PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PhDr. Zuzana Hadj Moussová
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Vlivy skupinové terapie SUR na rodinná či partnerská témata  Skupinová terapie může být předskokanem pro rodinnou či párovou terapii  Skupinová terapie.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Výzkumy realizované v roce Právní analýza dokumentů vztahujících se k dětem a mládeži 2. Zdroje informací a kritéria při výběru volnočasových.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Osobnost v sociálním prostředí sociální aspekty osobnosti.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Výstupy z Úvodního semináře
Parametry funkční a dysfunkční rodiny v posouzení
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Zdravá škola.
Zpracovala: Simona Hyková
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
Strachy v období rané adolescence
Vůle.
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Učitel by měl mít vlastnosti:  Pracovní – svědomitost, důslednost, vztah a láska k dětem  Intelektuální – tvořivé myšlení, logičnost, konkrétnost 
Teorie vzdělávání dospělých
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Pedagogická komunikace
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
Téma Hypotézy ve výzkumu
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogická psychologie
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Vymezení pojmů funkce rodiny
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
OSOBNOST UČITELE JAKO JEDEN ZE SUBJEKTŮ VÝCHOVNĚ-VZDĚLÁVACÍHO PROCESU Seminární práce KPG/RPEPS Pavel Švejda.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Výchovné metody Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 12.října 2012.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Pedagogické disciplíny
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociální práce s rodinou 4
Pedagogická Psychologie
PROFESE UČITELE Radek Šír.
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Teorie vzdělávání dospělých
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB
KLIMA TŘÍDY.
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Psychologie výchovy a vzdělávání
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Komunikace učitele se žáky
Sociální dovednosti učitele
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Rodičovství biologické a pěstounské
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Prvky edukačního procesu
Pedagog.
Transkript prezentace:

PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ Výchova, výchovný styl

Výchova Záměrné, cílevědomé, směřující k určitému výchovnému cíli (= rozvinout ve vychovávaném určité vlastnosti, názory, postoje i hodnotové orientace) Využívá výchovných prostředků a metod založených na zkušenosti, tradici i vědeckých poznatcích Vztah výchova – působení prostředí je nejednoznačný v obou směrech (srv. sociální učení, Bandura)

Současné názory Obousměrný proces Aktuální otázky (vztah vychovavájící – vychovávaný; problematika očekávání); př. téma retroaktivní výchova (= působení dětí na rodiče) Aktuální otázky relativizace autorit, problémové chování atp.

Řešené otázky - např. Jaké jsou účinky dílčích prostředků a metod? Jaké jsou účinky odměn a trestů? Jak ovl. vztahy účinek odměn a trestů? Za jakých podmínek funguje persuaze? Jak funguje účinek sociálních modelů? Jaký účinek mají různé druhy činností? Lze formulovat obecnější modely výchovy? Jak pozitivně ovlivňovat osobnost? atd.

Hlavní témata Vztah mezi vychovávajícím a vychovávaným Pedagogický takt, UPV Kladení požadavků a kontrola jejich plnění Přiměřenost, pravidelnost Odměny, tresty, povzbuzení (trest omezuje) Slovní působení Osobní příklad, sociální vzor Sociální skupiny (sourozenci, vrstevníci...) Výchova a činnost (hra, výuka, práce, volnočasové aktivity) Sebevýchova

Podmínky ovlivňující styl výchovy Vlastnosti a zkušenosti vychovatelů Vzájemné vztahy a interakce mezi vychovávajícím a vychovávaným Vlastnosti a zkušenosti vychovávaných Události a změny v nejbližším okolí dítěte Sociokulturní podmínky

Styl výchovy známý též i jako způsob výchovy je určující pro preferenci výchovných prostředků a projevuje se i v reakcích dítěte na ně zdůraznění významných částí v. procesu: Emoční vztahy Způsob komunikace Velikost požadavků, způsob jejich kladení a kontroly Autoři (velmi redukovaný výběr ;) K. Lewin, E.S. Schaeter, H.J. Eysenck (…) J. Čáp

Tradiční dělení (Lewin) Autokratické (autoritativní, dominantní vedení) Silné řízení, tresty, ignorování potřeb vychovávaných, determinace zkušeností úsudky a rozhodnutími vych., málo prostoru pro samostatnost a iniciativu Slabé vedení (liberální vedení, výchova) Minimální řízení, absence vedení, kontroly Sociálně integrační (integrativní, demokratické) Velká redukce; pozor na vymezení!!! Původní studie vycházela z prostředí pruských kadetních škol („trochu jiná míra autoritativního vedení…“)

Model dvou dimenzí (Eysenck) Dimenze emočního vztahu k dítěti (láska, kladný postoj – nepřátelství, záporný, chladný, zavrhující) Dimenze řízení (autonomie, minimální řízení – přísná kontrola, maximální řízení) *V obr. Ukazuje původní Lewinovu typologii Silné řízení A* I* Záporný vztah Kladný vztah LLLLLLLLLLLLLLLLLLL* Slabé řízení

Model devíti polí (Čáp) Řízení silné střední slabé rozporné Emoční vztah záporný záporněkladný kladný extrémně 1. tradiční autokratická patriarchální 2.liberální s nezájmem o dítě 3. nejhorší; rozporné s negativním vztahem 9. emočně rozporná výchova; jeden z rodičů zavrhující, druhý extrémně kladný nebo s dítětem v koalici 4. přísná ale laskavá výchova 5. optim.; poroz.; přim. řízení 6. laskavá výchova bez pož. a hranic 8. rozporné řízení relativně vyvážené kladným emoc. vztahem 7. kamarádský vztah dobrovolné dodrž. norem

Roviny uvažování (Čáp) Chování v jednotlivé situaci Zobecnění na interakci určitého druhu Jednotlivé komponenty (otec, matka, učitel...) Kombinování – komplexní charakteristika Kombinací emoc. vztahu – rodina jako celek Nejobecnější – zařazení do polí Způsob výchovy má širší (pedagogické, společensko-historické a filozofické) souvislosti

Dotazník - ukázka

Další souvislosti - např.: Deprivace a subdeprivace (Matějček) Attachement (Bowlby) Rodičovský postoj (+/-) Interakce s dítětem Základní důvěra ke světu (Ericson) Klima ve skupině Vztah k lidem