VY_32_INOVACE_20_15_Asie_Indie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Advertisements

Severní Afrika VY_32_INOVACE_Ze z 2
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Jižní Asie Přibližná mapa Jižní Asie.
VY_52_INOVACE_03/2/13_ZEMĚPIS J a JV Asie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: III/2 – Inovace.
Indie.
Brazílie Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
INDIE.
Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_179 Názevindie Téma hodinyStáty jižní.
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Nerostné suroviny Evropy
Průmysl a zemědělství Ameriky
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Jižní Asie Anotace Prezentace zpracovává informace o regionu Jižní Asie i jednotlivých státech této oblasti. Obsahuje mapy, fotografie a křížovku. Autor.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Afrika - rostlinstvo a živočišstvo
VY_32_INOVACE_12 Asie - Jižní Asie
JIŽNÍ ASIE.
Indie.
VY_52_INOVACE_03/2/12_ZEMĚPIS
Mimoevropské regiony – Jižní Asie – Indie
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Zeměpis světadílů Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Afrika – poloha, rozloha
Jižní Asie.
KANADA.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Německo.
INDIE.
VY_32_INOVACE_13 Asie - Jižní Asie - pracovní list
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
Jižní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ.
VY_32_INOVACE_20_16_Asie_Stredni
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
INDIE VYPRACOVALA: KAROLÍNA ZABLOUDILOVÁ. ZÁKLADNÍ INFORMACE o Oficiální název: Indická republika (další označení Bharat nebo Hindustan) o Hlavní město:
ANOTACE Materiál je určen k získání znalostí o jižní Asii a následně k procvičení a upevnění získaných poznatků. V úvodní výkladové části se žáci seznámí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_JIŽNÍ ASIE ROČNÍK: 7. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
USA AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_16_Z7_Skála
Kanada AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_17_Z7_Skála
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
INDIE (Indická republika)
Č Í N A Asijské regiony VY_32_INOVACE_19_35
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
JIŽNÍ ASIE AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_23_16_Z7_Skála
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10 Světadíly
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
EVROPA VÝCHODNÍ EVROPA – RUSKO
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
ASIE – VÝCHODNÍ ASIE - ČÍNA
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Periferie světa, nebo sídlo budoucí velmoci?
INDIE.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_20_15_Asie_Indie Sada č. 20 VY_32_INOVACE_20_15_Asie_Indie Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3002, „Modernizací výuky k vyšší vzdělanosti“. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Královič Milan. Vytvořeno dne:27.05.2012. Základní škola a mateřská škola Hranice, Struhlovsko, příspěvková organizace

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Stupeň (ročník) základního vzdělávání: 2. stupeň (7. ročník) Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Regiony světa Očekávaný výstup: Porovnává a přiměřeně hodnotí polohu, rozlohu, přírodní, kulturní, společenské, politické a hospodářské poměry, zvláštnosti a podobnosti, potenciál a bariéry jednotlivých světadílů, oceánů, vybraných makroregionů světa a vybraných (modelových) států. Anotace: Žák se seznámí s významným státem Asie Indií – fyzická geografie, hospodářství, města, obyvatelstvo, doprava. Žák pracuje s atlasem.

Indická republika španělská americká britská Obr. 1 Dnes ti seznámíme s další asijskou velmocí INDIÍ. Víš jak se Indii říkalo v minulosti?

Poloha a rozloha Kde leží: Jižní Asie Typ státu: přímořský Oceán: Obr. 2 Kde leží: Jižní Asie Typ státu: přímořský Oceán: Indický Otevři si atlas a zkusíme spolu popsat polohu Indie. Rozloha: 3 287 590 km² Obr. 1

Geografie Na severovýchodě a severu se vypínají mohutné velehorské masivy ……………a…………….., pokryté horskými ……………. Zde se nachází nejvyšší hora Indie a druhá nejvyšší hora světa ……., měřící 8611 m n. m.Toto pohoří klesá k jihozápadu do ………………… nížiny.Nejvýznamnější řekou je ……………., která ústí do ……………….. zálivu. Na jihozápadě se nachází také pohoří Západní ………. ( 2695m ). Pobřeží bengálského zálivu nesouvisle lemuje nevysoký ……….….…Ghát. HIMÁLAJE KARÁKORÁMU LEDOVCI K2 INDOGANŽSKÉ GANGA V této části si zopakujeme něco z geografie Indie. BENGÁLSKÉHO GHÁT VÝCHODNÍ

Historie Španělsku Francii Británii Obr. 3 – Tádž Mahal Jaká evropská velmoc ovládala Indii v minulosti? Od poloviny 19. století byla součástí tzv. Britské Indie. V roce 1947 došlo k rozdělení na Indii, Pákistán a dnešní Bangladéš.

Historie Stalin Kim Čong-il Gándhí Pol Pot Marco Polo Obr. 4 Stalin Kim Čong-il Gándhí Pol Pot Marco Polo Den jeho narozenin 2.října byl vyhlášen „Světovým dnem nenásilí“ Víš kdo je na obrázku? Mahátma Gándhí, byl jeden z největších politických a duchovních vůdců Indie a indického hnutí za nezávislost.

Státní zřízení PARLAMENTNÍ REPUBLIKA V čele je prezidentka Pratibha Pátilová. První žena v této funkci v Indii. Víš jaké má Indie státní zřízení? Obr. 5

Hlavní město Mumbai Kalkata Nové Dillí Madrás Kánpur Varánásí Obr. 6 Zkus vybrat z daných měst to hlavní. Použij atlas.

Hospodářství Černé uhlí, železná ruda, rozvíjí se těžba ropy. Obr. 9 Černé uhlí, železná ruda, rozvíjí se těžba ropy. Textilní výroba, produkce potravin, výroba automobilů, letadel, chemikálií. Rozvinutý je jaderný a kosmický průmysl. Význam má filmový průmysl. Obr. 7 – Tata Nano Nyní si povíme něco o hlavních průmyslových odvětvích a zemědělství. Rýže, čaj, velká stáda skotu, buvolů, drůbeže. Nyní si povíme něco k hospodářství. Zkus v atlase najít těžené nerostné suroviny. Obr. 8

Obyvatelstvo Počet obyvatel je přes 1,2 miliardy. Obr. 10-12 Počet obyvatel je přes 1,2 miliardy. Náboženství hinduismus. Jazyk je angličtina a hindština. Většina obyvatel pracuje v zemědělství a žije na venkově. V této části si povíme něco k obyvatelstvu.

KASTY – sociální vrstvy Obyvatelstvo KASTY – sociální vrstvy 1. kněží 2. válečníci, politici, státní správa 3. obchodníci, řemeslníci a zemědělci 4. služebníci, dělníci, bezzemci Jsou 4 základní. Mimo ně stojí kasta NEDOTKNUTELNÝCH. Podle hinduistické tradice se lidé rodí do sociálních vrstev. Kdo si myslíš, že bude Nedotknutelný? Konají tu nejšpinavější práci, žijí pod hranicí chudoby. Jejich přítomnost nebo už jen samotný jejich stín může způsobit rituální poskvrnění. Obr. 13 - Nedotknutelný

Obr. 14 -15 Kašmír Problémovým územím je oblast Kašmíru. Kašmír je historické území a bývalé knížectví v Himálaji, dnes nárokované a spravované Indií, Pákistánem a částečně i Čínou.

Města Mumbai Kalkata Zkus v atlase najít největší indická města. Obr. 16 - 17

Doprava Obr. 19 Obr. 18 V dopravě dominuje železnice. Silniční je rozvinutá v okolí velkých měst. K největším přístavům patří Mumbai, Kalkata, Madras.

Tádž Mahal Obr. 20-21 Poznáš co je na obrázcích? Obr. 30 Stavba zrealizována v letech 1631 - 1653 byla postavena šachem Džahanem jako památka na jeho ženu, jež zemřela při porodu.

Váránasí Obr. 22-23 Varanasi je městem na břehu svaté řeky Gangy. Před dvěmi tisíci lety bylo nejdůležitějším náboženským městem Indie, dnes je centrem vzdělání, spisovatelů, filosofů. Ve městě je více než 100 ghátů - prostranství pro upalování mrtvol a vykonávání očisty. To byla poslední informace o Indii. Nyní si vše můžeš zopakovat v jednoduchých otázkách.

Jaký je přibližný počet obyvatel Indie? Opakování Jaký je přibližný počet obyvatel Indie? 1,2 milionů 4,1 miliardy 1,2 miliardy

Opakování Jak se jmenuje hlavní město Indie? Kalkata Mumbai Nové Dillí

Opakování Jak se jmenuje největší město Indie? Kalkata Mumbai Nové Dillí

O které území se Indie dělí s Pakistánem a Čínou? Opakování O které území se Indie dělí s Pakistánem a Čínou? Kašmír Tibet Kosovo

Jak se jmenuje jeden z divů světa ležící v Indii? Opakování Jak se jmenuje jeden z divů světa ležící v Indii? Socha Krista Colosseum Tádž Mahal

Jak se jmenuje posvátná řeka Indů? Opakování Jak se jmenuje posvátná řeka Indů? Indus Ganga Huang He

Kdo byl politickým a duchovním vůdcem v boji za nezávislost? Opakování Kdo byl politickým a duchovním vůdcem v boji za nezávislost? Ghándí Kim Čong-il Mao Tse-tung

Jaké náboženství převládá v Indii? Opakování Jaké náboženství převládá v Indii? Hinduismus Buddhismus Judaismus

Opakování Obyvatelstvo je rozděleno do sociálních vrstev. Jak se tyto vrstvy jmenují? kasty třídy skupiny

Jak se jmenuje nejnižší kasta v Indii? Opakování Jak se jmenuje nejnižší kasta v Indii? nepotřební nečistí nedotknutelní

Jak se jmenuje významné náboženské město? Opakování Jak se jmenuje významné náboženské město? Mádras Dillí Váránasí

Která evropská velmoc ovládala Indii v minulosti? Opakování Která evropská velmoc ovládala Indii v minulosti? Británie Francie Portugalsko

Kde pracuje většina obyvatel? Opakování Kde pracuje většina obyvatel? průmysl zemědělství služby

Centrem čeho je Bollywood? Opakování Centrem čeho je Bollywood? jaderného průmyslu kosmického průmyslu filmového průmyslu

S čím je spojována bohyně Kálí ? Opakování S čím je spojována bohyně Kálí ? se smrtí s životem se štěstím

Které nerostné suroviny je v Indii dostatek? Opakování Které nerostné suroviny je v Indii dostatek? hnědé uhlí černé uhlí uran

(tajenka) – Indické město Křížovka (tajenka) – Indické město Území v Indii. Sociální vrstvy. Těžená surovina. Dopravní prostředek poháněný lidskou silou. Nejlidnatější město Indie. Pohoří na jihu Indie. Posvátná řeka.

KALKATA– Indické město Křížovka K A Š M Í R S T Y U H L I B G Á N KALKATA– Indické město

Použité obrázky: Postava Pandy: Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-panda-3.html> Obr. 1 : Zscout370.Commons.wikimedia.org: Soubor:Flag of India.svg [online]. 2010-07-14 [cit. 2012-05-27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_India.svg >. Obr. 2 : Curtis3250692. Commons.wikimedia.org:Asia Map Plain.PNG [online]. 2007-03-18 [cit. 2012-05-27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Asia_Map_Plain.PNG>. Obr.3 : PD-self . Commons.wikimedia.org: Soubor:Taj1.jpg [online]. 2006-09-04 [cit. 2012-05-27]. Dostupný pod licencí Volné dílo na www: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Taj1.jpg >. Obr.4 : Unknown.Commons.wikimedia.org: File:MKGandhi.jpg [online]. 1940 [cit. 2012-05-27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < http://en.wikipedia.org/wiki/File:MKGandhi.jpg >. Obr.5 : Unknown. Commons.wikimedia.org: File:PratibhaIndia.jpg [online]. [cit. 2012-05-27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < http://en.wikipedia.org/wiki/File:PratibhaIndia.jpg >. Použité obrázky:

Obr.6 : Rangoon11. Commons.wikimedia.org: File:Delhi Montage.jpg [online]. 2008-10-03 [cit. 2012-05-27]. Dostupný pod licencí Public domain na www: < http://en.wikipedia.org/wiki/File:Delhi_Montage.jpg >. Obr.7 : Nano. Commons.wikimedia.org: Nano.jpg [online]. 1997-09-30 [cit. 2012-05-27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Nano.jpg>. Obr.8 : Antônio Milena .Commons.wikimedia.org: Soubor:Agni-II missile (Republic Day Parade 2004).jpeg [online]. 2004-01-26 [cit. 2012-05-27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Agni-II_missile_%28Republic_Day_Parade_2004%29.jpeg >. Obr.9 : bollywoodhungama.com .Commons wikimedia.org: File:Aishwarya Rai 11.jpg [online]. 2011-01-20 [cit. 2012-05-27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < http://en.wikipedia.org/wiki/File:Aishwarya_Rai_11.jpg >. Obr.10 : Roberto Mura . Commons wikimedia.org: Soubor:Kochi India slums.jpg [online]. 2007-10-12 [cit. 2012-05-27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kochi_India_slums.jpg >. Použité obrázky:

Použité obrázky: Obr.11 : Jean-Pierre Dalbéra . Commons.wikimedia.org: File:Flickr - dalbera - Deepika Reddy (musée Guimet).jpg [online]. 2008-04-19 [cit. 2012-05-27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < http://en.wikipedia.org/wiki/File:Flickr_-_dalbera_-_Deepika_Reddy_%28mus%C3%A9e_Guimet%29.jpg >. Obr.12 : Kyli51 . Commons.wikimedia.org. File:Joueursindienspushkar.jpg [online]. 2007-08-31 [cit. 2012-05-27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://en.wikipedia.org/wiki/File:Joueursindienspushkar.jpg >. Obr.13 : Thomas Schoch.Commons.wikimedia.org: Soubor:Dalit India.jpg [online]. 2007-12-24 [cit. 2012-05-27]. Dostupný pod licencí Public domain na www: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dalit_India.jpg >. Obr.14 : Sven-steffen arndt. Commons wikimedia.org: Soubor:Kashmir map big.jpg [online]. 2006-03-07 [cit. 2012-05-27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kashmir_Dal_lake_boat.jpg >. Obr.15 : Vyzasatya. Commons wikimedia.org: Soubor:Kashmir Dal lake boat.jpg [online]. 2005-11-15 [cit. 2012-05-27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Historic_Tibet_Map_v_%C4%8De%C5%A1tin%C4%9B.png >.

Použité obrázky: Obr.16 : Ondřej Žváček .Commons.wikimedia.org: Soubor:Chhatrapati Shivaji Terminus.jpg [online]. 2008-02-09 [cit. 2012-05-27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Chhatrapati_Shivaji_Terminus.jpg >. Obr.17 : Hopelessxl. Commons.wikimedia.org: Soubor:Rainy Kolkata.jpg [online]. 2009-08-30 [cit. 2012-05-27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rainy_Kolkata.jpg >. Obr.18 : Ondřej Žváček.Commons.wikimedia.org: File:Varanasi Trikes.jpg [online]. 2011-12-30 [cit. 2012-05-27]. Dostupný pod licencí Public domain na www: < http://en.wikipedia.org/wiki/File:Varanasi_Trikes.jpg >. Obr.19 : Jbritto.Commons.wikimedia.org: File:MumbaiPuneExpressway.jpg [online]. 2005-07-24 [cit. 2012-05-27]. Dostupný pod licencí Public domain na www: < http://en.wikipedia.org/wiki/File:MumbaiPuneExpressway.jpg >. Obr.20 : Jbarta.Commons.wikimedia.org: File:Taj Mahal, Agra, India edit3.jpg [online]. 2011-10-22 [cit. 2012-05-27]. Dostupný pod licencí Public domain na www: < http://en.wikipedia.org/wiki/File:Taj_Mahal,_Agra,_India_edit3.jpg >.

Použité obrázky: Obr.21 : Luca Galuzzi.Commons.wikimedia.org: File:TajCenotaphs3.jpg [online]. 2005-11-23 [cit. 2012-05-27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < http://en.wikipedia.org/wiki/File:TajCenotaphs3.jpg >. Obr.22 : Jeff Hart. Commons.wikimedia.org: File:Jain Ghat, Varanasi, UP, India.jpg [online]. 2010-11-29 [cit. 2012-05-27]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < http://en.wikipedia.org/wiki/File:Jain_Ghat,_Varanasi,_UP,_India.jpg >. Obr.23 : Marqueed.Commons.wikimedia.org: File:Benares 1.JPG [online]. 2005-08-28 [cit. 2012-05-27]. Dostupný pod licencí Public domain na www: < http://en.wikipedia.org/wiki/File:Benares_1.JPG >.