1 Příprava aplikace Nařízení REACH v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava Průmyslová toxikologie a ekotoxikologie Ing. Přemysl.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
ARATech2013 webová aplikace pro SEVESO III založená na metodologii EU
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
REACH ÚČINNOST – Ministerstvo životního prostředí
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Mezinárodní konference DOPRAVA BEZ BARIÉR
Role následných uživatelů chemických látek a přípravků v připravované chemické legislativě REACH Ing. Eva Veselá Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
DOPADY SYSTÉMU REACH NA PRŮMYSL ČESKÉ REPUBLIKY
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Koncepce péče o staré občany
Ostrava | Projekt Energeticky nezávislý kraj analýza silných a slabých stránek.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Zapojení MPO v chemické legislativě Konkurenceschopnost REACH Ing. Pavlína Kulhánková Praha, 18. května 2011 © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 SCHP ČR a REACH Seminář – Kongresové centrum Praha 5. října 2006 RESPONSIBLE CARE Ladislav Novák.
Svaz chemického průmyslu ČR Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Konference SCHP ČR a MPO ČR SCHP ČR.
Evropský podnikatelský konzultační panel EBTP Ministerstvo průmyslu a obchodu, květen 2006.
KOMISE PRO PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD KOMISE PRO PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD pro přípravu 2. plánovacího období 10. listopadu 2011.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
DEKRA Automobil a.s. Akademie dopravního vzdělávání Gremiální porada
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Přístup k posouzení rizika
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Seminář pořádaný Výborem pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pod záštitou poslance výboru Bc. Stanislava Mackovíka na téma PONEHODOVÁ PÉČE.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
SYSTÉM REACH A UŽIVATELÉ CHEMICKÝCH LÁTEK Ing. Oldřich Petira, CSc. Centrum ekologie, toxikologie a analytiky Výzkumný ústav organických syntéz, a. s.
Vladimír Janeček, SCHP ČR, Ivan Zíka APROCHEM 2006, Milovy – Sněžné n.M. – Hotel 9 skal RESPONSIBLE CARE Chemická legislativa Polymery, příprava.
Prevence v právu životního prostředí Jana Dudová.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CASEC 1 DATABÁZE CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ CHEMICAL ABSTRACT SUBSTANCES EVIDENCE CENTER JE TU PROGRAM CASEC PRÁVĚ PRO VÁS.
Centrum výzkumu Řež s.r.o. Výzkum a vývoj v jaderné energetice Ján Milčák
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Východisko protialkoholové strategie EU Boj proti alkoholu jako takovému nebo boj proti alkoholu jako návykové látce?
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-1.1 BEZPEČNOST Obor:Elektrikář.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 REACH.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 (REACH) ze dne 18. prosince 2006.
Těžební unie Česká republika Setkání těžařů Tábor, 9. – Novinky z evropské legislativy (2. kvartál 2011) David Póč.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Sociální zabezpečení v EU
VYHODNOCENÍ EXPOZIČNÍCH SCÉNÁŘŮ POUŽÍVANÝCH CHEMICKÝCH LÁTEK
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Paliva Benešová Markéta 2015/16.
Předcházení vzniku odpadů a nejlepší dostupné techniky
Zapojení VŠB-TUO, FBI do mezinárodních aktivit ve snižování rizik katastrof Připravil: Danihelka, 2016.
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Ing. Pavel Vinkler, Ph.D., ředitel odboru podnikatelského prostředí
Program bezpečnostního výzkumu České republiky
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
VYHODNOCENÍ EXPOZIČNÍCH SCÉNÁŘŮ POUŽÍVANÝCH CHEMICKÝCH LÁTEK
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

1 Příprava aplikace Nařízení REACH v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava Průmyslová toxikologie a ekotoxikologie Ing. Přemysl Antecký Kouty nad Desnou, květen 2006 Ing. Zuzana Svobodová

2 „Můžete proti tomu cokoliv namítat, můžete s tím nesouhlasit, ale to je vše, co s tím můžete dělat.“ Jára Cimrman Jára Cimrman

3 Informovanost a spolupráce 2001 White Paper 2001 White Paper 2002 výcvikový kurs chemické legislativy EU pořádaný CEFIC - SCHP ČR 2002 výcvikový kurs chemické legislativy EU pořádaný CEFIC - SCHP ČR 10/ návrh Nařízení REACH 10/ návrh Nařízení REACH

4 11/2003 studie VÚOS Pardubice: 11/2003 studie VÚOS Pardubice: „Dopady připravované chemické politiky „Dopady připravované chemické politiky REACH na zpracovatelský průmysl ČR“ REACH na zpracovatelský průmysl ČR“ odhad nákladů na registraci pro BC MCHZ cca 5 mil. Kč odhad nákladů na registraci pro BC MCHZ cca 5 mil. Kč 12/2004 – 03/2005 studie Joint Research Centre: 12/2004 – 03/2005 studie Joint Research Centre: „Dopady Nařízení REACH na nové státy Evropské unie“ „Dopady Nařízení REACH na nové státy Evropské unie“ za ČR – Spolchemie, Colorlak, Bochemie, BC MCHZ, za ČR – Spolchemie, Colorlak, Bochemie, BC MCHZ, dopad nákladů na registrace pro ČR cca mil. € dopad nákladů na registrace pro ČR cca mil. € 11/ návrh Nařízení REACH 11/ návrh Nařízení REACH (po 1. čtení v EP) (po 1. čtení v EP)

5 celkem 24 „zavedených“ látek – předregistrace klasifikace a označení podle směrnice 67/548/EHS posouzení chemické bezpečnosti zpracování (úprava a doplnění) bezpečnostních listů Zpráva o chemické bezpečnosti (látky více než 10 t/r) Postup realizace

6 nejedná se o CMR 1. a 2. kategorie látky uvedené v Příloze IV a Příloze V jsou z registrace a vyhodnocení vyjmuty  vodík látky oznámené podle směrnice 67/548/EHS (uvedené v Annexu I)  14 látek následní uživatelé = chemický průmysl (přísně kontrolované podmínky)

7 22 látek pro registraci přepravované MZP nad 1000 t/r  7 do 3 let chemické látky vyrobené v množství < 1 t/r  1 přepravované MZP pod 1000 t/r  15 do 6 a do 11 let chemické látky vyrobené v množství 1-10 t/r  1 do 11 let

8 Zásady přístupu Získat základní údaje o látkách potřebné pro vyhodnocení jejich nebezpečných vlastností, ale zabránit duplicitě stanovení. Nesnížit konkurenceschopnost průmyslu EU (ČR) na světových trzích. Nezastavit vývoj technologií nových látek. neboť

9 Používaní nebezpečných látek je nedílnou součástí života lidské společnosti. Jen těžko si lze představit moderní společnost, která by nebezpečné látky nepoužívala. Konference APROCHEM 2006 Podíl životního a pracovního prostředí a vnitřního prostředí budov na zdraví činí asi 15 %, lékařské péče asi 10 %, genetický základ jednotlivce asi 20 % a největší podíl 55 % činí způsob života a socio- ekonomické faktory (výživa, kouření, alkohol, nízká pohybová aktivita, stres, životní úroveň). Ročenka 2005, KHS MSK ale

10 není třeba se strašit výroky: „Jsme toxičtí do morku kostí, chtělo by to změnu!“ „Kdyby se zavedl REACH u nás, nemohlo by docházet k takovým haváriím, jako byl nedávný únik kyanidů do řeky Labe.“ Mladá Fronta Dnes, takže

11 Závěrečné shrnutí „Setkáte-li se s porozuměním, pak se s tím dá i žít.“ dodatek k Járovi Cimrmanovi

12 Děkujeme za pozornost.