Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Afrika SOUTĚŽ RISKUJ Pokračovat Zdroje obrázků
Advertisements

Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
SEVERNÍ AFRIKA.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Jižní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Nový Zéland Obr. 1: Nový Zéland
Obr. 1 – mapa Severní Ameriky
Mexiko Obr. 1 – Mapa Mexika
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
NEJVĚTŠÍ POUŠŤ SVĚTA SAHARA. NEJVĚTŠÍ POUŠŤ SVĚTA SAHARA.
Severní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Příroda Austrálie Obr. 1 – Mapa Austrálie
Soutěž RISK Poznáváme ryby, obojživelníky a plazy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
P T Á C I PODPORA PRO VÝUKU
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dělení lomených výrazů
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
MLÁĎATA ZVÍŘAT KVARTETO
Řekni, proč se tomu směju?
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Kanada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Západní Afrika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Afrika – úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Hospodářství a obyvatelstvo Austrálie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu.
Dakar Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Ledovce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vývoj pevniny a litosférické desky
MRTVÉ MOŘE Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Západní Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle.
Afrika – úvod Obr. 0 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Třídíme podle dvou kritérií
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Najdi dva stejné obrázky
Název učebního materiálu
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Domino 1−10 Obrázkové domino se skládá z kartiček, na jejichž levé polovině je napsáno číslo a na pravé polovině je určitý počet stejných obrázků. Hru.
Na které písmenko začíná obrázek?
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Transkript prezentace:

Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Vymezení saharské Afriky Státy: Mauritánie, Mali, Niger, Čad, Súdán Státy, na jejichž území zasahuje z velké části Sahara Jižní část většiny těchto států tvoří území Sahelu Nezařazujeme státy severní Afriky Státy jsou hospodářsky velmi slabé Obr. 2 – Hlad na Sahaře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Údaje k Sahaře Největší poušť světa – 9 milionů km2 Převážně je tvořena plošinami do 500 m. n. m. Roční úhrn srážek do 100 mm/rok Velké rozdíly mezi teplotami dne a noci Maximální teploty stoupají až k 50 oC Obr. 3 – Sahara Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Problémy Sahary Obrovské sucho a teplo Nedostatek vody Písečné bouře Chudoba a hladomor Dezertifikace – rozšiřování pouště do oblasti Sahelu Obr. 4 – Velbloudi v Čadu (oblast Sahelu) Obr. 5 – Karavana na Sahaře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Příroda saharské Afriky Obr. 6 – Velbloud Typický pouštní ráz krajiny Vyskytují se vádí (občasné vodní toky) a šotty (slaná jezera) Fauna – velbloudi, štíři, zmije písečná, drobní hlodavci aj. Flóra – přizpůsobení suchu a vysokým teplotám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Hospodářství saharské Afriky Hospodářsky málo rozvinuté státy Velké množství lidí žijících pod hranicí chudoby Zemědělství rozšířeno především v místech oáz Typický je chov velbloudů Těží se pouze zlomek surovin, které se v oblasti Sahary nacházejí Obr. 7 – Oáza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Čad Hlavní město: N‘Djamena Obr. 8 – Vlajka Hlavní město: N‘Djamena Na území zasahuje pohoří Tibesti – nejvyšší vrchol Emi Koussi Čadské jezero – ztrácí se (vysychá) Soustředěno nejvíce obyvatel – kolem jezera leží většina obdělávané půdy Zemi ohrožuje dezertifikace Jaký evropský stát má stejnou vlajku jako Čad? . Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Obr. 9 – Válka v Súdánu je cítit všude Hlavní město: Chartúm Velmi chudý stát Zlepšení situace může přijít s rozvojem těžby ropy a dalších surovin Zemědělství zaměstnává 80 % lidí Zčásti leží v oblasti Sahelu Státem protéká řeka Nil Stále hrozící občanská válka . Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Použité zdroje informací Obrázky [cit. 2010-10-26]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Obr. 1 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:LocationNorthernAfrica.png> Obr. 2 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Starved_girl.jpg> Obr. 3 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sahara.jpg> Obr. 4 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Camels_in_Chad.gif> Obr. 6 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bactrian_camel.jpg> Obr. 8 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_Chad.svg> Obr. 9 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Congolese_soldier.jpg> Obrázky [cit. 2010-10-26]. Dostupné pod licencí Creative Commons: Obr. 5 – Bachmont: Maroc_Sahara_caravane.jpg [online] 2008 [cit. 2010-10-26]. Dostupné pod licencí Creative Commons Atribution 2.0 Generic na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Maroc_Sahara_caravane.jpg> Obr. 7 – Taguelmoust: Oasis_timimoun.png [online] 2007 [cit. 2010-10-26]. Dostupné pod licencí Creative Commons Share Alike 3.0 Unported na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oasis_timimoun.png> Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.