Aplikovaná statistika 2. Veronika Svobodová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADY EKONOMETRIE 6. cvičení Autokorelace
Advertisements

Korelace a regrese Karel Zvára 1.
kvantitativních znaků
Testování statistických hypotéz
Odhady parametrů základního souboru
Cvičení 6 – 25. října 2010 Heteroskedasticita
4EK211 Základy ekonometrie Autokorelace Cvičení /
Lineární regresní analýza Úvod od problému
ZÁKLADY EKONOMETRIE 2. cvičení KLRM
4EK416 Ekonometrie Úvod do předmětu – obecné informace
Úvod do regresní analýzy
ANALÝZA VZTAHU DVOU SPOJITÝCH VELIČIN
Růstové a přírůstové funkce
Testování hypotéz přednáška.
Tloušťková struktura porostu
Korelace a regrese síla (těsnost) závislosti dvou náhodných veličin: korelace symetrický vztah obou veličin neslouží k předpovědi způsob (tvar) závislosti.
Základy ekonometrie Cvičení října 2010.
Odhady parametrů základního souboru
Základy ekonometrie Cvičení 3 4. října 2010.
Odhady parametrů základního souboru. A) GNR B) neznámé r. ZS (přesné parametry) : ,   VS (odhady parametrů): x, s x.
Lineární regrese.
Testy významnosti Karel Mach. Princip (podstata): Potvrzení H O Vyvrácení H O →přijmutí H 1 (H A ) Ptáme se:  1.) Pochází zkoumaný výběr (jeho x, s 2.
Biostatistika 5. přednáška Aneta Hybšová
Lineární regresní model Statistická inference Tomáš Cahlík 4. týden.
Statistika Zkoumání závislostí
Korelace a elaborace aneb úvod do vztahů proměnných
Závislost Vzájemný vztah dvou veličin
Lineární regrese.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 3 Evropský sociální fond
Lineární regresní analýza
Závislost dvou kvantitativních proměnných
Lineární regrese kalibrační přímky
Další spojitá rozdělení pravděpodobnosti
Biostatistika 7. přednáška
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Fitování Konstrukce křivky (funkce), která co nejlépe odpovídá naměřeným hodnotám. - může podléhat dodatečným podmínkám Lineární vs. nelineární regrese.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 4 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Základy ekonometrie 4EK211
Pearsonův test dobré shody chí kvadrát
Biostatistika 8. přednáška
Jednoduchý lineární regresní model Tomáš Cahlík 2. týden
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
PSY717 – statistická analýza dat
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
Statistické odhady (inference) Výběr Nepotřebujeme sníst celého vola jenom proto, abychom poznali, že to jde ztuha. Samuel Johnson (anglický básník a.
Aplikovaná statistika 2.
IV..
Aplikovaná statistika 2.
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
Základy zpracování geologických dat R. Čopjaková.
Ústav lékařské informatiky, 2. LF UK 2008 STATISTIKA II.
Ověření modelů a modelování Kateřina Růžičková. Posouzení kvality modelu Ověření (verifikace) ● kvalitativní hodnocení správnosti modelu ● zda model přijatelně.
Testování hypotéz Otestujte,… Ověřte,… Prokažte,… že střední věk (tj.  ) …činí 40 let (= 40) …je alespoň 40 let (≥ 40)
Metody zkoumání závislosti numerických proměnných
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
INDUKTIVNÍ STATISTIKA
Korelace Korelace obecně je míra kvality (vhodnosti, těsnosti) nalezeného regresního modelu pro daná data; vychází z hodnot reziduí V každém typu regresního.
Homogenita meteorologických pozorování
Přednáška č. 3 – Posouzení nahodilosti výběrového souboru
- váhy jednotlivých studií
Homogenita meteorologických pozorování
Odhady parametrů základního souboru
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Úvod do statistického testování
Hodnocení závislosti STAT metody pro posouzení závislosti – jiné pro:
ORDINÁLNÍ VELIČINY Měření variability ordinálních proměnných
Homogenita meteorologických pozorování
Úvod do induktivní statistiky
Lineární regrese.
7. Kontingenční tabulky a χ2 test
Transkript prezentace:

Aplikovaná statistika 2. Veronika Svobodová

Organizace výuky  – 11.50tutoriál 1  – 11.50tutoriál 2  odevzdat POT1 (str. 42)  – 17.05tutoriál 3  odevzdat POT2 (str. 76)

Organizace zkoušky  vypracování a zaslání POT na adresu:  POT 1 do dvou týdnů po 2. tutoriálu  POT 2 do dvou týdnů po 3. tutoriálu  test s použitím programu Excel  zadání na webových stránkách  příklady (nutné komentáře výsledků, správné spočtení Excelem bez interpretace je nedostačující)  teoretické otázky

Literatura  Špalek, J.: Aplikovaná statistika II (Distanční studijní opora), MU Brno 2004  Seger, J., Hindls, R., Hronová, S.: Statistika v hospodářství, Praha ETC Publishing, 1998

Obsah předmětu  Regresní a korelační počet  tvorba regresní funkce (1. tutoriál)  kvalita regresní funkce (2. tutoriál)  Souhrnné cenové indexy (3. tutoriál)  Časové řady (3. tutoriál)

Kvalita regresní funkce  chceme-li posoudit kvalitu regresní funkce, klademe si vlastně otázku: Jak významné jsou parametry vypočítané regresní funkce?  k tomuto účelu slouží především popisné statistiky (index determinance, korelační koeficient) a statistické testy (na posouzení vybraného modelu, na posouzení spočítaných koeficientů ve zvoleném modelu), případně konstrukce intervalů spolehlivosti

Kvalita regresní funkce  abychom mohli definovat index determinance, potřebujeme zavést následující rozptyly:  rozptyl empirických (naměřených) hodnot okolo empirického průměru  rozptyl teoretických (vyrovnaných) hodnot okolo empirického průměru  reziduální rozptyl – rozptyl empirických hodnot okolo regresní funkce

Kvalita regresní funkce  vztah mezi uvedenými rozptyly:  případ dokonalé závislosti: naměřené hodnoty leží na zvolené regresní přímce, reziduální rozptyl je roven 0  případ naprosté nezávislosti: teoretické hodnoty jsou stejné, teoretický rozptyl je roven 0  je přirozené zavést popisnou statistiku index determinance  odmocnina z indexu determinance se pro lineární regresi nazývá korelační koeficient

Kvalita regresní funkce  statistický test na výběr regresního modelu (hodnotí typ proložené funkce)  nulová hypotéza: všechny koeficienty jsou nulové  testové kritérium F-rozdělení (p-1 a n-p stupňů volnosti, n je po- čet pozorování, p počet parametrů):  kritický obor:  padne-li F do kritického oboru, je vhodné posoudit vhodnost jednotlivých koeficientů

Kvalita regresní funkce  hodnocení statistické významnosti jednotlivých parametrů zvoleného modelu pomocí intervalu spolehlivosti  hledáme interval, ve kterém se nachází hodnota závisle proměnné s danou pravděpodobností  v případě, že interval obsahuje nulu (=parametr může nabývat nulové hodnoty), znamená to, že jsme neprokázali, že je nutno jej zahrnout do modelu  v případě, že interval neobsahuje nulu, je nutné jej zahrnout do modelu

Kvalita regresní funkce  interval bude tohoto tvaru (předpokládáme, že regresní parametry mají Studentovo t-rozdělení s n-p stupni volnosti, kde n je počet pozorování, p je počet parametrů):

Kvalita regresní funkce  statistický test na nenulovost regresních parametrů  nulová hypotéza: regresní koeficient je nulový  testové kritérium (t-rozdělení):  kritický obor:  padne-li testové kritérium do kritického oboru, zamítáme hypotézu o nulovosti koeficientu

Kvalita regresní funkce  příklad 2.1  příklad (Seger): V tabulce jsou uvedeny údaje o hodnotě produkce v Kč (proměnná y) a o výši investic v Kč (x) v roce 1998 v souboru 12 vybraných soukromých strojírenských firem s počtem zaměstnanců větším než 24. Stanovte rovnici regresní přímky modelující závislost y na x. Vypočítejte kritéria její kvality a výsledek zhodnoťte.

Kvalita regresní funkce  POT1  proveďte všemi (třemi) možnostmi, které byly prezentovány v prostředí programu Excel  výsledky opatřete vysvětlujícími komentáři  v roce 2001 nemá být zadána průměrná hrubá mzda!!!!  odhad počítejte s přesnou hodnotou HDP v tabulce!!!!

Děkuji za pozornost.