08:121 Jde o lepší využití materiálu vedení. Metody:1) nejnižší váhy (objemu) vedení, minimalizuje cenu vedení - investiční výdaje 2) konstantní proudové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický proud v kovech
Advertisements

Konvekce Konvekce 1.
Elektrické obvody – základní analýza
Soustava více zdrojů harmonického napětí v jednom obvodu
Dualita úloh lineárního programování a analýza citlivosti
SIMPLEXOVÝ ALGORITMUS Řešení v tabulkovém procesoru
Řešení stejnosměrných obvodů
Základy elektrotechniky
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 6/14.
Aplikace Matlabu v el.výpočtech 2
Obecná deformační metoda
Téma 3 Metody řešení stěn, metoda sítí.
Vedení el. proudu v různých prostředích
Aplikace Matlabu v el.výpočtech 1
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Lineární programování Simplexový algoritmus
Lineární algebra.
Průřez vedení Ing. Jaroslav Bernkopf Průřez vedení
ANALÝZA KONSTRUKCÍ 6. přednáška.
 př. 7 výsledek postup řešení Vypočti velikost obsah trojúhelníku ABC. A[-2;1;3], B[0;1;3], C[-2;1;-1]
THÉVENINOVA VĚTA Příklad č. 1 - řešení.
Obvody stejnosměrného proudu
Ohmův zákon, Kirchhoffovy zákony a jejich praktické aplikace
O elektrických veličinách v sítích
RLC Obvody Michaela Šebestová.
Prof. Ing. Karel Pokorný, CSc.
Je dán dvojbran, jehož model máme sestavit. Předpokládejme, že ve zvoleném klidovém pracovním bodě P 0 =[U 1p ; I 1p ; U 2p ; I 2p ] jsou známy jeho diferenciální.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Teorie firmy. Hlavní mezníky ve vývoji.
4.Kalkulace nákladů.
Semestrální práce z předmětu MAB
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektrické jevy III. Elektrická práce, výkon, účinnost
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Elektromagnetická indukce
ANALÝZA KONSTRUKCÍ 8. přednáška.
Odhad metodou maximální věrohodnost
KIRCHHOFFOVÝCH ZÁKONŮ
Střídavá vedení vn střídavá vedení vvn
Vedení tepla Viktor Sláma SI – I 23. Zadání Vhodné uložení vyhořelého jaderného paliva je úkol pro současnou generaci. Zaměřme se na jednu nepatrnou část.
Základy elektrotechniky
Gradientní metody Metoda největšího spádu (volný extrém)
Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou
Teorie portfolia Kvantifikace množiny efektivních portfolií.
Určení parametrů elektrického obvodu Vypracoval: Ing.Přemysl Šolc Školitel: Doc.Ing. Jaromír Kijonka CSc.
RF Zpomalování v nekonečném homogenním prostředí bez absorpce - platí: n(E) - počet neutronů v objemové jednotce, který připadá na jednotkový interval.
Řešení soustav lin. rovnic
Simplexová metoda pro známé počáteční řešení úlohy LP
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
VY_32_INOVACE_08-12 Spojování rezistorů.
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Volba doby porovnání Určení a použití toku hotovosti.
Kirchhoffovy zákony Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Motivace žáků ZŠ a SŠ pro vzdělávání v technických oborech.
Hospodárná kompenzace účiníku
Základy firemních financí
Numerické řešení diferenciálních rovnic
Obecná deformační metoda Řešení nosníků - závěr. Analýza prutové soustavy Matice tuhosti K (opakování) Zatěžovací vektor F Řešení soustavy rovnic.
Kirchhoffovy zákony Základy elektrotechniky 1 Kirchhoffovy zákony Ing. Jaroslav Bernkopf.
Základy elektrotechniky Symbolicko-komplexní metoda řešení obvodů.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Simplexová metoda.
Soustava tří lineárních rovnic Řešení Gaussovou eliminační metodou
Soustava tří lineárních rovnic Řešení Gaussovou eliminační metodou
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Lineární optimalizační model
Obecná deformační metoda
KIRCHHOFFOVÝCH ZÁKONŮ
Transformační matice ortogonální matice, tzn. Tab-1 = TabT.
Transkript prezentace:

08:121 Jde o lepší využití materiálu vedení. Metody:1) nejnižší váhy (objemu) vedení, minimalizuje cenu vedení - investiční výdaje 2) konstantní proudové hustoty, minimalizuje ztráty na vedení – provozní proměnné náklady Volba odstupňovaných průřezů vedení Omezením je maximální dovolený úbytek napětí v obou případech

08:122 Metoda minimální váhy Kritériem je: minimalizace objemu vedení (nejmenší spotřeba kovu) při omezující podmínce: nepřekročení dovoleného úbytku napětí na konci vedení. L1L1 L2L2 LiLi LnLn l1l1 l2l2 ljlj lnln lclc s1s1 s2s2 sisi snsn ΔU dov U i1i1 i2i2i inin

08:123 Metoda minimální váhy kritérium omezení

08:124 Metoda minimální váhy Omezující podmínku napíšeme v anulovaném tvaru: Sestavíme tzv. „LAGRANGIÁN“ tzn. doplněnou kriteriální funkci přičtením omezující podmínky, kterou vynásobíme L agrangeovým multiplikátorem λ :

08:125 Metoda minimální váhy Lagrangián budeme parciálně derivovat podle jednotlivých průřezů a vzniklé derivace budou položeny rovné nule, vznikne soustava rovnic: Po vyřešení soustavy rovnic zjistíme, že musí platit podmínka optimality :

08:126 Metoda minimální váhy Tedy musí platit, že poměr druhé odmocniny s úsekového proudu k průřezu daného úseku musí být u všech úseků vedení konstantní: Pro praktické řešení lze použít vzorec pro průřez posledního úseku vedení :

08:127 Metoda konstantní proudové hustoty Kritériem je: minimalizace ztrát na vedení (minimalizace provozních nákladů) při omezující podmínce: nepřekročení dovoleného úbytku napětí na konci vedení. L1L1 L2L2 LiLi LnLn l1l1 l2l2 ljlj lnln lclc s1s1 s2s2 sisi snsn ΔU dov U

08:128 Metoda konstantní proudové hustoty Lagrangián budeme parciálně derivovat podle jednotlivých průřezů a vzniklé derivace budou položeny rovné nule, vznikne soustava rovnic: Po vyřešení soustavy rovnic zjistíme, že musí platit podmínka optimality :

08:129 Metoda konstantní proudové hustoty Pro praktické výpočty je třeba zjistit velikost proudové hustoty. Vyjdeme z klasického vztahu pro výpočet úbytku napětí: Poměr úsekového proudu k průřezu v daném úseku musí být konstantní a je roven hledané proudové hustotě:

08:1210 Všeobecná teorie uzlu Určuje proudové a napěťové poměry v uzavřené síti. Je dána síť o n uzlech. Každý uzel je spojen s každým uzlem jednou větví (vedením). Tzn., že 1)do každého uzlu se sbíhá n-1 větví 2)v uzlový proud (odběr z uzlu) se slučuje n-1 proudů

08:1211 Proud tekoucí z uzlu X do uzlu Y je I xy = - I yx je to vektor Vedení spojující uzel X s uzlem Y má vodivost: je to skalár Podle Ohmova zákona platí pro proud tekoucí z X do Y V ustáleném stavu platí pro každý uzel 1. Kirchhoffův zákon. Např. pro uzel K: Jinak též:

08:1212

08:1213

08:1214

08:1215

08:1216

08:1217