejvydatnější zdroj energie - zdroj vitaminů rozpustných v tucích - zlepšují chuť a zjemňují pokrmy Stravitelnost: závisí na tuhosti Potřeba: 50 – 80 g denně
Tuky - T
Otázky pro žáky. 1. Jakou energii získáme přeměnou tuků: 2. Význam tuků pro lidský organismus: 3. Jaké jsou nenasycené tuky: 4. Nejzdravější tuk pro lidský organismus je: 5.Význam tuků při přípravě pokrmů: 1. Jakou energii získáme přeměnou tuků: 2. Význam tuků pro lidský organismus: 3. Jaké jsou nenasycené tuky: 4. Nejzdravější tuk pro lidský organismus je: 5.Význam tuků při přípravě pokrmů:
Zdroje Obrázky tuků - A_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ChyRUdWzG8matAbs p4CgDA&ved=0CC4QsAQ&biw=1366&bih=540 Staženo dne