Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SCICOM – BASIC RNDr. Anna Matoušková, Ph. D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodika Full Cost Metodika Full Cost byla vytvořena v rámci projektu Metodika Full Cost na Mendelově univerzitě v Brně, registrační č.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
ECVET v Programu celoživotního učení
UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Řemeslo má zlaté dno a čisté ruce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Netradiční role vysokých škol při podpoře exportu Ing. Viktor Vojtko, Ph.D. Proděkan pro zahraniční vztahy Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Astronomický seminář Práce s nadanými v oblasti Fyzika a Astronomie.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
LETNÍ ŠKOLA PRO TUTORY Monika Všetulová Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci akademie distančního vzdělávání.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
1 KURZ ŘÍZENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A VYUŽITÍ JEJICH VÝSLEDKŮ V PRAXI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Západočeská univerzita v Plzni Partner pro SOČ v Plzeňském kraji? Irena Vlachynská, Karel Jedlička Seminář pro autory SOČ, , Plzeň.
1 Zkušenosti s výukou dovedností z předmětů ELCP a IBT Simona Trávníčková
Kvalifikovaných pracovních sil pro strojírenství Mynářová Lenka květen 2008 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM FONDEM PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ A MINISTERSTVEM.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Ing. Lubomír Mokráš Jaderná elektrárna Dukovany
1 Konference ZASTUPOVÁNÍ ZÁJMŮ V EU Senát Parlamentu České republiky Praha, 11. listopadu 2008 Ing. Roman Línek Člen Výboru regionů EU vicehejtman Pardubického.
KOMUNIKACE V PRAXI METODIKA. Vznik metodiky Čtyři moduly v rozsahu 40 hodin 20 hodin e-learningového studia 20 hodin prezenčního studia.
Tento projekt je spolufinancován Evropskou Unií a státním rozpočtem České republiky Moderní formy profesního vzdělávání Konference k projektu Orlová -
CZ.1.07/1.1.04/ „Digitální projektování ve strojírenství“ Střední průmyslová škola strojnická, Olomouc „Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Cloverleaf Limited s.r.o. IČ: Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky v rámci Operačního.
IVIG 2005, Systém informačního vzdělávání na UNC-CH Hana Landová ÚISK FF UK & SIC ČZU v Praze.
1 PROJEKT: „Podpora stavebních oborů“ VÝSTUPY PROJEKTU VÝSTUPY PROJEKTU ÚVODNÍ SEMINÁŘ Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu :„PODPORA STAVEBNÍCH OBORŮ“KONTAKTNÍ MÍSTO PROJEKTU Tato prezentace je spolufinancována.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Úvodní seminář 22. září.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
Aktivity Sdružení automobilového průmyslu v oblasti vzdělávání Předkladatel: Jiří Černý, viceprezident TPCA Czech a viceprezident AutoSAP 75. zasedání.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
Půl na půl – rovné příležitosti žen a mužů Vzdělávání zaměstnavatelů v oblasti rovných příležitostí žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Odborná konference "Zvyšování kompetencí absolventů vysokých škol" Absolvent se firmě vyplatí.
Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Vilniuská univerzita Vilniaus universitetas 26. května – 15. června 2015 stáž v projektu Okna vědy dokořán Michaela Uchočová Hinc itur ad astra.
Rozvoj dalšího vzdělávání obyvatel na venkově v Moravskoslezském a Zlínském kraji Cloverleaf spol. s r.o. IČ: Tento projekt je spolufinancován.
V rámci projektu OPVK „Centrum pro podporu přírodovědných a technických věd: Technická a přírodovědná laboratoř pro děti a mládež Zlínského kraje“ zveme.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE Modernizací a inovací výuky k rozvoji klíčových kompetencí žáků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.06/ Poskytovatel.
Tlumočník očima neslyšícího dítěte Lucie Břinková, Josefina Kalousová, Markéta Spilková.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
1 LETNÍ ŠKOLA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ – SUPMAT - Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů (CZ.1.07/2.3.00/ )
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Vytvoření společné platformy podpory technického vzdělávání se zapojením všech stupňů vzdělávání, zaměstnavatelů a dalších subjektů.
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
Tiskový mluvčí ZUR 295 Tereza Fojtová, tisková mluvčí MU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Učení, praktické aplikace principů učení
Plánování prvních kroků
Grantový projekt „Moderní absolvent strojírenství“
PEDAGOGICKÉ VEDENÍ STUDENTŮ Garant: Mgr. Anna Krátká, Ph.D
Obor hodnot funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Yvonna Vančurová. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Škola.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Tvorba a zveřejňování e-publikací na Masarykově univerzitě
Prezentační a komunikační dovednosti
Komunitární program PROGRESS
Cíle, obsah a prostředky polytechnického vzdělávání
Transkript prezentace:

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SCICOM – BASIC RNDr. Anna Matoušková, Ph. D. Techmania Science Center

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 2 Obsah Obsah: 1.Test vlastních dovedností: Komunikátoři vědy v praxi 2.Science communication – co to je, proč je třeba komunikovat vědu, příklady 3.Jak vědu komunikovat? 4.Znalosti a dovednosti dobrého komunikátora 5.Trocha teorie & pojmy 6.Trocha praxe 7.Praktické tipy & triky při komunikaci vědy

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 3 Cvičení Komunikátoři vědy v praxi Cíl: prezentovat téma své diplomové práce/svého současného výzkumu kolegovi ve dvojici. Kolega podá písemnou zpětnou vazbu. 2 min. na přípravu 1 min. na prezentaci tématu kolegovi zápis poznámek Výměna rolí komunikátor x příjemce 1 min. na prezentaci tématu 2 min. na písemné zpracování – popište, na čem váš kolega pracuje/o čem dělal diplomovou práci.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 4 Science communication – co to je? Co je to science communication?

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 5 Science communication – co to je? Komunikace vědy/science communication: -„Předávání výsledků výzkumu“ široké komunitě - komunikátoři: vědci, odborníci v oblasti vědy - prostředníci: media, učitelé, popularizátoři vědy, apod. - příjemci: laická veřejnost, odborná veřejnost, studenti, … - obor SC ve světě

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 6 Kdo má zájem komunikovat vědu a proč? Učitelé na školách Univerzity Vědci, věd. komunity Veřejnost Stát, politici, vláda Průmysl, firmy Osobní přínos?

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 7 Osobní přínos Kdy komunikujeme vědu? výuka odborné konference – prezentace příspěvky do sborníků prezentace vlastního výzkumu odborníkům z jiných oborů za účelem spolupráce články do odborných časopisů žádost o grant přijímací pohovor u zaměstnavatele Dny otevřených dveří kdykoliv odpovídáme na otázku: „Co na té škole vlastně děláš“?

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 8 Science communication – co to je? Příklady komunikace vědy: jak je věda komunikována? ???

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 9 Jaké máme možnosti? Populárně – vědecké časopisy

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 10 Jaké máme možnosti? Populárně – vědecké knihy

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 11 Jaké máme možnosti? Rozhlas & TV

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 12 Jaké máme možnosti? Populárně-vědecké webové stránky

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 13 Jaké máme možnosti? Populárně-vědecké webové stránky

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 14 Jaké máme možnosti? Populárně-vědecké webové stránky

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 15 Jaké máme možnosti? Populárně-vědecké webové stránky

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 16 Jaké máme možnosti? Populárně-vědecké webové stránky

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 17 Jaké máme možnosti? Vědecké blogy

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 18 Jaké máme možnosti? Festivaly vědy: Dny vědy a techniky v Plzni

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 19 Jaké máme možnosti? Science busking

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 20 Jaké máme možnosti? Science cafe

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 21 Jaké máme možnosti? Formální vzdělávání

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 22 Jaké máme možnosti? Vědecké výstavy, Science Centra

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 23 Jaké máme možnosti? Konference, semináře Workshopy pro děti i dospělé Návštěvy laboratoří, exkurze Dětské tábory, letní soustředění vědecko-technické show, divadelní představení Newslettery, informační brožury Vědecké kvízy Vědecké soutěže (SOČ, České hlavičky, Techmania talent...) Vědecké komiksy a tak dále…

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 24 Jak komunikovat?

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 25 Jak komunikovat?

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 26 Jak komunikovat?

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 27 Co musí znát dobrý komunikátor vědy? ???

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 28 Co musí znát dobrý komunikátor vědy? Komunikace vědy a techniky – obecné principy & pravidla verbální komunikace, neverbální komunikace, umění prezentovat psát články pro odbornou i laickou veřejnost základy teorie komunikace základy žurnalistiky webdesign, grafika základy public relations cílová skupina, vztah vědy a veřejnosti fundrising vlastní vědecký obor

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 29 Cvičení: různí příjemci komunikace vědy Zkuste se vžít do rolí Vašich příjemců komunikace vědy: Personální ředitel u přijímacího pohovoru Student ve škole při vyučování Odborná komise posuzující přijetí/odmítnutí žádosti o grant Student přicházející na návštěvu Dne otevřených dveří Posluchači příspěvku na konferenci Redakce odborného časopisu

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 30 Obecná pravidla komunikace vědy Zájem příjemce, aby vůbec vnímal informace. Nemá-li ho, musíme jej napřed získat a poté teprve komunikovat. Příjemce musí porozumět sdělení – správná odborná úroveň (ani vysoká ani nízká), grafy, tabulky, obrázky, přirovnání,… Kdy si příjemce naši informaci zapamatuje?

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 31 Obecná pravidla komunikace vědy Kdy si příjemce naši informaci zapamatuje? – zapojíme-li jej, vynikneme-li něčím před ostatními, bude-li mu užitečná. Jak lze příjemce komunikace zapojit? Jak přizpůsobíme komunikaci co nejlépe na míru příjemci? -> známe příjemce? Zpětná vazba – pro koho je důležitá? Jaké získáme zpětnou vazbu?

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 32 Science communication Děkujeme za pozornost a těšíme se v lednu