Halina Doležalová.  Vznik na jaře 2008, 64 členů  Převážná většina zdravotníků- zdravotních sester  Cíl: vzbudit veřejnou diskuzi o potřebě hospice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Centrum sociální rehabilitace Terénní tým - Sokolov - Cheb
Advertisements

O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Bc. Halina Doležalová o.s. Hospic pro Liberecký kraj.
SEKCE KRIZOVÉ ASISTENCE SPOLEČNOSTI LÉKAŘSKÉ ETIKY ČLS JEP MUDr. Eva Kalvínská.
Regionální péče v Praze
DOBROVOLNÍCI V HOSPICI
Péče o seniory, nemocné a umírající v domácím prostředí
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Ondřej Sláma, MOU Brno Subkatedra paliativní medicíny IPVZ Praha
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Paliativní a hospicová péče v Libereckém kraji
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
Cesta domů Rok 2011 očima čísel Valná hromada sdružení 2012.
Problematika eutanázie
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Péče o umírajícího dle vzoru LCP - zahraniční zkušenosti Anita Reda, Blanka Highfiel, Velká Británie.
Domácí péče Home care.
Fakulta zdravotnických studií
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Jarmila Cmuntová Zuzana Mezerová Podzimní škola WHO / HPH 2011 v ČR září MZ ČR, Praha Kontinuální edukační programy ve vztahu k podpoře zdraví.
Paliativní a hospicová péče v Libereckém kraji. Koncepce paliativní péče v Libereckém kraji  Koncept spolu s časovým harmonogramem vzniku jednotlivých.
Prezentace služeb OPORA V roce 2014 poskytoval spolek OPORA občanům města Roudnice nad Labem tyto registrované sociální služby: Pečovatelská služba Odborné.
Specifika domácí péče Nutné znalosti a dovednosti - „ sama doma“. Přátelská spolupráce sester mezi sebou – „přítel na telefonu“. Nutná spolupráce s praktickým.
Koordinační skupina SENIOŘI. Koordinační skupina V současnosti 16 členů Organizace, agentury, které poskytují sociální služby Svazy, aktivity, které vyplňují.
DOP-HC s.r.o. Dům ošetřovatelské péče – Home Care Dolní Rychnov Prezentuje: MSc. Magdaléna Radošová Scholzová, MBA
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
HOSPICOVÁ A PALIATIVNÍ PÉČE v Libereckém kraji CESTA K VÝSTAVBĚ KAMENNÉHO HOSPICE.
Pracoviště ošetřovatelské péče s.r.o. Hana Pekárková Pracoviště pečovatelské péče, o.p.s. Andrea Turková Komparace domácí zdravotní péče a pečovatelské.
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Je domácí zdravotní péče potřebná a hlavně efektivní??
Výroční zpráva Občanského sdružení Konipaska za rok 2014
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Kolpingova rodina Smečno
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Reforma psychiatrické péče
SmoČR a senioři v obcích
Jiří Bína Karolína Hrdá Matěj Lejsal
Centrum sociální rehabilitace Terénní tým - Sokolov - Cheb
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Ekonomika českého zdravotnictví
Obor zdravotních služeb MZ
Ústav vs. Komunitní služba
OD KATALOGU K MAPĚ PODPORY
SLEZSKÁ HUMANITA, obecně prospěšná společnost
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
MOBILNÍ HOSPIC SV. KRYŠTOFA
CENTRALIZACE ÚSTAVNÍ LÉKÁRNY V PODMÍNKÁCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB
MOBILNÍ HOSPIC STROM ŽIVOTA
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Halina Doležalová

 Vznik na jaře 2008, 64 členů  Převážná většina zdravotníků- zdravotních sester  Cíl: vzbudit veřejnou diskuzi o potřebě hospice v našem kraji  Zmapování situace v ČR i ve světě  Příprava Projektu Poskytování hospicové paliativní péče

Domácí paliativní péče Hospic Paliativní tým v nemocnici Paliativní péče v domově důchodců

 Je prioritou- 80% lidí si přeje umřít doma  Slouží i jako poradna pro pečující rodinu  Multidisciplinární tým- lékař, sestra,sociální pracovník, koordinátor dobrovolníků- schopní vyrovnat se s umíráním, pružně a rozvážně jednající v nečekaných situacích….  Vzdělávání terénních sester v paliativní péči v současných agenturách domácí péče- pro lokální paliativní týmy  Nutná součinnost praktických lékařů !

 Základna pro poskytování paliativní péče  Vhodná a dostupná poloha- z mnoha aspektů  Edukační a výcvikové centrum  Zajištění financování provozu- pojišťovny proplácí jen 50-60% z celkových nákladů  Samozřejmostí jednolůžko a příslušenství s lůžkem pro doprovázejícího  Výhodou jednopodlažní stavba se zahradou  25 lůžek na obyvatel

 Práce na vzniku paliativního týmu  Konzilia pro zdravotníky  Tým přináší povědomost o možnostech paliativní péče nejen mezi kolegy, ale i mezi veřejnost  Úzká spolupráce s domácí paliativní hospicovou péčí

 Se vznikem domácích týmů je nutné počítat s dosažitelností paliativní péče i v domovech důchodců  Zřízení jednoho hospicového pokoje apod.

 Jedině součinností a koordinací péče lze dosáhnout dostupnost hospicové péče všude tam, kde lidé umírají  Nutný multidisciplinární tým- lékař, sestra,sociální pracovník,psychoterapeut, duchovní, dobrovolník  Léčbu bolesti- tělesné, duševní, sociální a duchovní  Léčbu příznaků umírání- obstipace, nauzea, zvracení, dušnost, deprese

 Jsme připraveni?  Máme dostatečné znalosti a schopnosti?  A CHCEME ZMĚNU?

Abú Jazíd al-Bistámí

 Česká sestra je schopná  Na Pardubické univerzitě vznikl magisterský obor pro paliativní a geriatrickou péči  V paliativní péči narážíme na nedostatek erudovaných lékařů  Po boku vysokoškolsky vzdělané sestry by se lékař mohl stát konziliářem a ne tím, kdo péči vede- tak jak tomu už je v některých zemích EU a Anglii

www. hospicliberec.cz