Tuky Výživa ve sportu I.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Tuky ve výživě ryb.
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
TUKY (LIPIDY).
Tuky ve stravování dětí
Co je to tuk? Doc. Ing. Jana Dostálová, CSc.
TUKY (LIPIDY).
LIPIDY.
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
TUKY (LIPIDY).
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Tuky v dětském jídelníčku
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
HOBITI.
CZ.1.07/1.1.10/
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Lipidy jednoduché složené.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Tuky Výživa ve sportu TVSP.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
TUKY (LIPIDY).
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Technika nás připravuje o přirozený pohyb Mobilní telefony a dálkové ovladače nás připravují o přirozený pohyb - chůzi ! 20 krát denně x 20 m = 400 m Celková.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
TUKY (LIPIDY).
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Lipidy.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Buňka  organismy Látkové složení.
PESTROST STRAVY.
Lipidy obecný popis.
Tuky Výživa ve sportu RVS.
= přeměna látek a energií
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Tuky Výživa ve sportu I

Tuky Dělení lipidů: Hlavní funkce v lidském organismu Jednoduché lipidy – tuky a vosky (estery MK a alkoholu glycerolu) Složené lipidy – fosfolipidy, glykolipidy, sfingolipidy, lipoproteiny, apod. (estery MK s alkoholy a dalšími skupinami) Odvozené lipidy – steroidy, karotenoidy Hlavní funkce v lidském organismu Největší zdroj energie ve stravě 1 g tuku = 9 kcal = 38 kJ Energetické zásoby v lidském těle – 50 000 kcal Stavební komponenta biologických membrán Napomáhá využití vitaminů rozpustných v tucích Izolace Triacylglyceroly – 1 molekula glycerolu spojená esterovou vazbou s 3MK více molekul C a H na 1 molekulu O (více energie) Mastné kyseliny – různě dlouhé řetězce (4-24) Nasycené MK – žádná dvojná vazba Nenasycené MK- jedna dvojná vazba Polynenasycené MK – více dvojných vazeb (ω-3 a ω-6)

Nasycená mastná kyselina (stearová kyselina) Nese maximální množství vodíků

Nenasycená MK (mononenasycená)

Polynanasycená MK

Umístění dvojné vazby ω-6 ω-3

Mastné kyseliny Klasifikace MK Potravinové zdroje Doporučení příjmu SFA – nasycená MK Živočišné tuky, kokosový a palmový olej 8-10% MUFA – mononenasycená MK Olivový, řepkový olej, avokádo, ořechy 10-12% PUFA – polynenasycená MK n-3 Rybí tuk, ořechy Do 10% n-6 Rostlinné oleje (slunečnicový, sójový, kukuřičný), semena, ořechy 2-4%

Výskyt tuků A. Dle suroviny, z které se získávají 1. Živočišné tuky a oleje tuky teplokrevných živočichů mléčný tuk - kravský, buvolí sádlo – vepřové, drůbeží lůj – hovězí, skopový rybí olej 2. Rostlinné tuky a oleje Olejniny S převahou linolové kyseliny: řepka, sója, slunečnice S převahou olejové a dále linolové: podzemnice olejná, bavlník, světlice, sezam S převahou olejové a dále palmitové: olivy, dužnina palmy olejné S převahou palmitové a s dalšími nasycenými kyselinami: jádro palmy olejné, kokosový tuk Rostlinná másla: kakaové máslo (vysoký obsah stearové kys.)

Výskyt tuků Typy výrobků: Jedlé oleje: lisované, rafinované – panenské, rafinované Emulgované tuky Směsné emulgované tuky (s mléč. tukem) B. Podle konzistence - kapalné oleje - tuhé tuky C. Podle výskytu tuky zjevné - ty které používáme tuky skryté – v mléku, vejcích, sval. tkáni, pečivu….

Výskyt tuků D. Podle obsahu v potravině 1. Potraviny s vysokým obsahem tuků (více než 40% energie) Tučné maso Plnotučné mléko a ml. výrobky, sýry… Ořechy, mák Jemné a trvanlivé pečivo Smetanové mražené krémy Čokoláda Majonéza 2. Potraviny s nízkým obsahem tuků(méně než 20% energie) Výrobky z obilovin (mouka, chléb) Luštěniny, brambory Zelenina, ovoce Nečokoládové cukrovinky

Zastoupení MK v tucích a olejích

Obsah MK v jedlých tucích (%) Jedlý tuk Nasycené kyseliny Monoenové kyseliny Polyenové kyseliny Máslo 62 35 3 Sádlo 40 55 5 Sójový olej 15 25 60 Slunečnicový olej 12 20 68 Řepkový olej 6 64 30 Margarin 20-25 20-40 30-50 Pokrmový tuk 25-55 5-10

Esenciální MK Esenciální MK ω-6 ω-3 lidské tělo nedokáže vytvořit kyselina linolová (18:2, ω-6 ) a linolenová (18:3, ω-3) ω-6 Kyselina linolová – rostlinné oleje (kukuřičný, slunečnicový, sójový, bavlníkový, olivový) Kyselina arachidonová – maso (sladkovodní ryby) ω-3 Kyselina linolenová – oleje (len, vlašské ořechy, sója, pšeničné klíčky) EPA a DHA – mateřské mléko - ryby a korýši (makrela, losos, parma, ančovičky, sleď, pstruh, sardinky, tuňák Poměr ω-3/6 = 1/5 Význam omega- 3 – nezbytné pro normální růst a vývoj, hrají důležitou roli v prevenci srdečních nemocí, hypertenzi, artritidy, rakoviny

Příjem tuků (MK) Doporučované množství 25 – 30 % = 70 – 100 g tuku/den Konzumace tuku v ČR 30 – 40 % energie (25,4 kg/os/rok) Záleží na složení tuků - EMK jsou nezbytné (rostlinné oleje, rybí tuk) viz. Dále Příjem cholesterolu < 300 mg/den ↑ příjem tuků => ↑ výskyt kardiovaskulárních nemocí ↑ výskyt některých nádorových onemocnění

Příjem tuků (MK) Poměr nasycených, MUFA, PUFA = 1:1,4:0,6 Poměr n-6 a n-3 = 5:1 K. linolová (n-6, PUFA) – všechny dostupné oleje s výjimkou olivového, dále olej ze semen, ořechy, vejce K. linolenová (n-3, PUFA)– olej řepkový, lněný, sójový ne však slunečnicový, ořechy, tučné ryby K. linolová ≤ 10 g (5%) K. linolenová ≤ 4g (1%) Denní úhrada k. linolové a linolenové = 1,5 – 2 lžíce řepkového oleje

Příjem tuků(MK) Rybí olej – zdroj EPA a DHA (n-3), 1- 2xtýdně 200- 300g nebo denně 3 – 4 ml kvalitního rybího oleje EPA + DHA ≤ 1g (0,5%) Denní příjem tuků: 70 g = 25 g skrytý tuk + 45 kuchyňské použití (25 g margarin, máslo + 20 g kvalitní rostlinný olej) + 1 – 2x týdně ryby K. arachidonová (20:4) – žloutek, vnitřnosti (játra),tučná červená masa, uzeniny K. dihomo-gamalinolenová (20:3) –olej pupalky dvouleté, černý rybíz, brutnák lékařský

Trávení tuků Lipáza – glycerol + 3 MK Postupně se odštěpuje po 1 molekule MK (diglycerid, monoglyceri) Glycerol – odbouráván na glukózu či glykogen Lipázaa –hormonsenzitivní lipáza – hlavní lypolitycký enzym. Je ovlivňována sekrecí hormonů. Lipolyticky působí ACTH, glukokortikoidy, tyroxin, adrenalin a glukagon, opačné účinky má inzulin. Hladovění zvyšuje aktivitu lipázy Lipoproteinová lipáza – její aktivitu zvyšuje inzulin a snižuje ACTH¨, glukokortikoidy, hladovění,stres Lipoprot. Lipáza zásoby tuku zvětšuje. Hormon.senzitivní lipáza je zmenšuje B-oxidace MK – v matrix mitochondrie, aerobní děj- odbourávání MK za získání energie

Cholesterol Nejznámější ze sterolů Obsažen v živočišných tucích Význam: hlavní strukturální součástí buněčných membrán všech živočišných buněk je výchozí látkou pro syntézu steroidních hormonů je výchozí látkou pro syntézu žlučových kyselin je nezbytný pro syntézu všech lipoproteinů ve střevě a játrech důležitý pro resorpci triacylglycerolů a v tucích rozpustných vitaminů ze střeva, jejich transport a utilizaci Organismus – tvorba asi 1g chol/denně Příjem 300 – 500 mg/denně živočišnou stravou

Cholesterol LDL a VLDL cholesterol – transportuje chol. z jater do krve → buněk (nadbytek se ukládá do cévní stěny) HDL cholesterol – zpětné vychytávání cholesterolu ve tkáních Cholesterol – norma do 5,2 mmol/l Hladina ↑ 6,5 mmol/l – porucha metabolismu Oxidující cholesterol Vyhýbat se oxid. cholesterolu ve stravě Přijímat dostatek antioxidantů (vit. C, E, Se, Zn, fytonutrienty)

Energetické využití tuků Volné MK – okamžitý zdroj energie Vznik: v depotní tukové tkáni (TAG → (lipáza) MK) TAG z lipoproteinů Nevyužité MK zpět do hepatocytů => TAG (hepatocyty, VLDL) Nedostatek energie – Volné MK – zdroj energie Nadbytek energie – MK ukládány ve formě TAG v tukové tkáni

Tuky a sport Méně tuku (max. do 30%) Omezit tzv. skryté tuky (maso, uzeniny, pečivo, čokoláda, smažená jídla..) Odstraňovat viditelný tuk a kůži Vybírat libové maso Vhodná technologická úprava Upřednostňovat nenasycené tuky Vybírat kvalitní oleje – olivový, řepkový, pšeničné, rybí

Metabolismus tuků během zatížení Vytrvalostní trénink zvyšuje schopnost využívat tuk jako zdroj energie

Metabolismus tuků během zatížení Po 30-40ti minutách nízce až středně intenz. tréninku – více využívány tuky, šetří se zásoby sacharidů (tím se oddaluje únava) Dlouhodobý proces - zpočátku se využívají sacharidy jako zdroj energie