Abú Alí al-Husajn ibn Abdulláh ibn Síná. 980 – 1037 n. l. Středověký perský učenec, filozof, přírodovědec, lékař Otec moderní medicíny Měl velký vliv.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pythagoras 6.století př. n. l..
Advertisements

Cesta k moudrosti.
Život.  Jeho otec byl lékárník.  Kvůli finančním potížím jeho rodiny, nemohl Hanz chodit do školy. Učil se sám z knih.  Ve 12. letech pomáhal svému.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Metodologie historického výzkumu volného času
GALILEO GALILEI 15.února 1564 Pisa - 8.ledna 1642 Arcetri
Kultura a věda arabské říše
Isaac Newton 1643 – 1727.
Georg Simon Ohm ( století).
Anotace: Objasnění etických pojmů se zaměřením na věcný a společenský význam Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor:
Přírodní vědy v antickém Řecku
biologie člověka studuje člověka jako jedince i druh
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
PLYNY.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ARISTOTELES OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-M 
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky se středověkým filozofickým.
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Základy společenských.
UMĚNÍ A VZDĚLANOST starověkého ŘECKA – zápis do obrysu chrámu
Řecká moudrost Věda a filosofie.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVa Anotace: Opakování poznatků Ročník: I. Vzdělávací.
Duševní zdraví a psychohygiena
MODERNÍ VĚDA Počátek novověku
Algoritmus a jeho vlastnosti
Filosofie úvod do problému....
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Anna Hradecká, Kačka Vránová
Arabové a jejich výboje
Dějepis Mgr. Milan Šimek
VZTAH VÍRY A ROZUMU VE STŘEDOVĚKÉ FILOZOFII Dušková, Hessler, Marešová, Dlouhá, Hučíková – V8A
8 Řecká literatura attického a helénistického období
současná medicína vyžaduje dokonalé technické zázemí,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Husserlova teorie přirozeného světa Maryna Zheleznyak.
Starověké lékařství.
RELIGIONISTIKA představení oboru Religionistika jako věda, náboženství jako její předmět, studijní literatura.
70 př. K. – 19 př. K.
Karel Čapek.
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Vědy o sportu (Sport sciencis)
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
T. Mintělová, K. Nguyenová, J. Škvára Jedy v historii.
Věda a léčení starověkého Egypta. Jakub Hrdlička 6.A © Daniel Schránil 6.A ©
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Vzdělanost, písmo a literatura Písmo  vznik ve 4.tis.př.n.l.  obrázkové – 1 znak = 1 obrázek  hieroglyfy  psalo se na papyrus  asi 700 znaků  rozluštil.
Přehled české pedagogiky. Autoři: Mgr. Eva Boráňová Předmět:Pedagogika Třída: 4.A Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: Jazyk.
 Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Řečtí filozofové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
FILOsOFIE A VĚDA.
Filozofie osvícenství v Německu
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Historie ošetřovatelství
Úvod do psychologie II. přednáška
Arabská říše.
Vzdělání ve středověku
Aristoteles př. n. l. otec byl lékařem makedonského krále Filipa II. (otec Alexandra Velikého) řecký filozof, po dobu dvaceti let žák Platonův,
Základní filozofické otázky
Člověk a příroda Fyzika.
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Září 2012 Ročník 6.
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

Abú Alí al-Husajn ibn Abdulláh ibn Síná

980 – 1037 n. l. Středověký perský učenec, filozof, přírodovědec, lékař Otec moderní medicíny Měl velký vliv na rozvoj středověkých věd Nejprve studoval logiku a metafyziku Nejvíce se věnoval medicíně Vycházel z Hippokrata, Aristotela a Galéna Hodně cestoval po královských dvorech Se studenty vedl filozofické a vědecké diskuze Zemřel v severoíránském Hamadánu

Autor děl o fyzice, matematice, metafyzice a astronomii, medicíně a filozofii Dánešnáme (Kniha o vědě) – vědecká encyklopedie o logice, přírodních vědách, psychologii, geometrii, astronomii, aritmetice a hudbě Al-Kánún fi ttibb (Kánon medicíny) Věnoval se poezii i próze a napsal řadu dalších děl o filozofii a medicíně

Navazuje na Aristotelovu a Platónovu školu Z arabských učenců jej ovlivnil al-Fárábí Tvrzení, že hmota věčná a je příčinou rozmanitosti věcí Zformuloval zákon pohybu Souvislost mezi časem a pohybem Kdyby byly věci bez pohybu, ztratil by čas smysl

Kniha Al-Kánún fi ttibb (Kánon medicíny) Sbírka řecko-arabské lékařské moudrosti Rozdělení na 5 knih Přehled teoretického a praktického lékařství Soupis léčiv Popisy jednotlivých nemocí Nemoci a stavy povšechné Příprava a užívání léků Věnuje se i botanice