1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_352 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Pravidla přípravy a druhy kávy Obor vzdělání:65-42-M/01 Hotelnictví Popis způsobu použití výukového materiálu ve výuce: Výukový materiál určený pro výuku předmětu TOS dle ŠVP. Jedná se o prezentaci v programu PowerPoint, která slouží k předvedení činností baristy a seznámení se všemi informacemi, které barista potřebuje. Druh učebního materiálu:Prezentace PowerPoint Ověřeno ve třídě:HŠ2.B
Pravidlo 15 Následující čísla znázorňují po jak dlouhou dobu je káva v tom kterém stádiu nejlepší 15 měsíců pro zelená nepražená zrna 15 dnů pro pražená zrna 15 minut pro mletou kávu 15 vteřin pro připravené espresso
Káva bez kofeinu obsah kofeinu méně než 0,1%, extrahuje se vždy ze zelené kávy těmito způsoby: vodou - vypařovací sloupy octanem etylnatým - mytí octanem etylnatým (přírodní rozpouštědlo) metylchloridem - dichlormetylový alkohol, (chemické rozpouštědlo, které se přirozeně vypařuje při teplotě nad 40°C) oxidem uhličitým - tekutý plyn při tlaku 250 barů, který se chová jako rozpouštědlo kofeinu Extrahovaný kofein se používá v chemickém průmyslu, lékařství a v potravinářském průmyslu.
Rozpustná káva Sartori Kato v Chicagu 1901 (o osm let později průmyslová výroba) 1938 Nescafé Způsoby výroby: sprejování kávový „sirup“ je vháněn horkým vzduchem do sloupovité nádoby s vyhřívanými stěnami - vznikají různě velké tmavohnědé granule (vysoká teplota kávě sebere aroma)
Rozpustná káva vymrazování - tenká vrstva kávového sirupu je zmražena na - 40 °C. Zmrzlý plát je rozbit na menší kousky a vložen do vakua, které má schopnost výrazně snížit bod varu vody obsažené ve zmrzlé směsi. Tak se ledové krystalky odpaří při nízké teplotě a zanechají vysoce kvalitní granule kávy se zachovanou chutí přírodní kávy. Barva tohoto druhu rozpustné kávy bývá světlejší než klasická tmavě hnědá a granule mají téměř stejnou velikost.
Křížovka
Řešení křížovky
Zdroje Literatura: VESELÁ, P. Kniha o kávě. Smart Press ISBN: Obrázky: každý obrázek má hypertextový odkaz na zdroj Pozadí: