Povede krize eurozóny k vytvoření dvourychlostní Evropy? Jiří Georgiev Sekce pro evropské záležitosti Úřad vlády ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_338.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
OSN OSN= organizace spojených národů
Euro a ekonomické zájmy ? Petr Zahradník EU Office, Česká spořitelna Evropské fórum podnikání Praha, 17. září 2008.
Evropa na rozcestí Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
EU a Česká republika Instituce EU
Pět evropských klišé české diplomacie 1. Členství v EU je naším národním zájmem ( ? ) 2. Členství v EU je základem naší ekonomické prosperity ( ?) 3.Pro.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Základní škola Evropské unie
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Sociální konstruktivismus
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ SPOLEČENSTVÍ
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
Prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
S€PA – platební služby pro €vropany Česká národní banka Praha, 21. září 2010 Ing. Tomáš Hládek, ředitel sekce peněžní a platebního styku Česká národní.
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
Euro – měna Evropanů Eurem lze platit kdekoli v tzv. eurozóně.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Marxismus a jeho varianty
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Právo EU - úvod Prezentace VŠFS 2015.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
Jan Macháček Eurozóna a ekonomické vládnutí Přednáška pro Europeum
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
EVROPSKÁ UNIE.
Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČRSekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČR Digitální jednotný trh Marta Vojtová Odbor koordinace evropských.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Fáze ekonomické integrace
POLITICKÁ MAPA SOUČASNÉHO SVĚTA
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Oživení ve stínu ukrajinské krize Jan Bureš, hlavní ekonom Ery.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
Záchrana Eura a Budoucnost EU Ingolf Pernice Leona Adamčíková.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Společné a koordinované politiky EU
Populistické strany v Evropě –skutečná hrozba nebo mediální bublina?
Fáze ekonomické integrace
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
VY_32_INOVACE_60_Svět kolem nás
Transkript prezentace:

Povede krize eurozóny k vytvoření dvourychlostní Evropy? Jiří Georgiev Sekce pro evropské záležitosti Úřad vlády ČR

Integrační koncepty Ideální modely Maxe Webera nejsou věrnou reflexí reality, nýbrž modelovými situacemi Podřazení současného stavu integrace některému z možných modelů často slouží spíše instrumentalizaci problému v politickém či mediálním souboji mezi stoupenci federálního, funkcionalistického či mezivládního paradigmatu.

Kolik rychlostí má Evropa? Koncept dvou rychlostí překonán, v současnosti se často hovoří spíše o vícerychlostní Evropě… Normativní konstrukce nebo popis empirické reality? Je model vícerychlostní Evropy dlouhodobě udržitelný? Sledujeme společné cíle v Evropě rozdílných historických zkušeností a divergujících představ o integraci?

Modely budoucího vývoje 1) Jádro a periferie 2) Variabilní geometrie Klíčovou zůstává otázka divisive lines : eurozóna versus neeurozonové státy nebo protekcionismus versus vnitřní trh nebo tematické štěpící bloky (MFF, bank. unie atd.)

Klíčové momenty pro identifikaci modelové situace Pomaastrichtský vývoj vytváří nové štěpící linie: 1. Je vnitřní trh uskutečněn? 2. Pokračují všechny státy k hospodářské a měnové unii ? 3. Pokračují všechny státy k politické unii ve smyslu federálního paradigmatu?

Model jádra a periferie Immanuel Wallerstein a model jádra, periferie a semiperiferie v rámci systému světové ekonomiky Představuje eurozóna jádro integrace? V současné podobě? Za jakých podmínek by mohla eurozóna tvořit integrační jádro? Kopíruje tato podoba hranice někdejší Francké říše? Lze naplnit požadavky optimální měnové unie v hranicích těchto států?

Model variabilní geometrie Akcentuje flexibilitu integrace v čase rostoucí heterogenity evropské společnosti. Usiluje o překonání dichotomie eurozóna versus neeurozónové státy. Předpokládá různorodost a proměnlivost koalic v závislosti na sdílených zájmech členských států (příklady MFF, vnitřní trh, bankovní unie atd.). Příklady: koncept posílené resp. strukturované spolupráce (unijní patent, kolizní normy u rozvodů, evropský prokurátor, evropská obrana), v praxi eurozóna či Schengen.

Jak překonat riziko fragmentace ? Společný základ Unie ve dvou rovinách: 1)Vnitřní trh založený na 4 základních svobodách 2)Jednotná institucionální architektura (jednotný systém pramenů práva, orgány Unie, sdílené procedury, společný unijní rozpočet)