Přednášky z lékařské biofyziky Masarykova univerzita v Brně – Biofyzikální centrum JAMES WATT 19.1.1736 - 19.8.1819 Termodynamika I.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
15. Stavová rovnice ideálního plynu
Advertisements

Kruhový děj s ideálním plynem
STRUKTURA A VLASTNOSTI plynného skupenství látek
KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM.
16. Kruhový děj s ideálním plynem, 2. termodynamický zákon
Molekulová fyzika a termodynamika
Chemická termodynamika I
II. Věta termodynamická
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Vnitřní energie, práce, teplo
IDEÁLNÍ PLYN Stavová rovnice.
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
Entropie v nerovnovážných soustavách
Entropie v rovnovážné termodynamice
Julius Robert von Mayer
Struktura a vlastnosti plynu
Základy rovnovážné termodynamiky
Přednášky z lékařské biofyziky Bioenergetika pro obor: Nutriční terapeut 2011/2012 JAMES WATT Termodynamika I.
FI-16 Termika a termodynamika IV Hlavní body Termodynamika Tepelné stroje a jejich účinnost Carnotův cyklus 2. Věta termodynamická,
Základy termodynamiky
Chemická termodynamika II
Chemická termodynamika
ROVNOVÁŽNÝ STAV, VRATNÝ DĚJ, TEPELNÁ ROVNOVÁHA, TEPLOTA A JEJÍ MĚŘENÍ
Termodynamika Termodynamická soustava – druhy, složky, fáze, fázové pravidlo Termodynamický stav – rovnovážný, nerovnovážný; stabilní, metastabilní, nestabilní.
Plyny.
Molekulová fyzika a termika
 Cesta přechodu systému z jednoho stavu do druhého 1) Chemická termodynamika - studuje energetickou stránku chemického děje, podmínky k ustanovení.
Fyzikální a analytická chemie
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Termodynamika a chemická kinetika
Ideální plyn Michaela Franková.
Fyzikálně-chemické aspekty procesů v prostředí
I. Věta termodynamická ΔU = U2 – U1 = W + Q dU = dQ + dW
Termodynamika – principy, které vládnou přírodě JAMES WATT Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy.
Chemická termodynamika (učebnice str. 86 – 96)
Termodynamika Termodynamika studuje fyzikální a chemické děje v systémech (soustavách) z hlediska energie Proč některé reakce produkují teplo (NaOH + H2O)
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Fyzikální systémy hamiltonovské Celková energie systému je vyjádřená Hamiltonovou funkcí H – hamiltoniánem Energie hamiltonovského systému je funkcí zobecněné.
Chemie anorganických materiálů I.
KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM
FI-15 Termika a termodynamika III
Struktura a vlastnosti plynů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
teplota? indikátor teploty teplota? „teplota“ vařící vody.
Termodynamika (kapitola 6.1.) Rozhoduje pouze počáteční a konečný stav Nezávisí na mechanismu změny Předpověď směru, samovolnosti a rozsahu reakcí Nepočítá.
Termodynamika Základní pojmy: TeploQ (J) - forma energie Termodynamická teplotaT (K) 0K= -273,16°C - nejnižší možná teplota (ustane tepelný pohyb) EntropieS.
Vnitřní energie, teplo, teplota. Celková energie soustavy Kinetická energie – makroskopický pohyb Potenciální energie – vzájemné působení těles (makroskopicky)
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Joulův-Thomsonův jev volná adiabatická expanze  nevratný proces (vzroste entropie) ideální plyn: teplota se nezmění a bude platit: p1p1 V1V1 p 2 < p 1.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
Molekulová fyzika 2. Sada pomocných snímků „Teplota“
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_453_Vlastnosti plynů Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
6. STRUKTURA A VLASTNOSTI PLYNŮ
16. Kruhový děj s ideálním plynem, 2. termodynamický zákon
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Elektrárny 1 Přednáška č.2 Výpočet účinnosti TE
Inovace a rozšíření výuky zaměřené
ESZS Přednáška č.3 Stanovení účinnosti TE (TO) a maximální účinosti
Termodynamické zákony
Přednášky z lékařské biofyziky Masarykova univerzita v Brně – Biofyzikální centrum JAMES WATT Termodynamika.
5. Děje v plynech a jejich využití v praxi
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Struktura a vlastnosti plynu
KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM.
ADIABATICKÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM.
Elektrárny 1 Přednáška č.3 Pracovní látka TE (TO)
STAVOVÉ ZMĚNY IDEÁLNÍHO PLYNU.
MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMODYNAMIKA
Elektrárny 1 Přednáška č.3
Transkript prezentace:

Přednášky z lékařské biofyziky Masarykova univerzita v Brně – Biofyzikální centrum JAMES WATT 19.1.1736 - 19.8.1819 Termodynamika I

!!Upozornění!! Přednáška je určena především k poslechu, nikoliv k opisování promítaného textu. Přednášející předpokládá jisté minimální znalosti středoškolské fyziky. Cíl přednášky: pochopení základních pojmů vysvětlení vztahu mezi entropií a neuspořádaností tmd. systému

Termodynamika - fyzikální obor, zabývající se přeměnami energie v makroskopických systémech. Rozvoj: 19. století - parní stroje, výbušné motory, turbíny. Začátkem 20. století - Základ fyzikální chemie Klíč k pochopení zvláštností života - nerovnovážná termodynamika

TERMODYNAMICKÝ SYSTÉM - jakékoliv makroskopické těleso (statistický soubor částic, v 19. stol. kontinuum) Izolovaný systém nemůže se svým okolím vyměňovat energii a částice. Uzavřený systém nemůže vyměňovat částice, energii ano. Otevřený systém vyměňuje částice i energii.

ŽIVÉ SYSTÉMY JSOU SYSTÉMY OTEVŘENÉ Izolovaný termodynamický systém musí dospět do rovnovážného stavu, v němž se makroskopicky nemění. Existence živých systémů je neslučitelná se stavem termodynamické rovnováhy.

Základní pojmy Veličiny, které termodynamický systém v rovnovážném stavu popisují, se nazývají stavové. K úplnému popisu termodynamického systému je nutný určitý soubor stavových veličin. Tyto veličiny jsou uváděny do vzájemného vztahu ve stavových rovnicích. Nejjednodušší tmd. systém: ideální plyn.

Stavová rovnice ideálního plynu: p.V = n.R.T [Pa, m3, mol, J.K-1.mol-1, K] Reálný plyn - rovnice van der Waalsova: a, b - semiempirické konstanty

Reverzibilní (vratný) děj: Prochází-li systém posloupností rovnovážných stavů, které se od sebe liší pouze nekonečně malými rozdíly hodnot stavových veličin, hovoříme o reverzibilním (vratném) ději, protože při “změně znaménka” těchto rozdílů se může posloupnost těchto rovnovážných stavů realizovat v opačném sledu. Ireverzibilní (nevratný) děj Kruhový děj: počáteční a konečný stav systému jsou totožné Znaménková konvence: Teplo i práci přijímanou systémem považujeme za kladné, teplo systémem odevzdávané a práci systémem konanou považujeme za veličiny záporné.

Práce termodynamického systému Objemová práce tmd. systému (“práce pístu”): W = - p.DV (p = konst.) Obecně: dW = - p.dV čili: Tmd. systémy mohou konat i jiné druhy práce, např. elektrickou (W = U.Q) nebo chemickou (W = m.Dn)

Další důležité veličiny: Termodynamická (Kelvinova, absolutní) teplota je veličina úměrná střední kinetické energii jedné částice ideálního (jednoatomového) plynu, definovaná vztahem: pak ale platí: Vnitřní energie systému je součet kinetických energií všech částic, které tvoří systém, a potenciálních energií vzájemných interakcí těchto částic. Teplo (tepelná energie) je ta část vnitřní energie systému, kterou si mohou vyměnit tmd. systémy s různými teplotami a která se nemění v práci.

1. TERMODYNAMICKÝ ZÁKON (formulace zákona zachování energie užívaná v termodynamice): DU = W + Q dU = dW + dQ Čteme např.: Vnitřní energie systému se zvýší o práci, kterou vykonalo okolí na systému, a o teplo, které systém z okolí přijal. Vnitřní energie je stavovou veličinou, teplo a práce nejsou

Termodynamické děje izotermický (p.V = k., W=RT.ln(V2/V1)) izobarický (p/T = k., W = p(V2 – V1)) izochorický (V/T = k., W = 0) adiabatický (p.Vk = k.)

2. TERMODYNAMICKÝ ZÁKON = zákon určující “směr” nevratných dějů, jeden z nejdůležitějších zákonů, platných ve všech přírodních vědách Dvě ekvivalentní formulace: a) Nelze sestrojit periodicky pracující stroj (perpetuum mobile druhého druhu), který by pouze odebíral teplo zásobníku a přeměňoval je na ekvivalentní práci, aniž by určité množství tepla přešlo z teplejšího na chladnější těleso.

b) Existuje stavová funkce entropie S, definovaná vztahem: obecně Nerovnost platí pro ireverzibilní děje (posloupnosti nerovnovážných stavů), rovnost platí pro reverzibilní děje (posloupnosti rovnovážných stavů). V izolovaném systému (teplo se nevyměňuje s okolím, Q = 0) platí DS ≥ 0 obecně dS ≥ 0

“Zákon růstu entropie” Pro izolované systémy lze z této formulace 2. termodynamického zákona odvodit: Pokud provedeme “izolaci” nějakého termodynamického systému, který nebude v termodynamické rovnováze, bude probíhat ireverzibilní děj, při kterém entropie vždy poroste, až nakonec dosáhne své maximální hodnoty - bude dosaženo stavu termodynamické rovnováhy.

Co dál? Zatím jsme definovali entropii jako fyzikální veličinu, jejíž změny zřejmě charakterizují přechod tmd. systému do rovnovážného stavu. Nyní se pokusíme pochopit souvislost mezi entropií a neuspořádaností systému. Předpoklad dalších úvah: celková energie částic a jejich počet v systému se nemění.

„Pokus s kuličkami“ Kuličky mohou být rozlišeny pomocí písmen nebo zůstat nerozlišeny. V krabici od bot narýsujeme čáru, rozdělující její dno na dvě stejné poloviny. Krabicí zatřepeme, a pak zaznamenáme rozmístění kuliček.

Několik termínů ze statistické fyziky: fázový prostor buňka fázového prostoru obsazovací čísla rozdělovací funkce mikrostav a makrostav Věty (axiómy - soudy, jejichž pravdivost je předpokládaná a ověřená praxí): Pravděpodobnost vzniku kteréhokoliv ze všech možných mikrostavů je stejná. V izolovaných systémech se s největší pravděpodobností realizuje makrostav, který je tvořen největším počtem mikrostavů. Počet mikrostavů, které realizují tentýž makrostav, se nazývá statistická pravděpodobnost (P). Makrostavy se od sebe liší svými obsazovacími čísly.

Gay-Lussacův pokus: (průběh nevratného děje v ideálním plynu) A) Nádoba je rozdělena na dvě části. V jedné z nich se nachází stlačený ideální plyn v rovnovážném stavu. B) Do přepážky uděláme otvor, plyn expanduje do druhé části nádoby - probíhá nevratný děj. C) Po uplynutí (relaxačního) času se v obou částech nádoby ustaluje tmd. rovnováha.

Maxwellův démon http://www.bun.kyoto-u.ac.jp/~suchii/intro.PS/Mdemon.html

Mezi oběma myšlenými pokusy existuje analogie:

ENTROPIE JE MÍROU NEUSPOŘÁDANOSTI SYSTÉMU. Lze usoudit, že entropie souvisí se statistickou pravděpodobností systému a tím i s jeho neuspořádaností. Můžeme odvodit vztah popisující tuto souvislost: S = k.ln(P) k je Boltzmannova konstanta (k = R/NA = 1,38.10-23 J.K-1)

Bon apetit!