Přehled pozorovaných objektů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HOUBY – FUNGI upraveno z materiálů -
Advertisements

Říše: Houby Fungi Jiří Dokoupil, Oktáva.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: HOUBY VY_inovace_32_PR6_15
FYLOGENEZE A DIVERZITA
FYLOGENEZE A DIVERZITA
M1: LESNICKÁ BOTANIKA LIŠEJNÍKY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
POZNÁVÁNÍ DRUHŮ HUB RISKUJ. POZNÁVÁNÍ DRUHŮ HUB RISKUJ.
BOTANIKA HOUBY - FUNGI.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace a informační gramotnosti I/2
Houby, viry, baktérie Pro 6. ročník Autor: Mgr. Pavlína Marková
BOTANIKA LIŠEJNÍKY.
Houby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hub stopkovýtrusných.
Třídy: Stopkovýtrusé houby Rzi a sněti Vřeckovýtrusé houby
říše: HOUBY (Fungi) mykologie
Autor modulu: Ing. Radim Církva
HOUBY ŘÍŠE.
Autor: Mgr. Hana Baroušová. Houby (Fungi) IV. Odpovídejte prosím na dále uvedené otázky, vaše odpovědi si zapisujte. Otázky řešte postupně, nelistujte.
Marika Hauserová Pro 3. třídy základních škol
Jedovaté houby.
HOUBY.
Houby 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
BOTANIKA HOUBY - FUNGI.
Houby.
Vytvořila: Mgr. Miloslava Tremlová
HOUBY Sára Frajtová.
Houby stopkovýtrusné Basidiomycetes.
OBECNÁ MYKOLOGIE (místy se zvláštním zřetelem k makromycetům)
Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_306
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Třída Agaricomycetes Houby stopkovýtrusné.
Mnohobuněčné organismy
Stopkovýtrusé houby - opakování
HOUBY.
Říše: HOUBY Fungi.
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA
Díl 3. Basidiomycota – houby stopkovýtrusné
Agaricomycotina 2..
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.3.3 Houby Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY S KLOBOUKEM.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám
HOUBY Přírodopis 6.ročník Zpracovala: Mgr. Jana Richterová
Obecná charakteristika. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_02_TEMA.
SYSTÉM HUB (říše FUNGI) Kmen: EUMYCOTA (pravé houby) 1. Podkmen:MASTIGOMYCOTINA ( plísně ) 1. Třída: CHYTRIDIOMYCETES ( vodní plísně ) 2. Třída: OOMYCETES.
Jedlé houby. Bedla vysoká ➲ Roste na horách i v nížinách, v lesích i ve vyhřáté trávě. ➲ Je dobrá v polévce, k masu. Můžeme ji smažit i sušit.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
HOUBY STOPKOVÝTRUSNÉ Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
oddělení Basidiomycota
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: HOUBY
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Houby a lišejníky.
Člověk a jeho svět 4. ročník
STOPKOVÝTRUSNÉ HOUBY VY_32_INOVACE_05_23.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Přehled pozorovaných objektů
Systém a fylogeneze „nižších rostlin“
Název Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.7.We.22_Mnohobunecne_organismy.
JEDOVATÉ HOUBY VY_32_INOVACE_02
ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
ODDĚLENÍ: Basidiomycota TŘÍDA: Agaricomycetes
JEDLÉ HOUBY VY_32_INOVACE_01
HOUBY.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
OBECNÁ MYKOLOGIE (místy se zvláštním zřetelem k makromycetům)
Transkript prezentace:

Přehled pozorovaných objektů Oddělení: Basidiomycota Pododd.: Pucciniomycotina Řád: Pucciniales - rzi Puccinia graminis (rez travní) - řez listem se spermogonii a aecii (trvalý preparát) - list s uredii, řez listem s ložisky urediospor (trvalý prep.) - řez listem s ložisky teliospor (trvalý preparát) Pododd.: Ustilaginomycotina Řád: Ustilaginales Ustilago maydis (prašná sněť kukuřičná) - napadené klasy s hálkami vyplněnými teliosporami - teliospory (trvalý preparát) Pododd.: Agaricomycotina ŘÁD: Auriculariales Hirneola auricula-judae (ucho Jidášovo) - holothecium ŘÁD: Polyporales Fomes fomentarius (troudnatec kopytovitý) - krustothecium s rourkatým hymenoforem ŘÁD: Boletales Xerocomus badius (= Boletus badius, hřib hnědý) - gymnokarpní pilothecium s rourkatým hymenoforem ŘÁD: Russulales Russula ochroleuca (holubinka hlínožlutá) - gymnokarpní pilothecium s lupenitým hymenoforem ŘÁD: Agaricales Amanita muscaria (muchomůrka červená) - lupenité hemiangiokarpní pilothecium se zbytky vela Lycoperdon (pýchavka) - břichatkovitá angiokarpní plodnice s peridií kryjící glebu ŘÁD: Phallales Geastrum (hvězdovka) - břichatkovitá angiokarpní plodnice s dvouvrstevnou peridií Přehled pozorovaných objektů

ODDĚLENÍ: Basidiomycota Pododd.: Pucciniomycotina ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA: paraziti rostlin; mycelium v mezibuněčných prostorách pletiv hostitele, do jejichž buněk vysílá haustoria složitý životní cyklus: bazidiospory klíčí v haploidní mycelium, na něm pohlavní orgány (spermogonia) v nichž se tvoří spermacie; pohlavním procesem vzniká dikaryotické mycelium, na němž se zakládají postupně ložiska nepohlavních výtrusů: jarní (aecia s aeciosporami), letní (uredia s urediosporami) a zimní (telia s teliosporami); po karyogamii a následné meiozi vyklíčí z teliospory příčně dělená bazidie se 4 haploidními bazidiosporami druhy heteroecické - střídají hostitele, druhy autecické - beze změny hostitele

řád: Pucciniales (= Uredinales) – rzi Puccinia graminis – rez travní heteroecická (dvoubytná) rez s dřišťálem jako mezihostitelem Pozorování napadené a tvarově změněné rostliny - pryšce chvojky pod lupou; dvoubytná rez, druhým hostitelem je hrách. Na svrchní straně listů mezi-hostitele se tvoří spermogonia, na spodní straně listů jsou nahloučená aecia (jarní ložiska rzi) pohárkovitého tvaru, lemovaná bílou pseudoperidií. Uvnitř se v řetízcích tvoří oranžové aeciospory (jarní výtrusy).

Puccinia graminis rez travní spermogonium Heteroecická (dvoubytná) rez: spermogonia a aecia na dřišťálu aecium detail aeciového ložiska

Puccinia graminis rez travní Heteroecická (dvoubytná) rez: uredia na travách aecia

Puccinia graminis rez travní Heteroecická (dvoubytná) rez: telia na travách

Pododd.: Ustilaginomycotina řád: Ustilaginales – sněti prašné ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA: paraziti rostlin; dikaryotické mycelium v mezibuněčných prostorách pletiv hostitele organotropní; napadené orgány rostlin se mění v sorus vyplněný masou tlustostěnných chlamydospor, které vyklíčí v bazidii s haploidními bazidiosporami (=promycelium se sporidiemi) bazidie příčně dělená (fragmobazidie) nebo nedělená (holobazidie)

Ustilago maydis - sněť kukuřičná Snětí napadený klas kukuřice; hálky pokryté blanou s prášivým obsahem představují sorus, vyplněný tlustostěnnými ostnitými teliosporami (chlamydosporami).

ODDĚLENÍ: Basidiomycota Pododd.: Agaricomycotina ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA: na dikaryotickém (sekundárním) myceliu se tvoří plodnice různého tvaru nesoucí hymenium dělená či nedělená bazidie, vně se na sterigmatech tvoří haploidní bazidiospory bazidiospory sterigma bazidie

Hirneola auricula-judae ucho Jidášovo chrupavčitá uchovitá plodnice na dřevě listnáčů, především bezů schopnost opakovaného „obživnutí“

podle vývoje plodnic rozlišujeme 2 základní typy: 1) houby rouškaté (dříve podtřída Hymenomycetidae) bazidiospory na povrchu plodnice v hymeniu (roušku), na speciální části povrchu plodnice - hymenoforu v roušku i sterilní buňky: bazidioly, cystidy bazidie hymenomycetoidního typu, spory aktivně odmršťovány (balistospory) plodnice gymnokarpní - od počátku otevřené - nebo hemiangiokarpní - dočasně uzavřené plachetkou (velum universale) či závojem (velum partiale)

podle vývoje plodnic rozlišujeme 2 základní typy: 2) břichatky (dříve podtřída Gasteromycetidae) povrch plodnice uzavírá většinou dvouvrstevná okrovka (peridie), samotný vnitřek plodnice pak tvoří teřich (gleba) bazidie se tvoří volně v celém teřichu nebo na hymeniu, které pokrývá povrch jeho vnitřních prostor (komůrek); jsou gastroidního typu - bazidiospory pasivně uvolňovány (odlamují se ze sterigmat), roznášeny větrem, vodou, živočichy aj. angiokarpní vývoj plodnice - uzavřená až do dozrání spor

plodnice (bazidiokarpy, bazidiomata) typy hymenoforu: hladký, bradavčitý, ostnitý, lištovitý, lupenitý, rourkovitý základní hymeniální typy plodnic: holothecium - rozlitá, kyjovitá, keříčkovitá, hymenium pokrývá celý povrch plodnice pilothecium - plodnice jednoletá, s jednorázovým vývojem, diferencovaná na klobouk a třeň, hymenofor pokrývá spodní část klobouku krustothecium - plodnice s postupným vývojem (přirůstající), jedno- nebo častěji víceletá, může a nemusí být členěna na klobouk a třeň, hymenofor pokrývá většinou spodní část klobouku

Fomes fomentarius - troudnatec kopytovitý velká víceletá gymnokarpní plodnice (krustothecium), trvale odkryté hymenium v rourkách parazituje na listnáčích, hlavně bucích a břízách

Russula ochroleuca – holubinka hlínožlutá pilothecium (jednorázově založená plodnice s ukončeným růstem) s lupenitým hymenoforem mykorhizní houba, rostloucí hojně ve smrkových lesích

Xerocomus badius (Boletus badius) - hřib hnědý řez rourkovitým hymenoforem: hymenium uvnitř rourek Jednoletá gymnokarpní plodnice, rozlišená na třeň a klobouk. Běžná mykorhizní houba.

Amanita phalloides – muchomůrka zelená hemiangiokarpní plodnice: velum universale – celkový obal, z něj pochva (volva) velum partiale – částečný obal, z něj prsten (annulus) na třeni smrtelně jedovatá mykorhizní houba s ohledem na čerstvý materiál je namísto m. zelené ve cvičení zařazena Amanita muscaria – muchomůrka červená

Lycoperdon perlatum - pýchavka obecná Angiokarpní plodnice se otvírají v době zralosti bazidiospor. Povrch kryje vícevrstevná okrovka (peridie), uvnitř plodnice je teřich (gleba), představující výtrusorodé pletivo. středový otvor ostnitá exoperidie teřich sterilní část plodnice Roste hojně ve skupinách v jehličnatých i listnatých lesích.

Geastrum - hvězdovka endoperidie angiokarpní plodnice, okrovka (peridie) se skládá ze dvou vrstev: vnější okrovka (exoperidie) hvězdicovitě praská a vyzvedává nad substrát endoperidii, obsahující spory; ty se pak uvolňují nárazy kapek vody při dešti apod. exoperidie

Přehled pozorovaných objektů Oddělení: Basidiomycota Pododd.: Pucciniomycotina Řád: Pucciniales - rzi Puccinia graminis (rez travní) - řez listem se spermogonii a aecii (trvalý preparát) - list s uredii, řez listem s ložisky urediospor (trvalý prep.) - řez listem s ložisky teliospor (trvalý preparát) Pododd.: Ustilaginomycotina Řád: Ustilaginales Ustilago maydis (prašná sněť kukuřičná) - napadené klasy s hálkami vyplněnými teliosporami - teliospory (trvalý preparát) Pododd.: Agaricomycotina ŘÁD: Auriculariales Hirneola auricula-judae (ucho Jidášovo) - holothecium ŘÁD: Polyporales Fomes fomentarius (troudnatec kopytovitý) - krustothecium s rourkatým hymenoforem ŘÁD: Boletales Xerocomus badius (= Boletus badius, hřib hnědý) - gymnokarpní pilothecium s rourkatým hymenoforem ŘÁD: Russulales Russula ochroleuca (holubinka hlínožlutá) - gymnokarpní pilothecium s lupenitým hymenoforem ŘÁD: Agaricales Amanita muscaria (muchomůrka červená) - lupenité hemiangiokarpní pilothecium se zbytky vela Lycoperdon (pýchavka) - břichatkovitá angiokarpní plodnice s peridií kryjící glebu ŘÁD: Phallales Geastrum (hvězdovka) - břichatkovitá angiokarpní plodnice s dvouvrstevnou peridií Přehled pozorovaných objektů