Hygiena Masa volně žijící zvěře

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Vybraná ustanovení z platné legislativy ČR a EU
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
PRODEJ MALÉHO MNOŽSTVÍ VLASTNÍCH PRODUKTŮ („Prodej ze dvora“)
Revize Nového přístupu
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Registrace podniku – živočišné produkty.
Prodej ze dvora legislativní požadavky
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Nástroje územního plánování
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Informace Státní veterinární správy
Biopotraviny ve školním stravování
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
ORGANIZACE STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Legislativní nástroje v oblasti péče o handicapované živočichy Ing. Jan Šíma Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Kurz odborné přípravy k péči o kuřata chovaná na maso
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Veterinární asanace Veterinárními asanačními činnostmi jsou
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Odborná veterinární činnost
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Nejčastější závady v označování
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Ochrana hospodářských zvířat - úvod do legislativy
Trh s potravinami živočišného původu z pohledu Státní veterinární správy Žofínské fórum 2015 Doc., MVDr. Milan Malena, Ph.D.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Přímý prodej produktů prvovýroby konečnému spotřebiteli MVDr. Jana Horňáčková SVS ČR Klatovy.
Hygiena zvěřiny a veterinární předpisy MVDr. Rastislav Lagín.
Novela zákona o geneticky modifikovaných organismech Zuzana Doubková Odbor environmentálních rizik a ekologických škod.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Jan Katina, 24. listopadu 2016, Café Louvre, Praha
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Odborná veterinární činnost
Novela veterinárního zákona
Kontrola zdraví zvířat – myslivost rok 2017
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Odbor životního prostředí MHMP
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Změna veterinární legislativy
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
FARMÁŘSKÁ BURZA 6. ročník – 30. května 2018
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Nový fytosanitární režim EU
Transkript prezentace:

Hygiena Masa volně žijící zvěře MVDr. Jana Horňáčková Státní veterinární správa ČR Větrný Jeníkov 3.listopadu 2009

Obchodování a manipulace se zvěřinou Lovec Osobní spotřeba H l a v a a o r g á n y proškolená osoba P R O H L Á Š E N Í PO Přímý prodej zařízení pro uchování těl ulovené zvěře PROHLÁŠENÍ PROHLÁŠENÍ veterinární prohlídka zařízení pro nakládání se zvěřinou Tržní síť

Legislativní základ Evropská legislativa Nařízení EP a R (ES) č. 178/2002 Nařízení EP a R (ES) č. 852/2004 Nařízení EP a R (ES) č. 853/2004 Nařízení EP a R (ES) č. 854/2004 §§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§ Národní legislativa ČR Veterinární zákon č. 166/1999 Sb., v platném znění Novela č. 182/2008 Sb. Vyhláška č. 289/2007 Sb., v platném znění Novela č. 61/2009 Sb.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) 178/2002 Definice Prvovýroba- chov zvířat, včetně dojení a chovu hospodářských zvířat před porážkou. Rovněž zahrnuje lov, rybolov a sběr Primární produkt – u zvěře se jedná o vyvržené tělo zvěře v kůži nebo peří, drobná i velká zvěř Konečný spotřebitel – nepoužije potravinu v rámci provozování PP firmy → jen zkonzumuje!

Sledovatelnost Uplatňuje se přístup „krok zpět a krok vpřed“ Sledovatelnost pomáhá usnadnit stažení nebezpečných potravin a krmiv z trhu a umožnit konzumentům, aby jim byly poskytnuty cílené a přesné informace ohledně těchto produktů. ( v rámci obchodu s potravinou se stalo několikrát, že došlo k distribuci zdrav. závadné potraviny a bylo třeba ji stáhnout z trhu – např. radioaktivita, CL, nákaza…  

Nařízení EP a Rady (ES) č. 852/2004 Vztahuje se na všechny fáze výroby, zpracování a distribuce potravin a na vývoz. Nevztahuje se na případy, kdy výrobce přímo dodává malá množství vlastních produktů z prvovýroby konečnému spotřebiteli nebo místnímu maloobchodu, který je přímo dodává konečnému spotřebiteli národní legislativa ČR: veterinární zákon č.166/99 + č. 289/07

Nařízení EP a R (ES) č. 853/2004 stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu (pravidla pro uvádění do oběhu ne přímý prodej)

Pojmy Volně žijící zvěř: volně žijící kopytníci, zajícovci a jiní suchozemští savci, kteří jsou loveni k lidské spotřebě a jsou považováni za volně žijící zvěř podle použitelných právních předpisů daných členských států včetně savců žijících na uzavřeném území v podobně svobodných podmínkách jako volně žijící zvěř – obory Volně žijící ptáci, kteří jsou loveni k lidské spotřebě

Pojmy Drobná volně žijící zvěř Volně v přírodě žijící pernatá zvěř a zajícovci Velká volně žijící zvěř Jsou volně v přírodě žijící suchozemští savci, na které se nevztahuje definice drobné volně žijící zvěře

Pojmy Zařízení pro nakládání se zvěřinou Je takové, v němž se ulovená zvěř a získaná zvěřina připravuje pro uvedení na trh Bourárna/porcovna je zařízení, ve kterém se provádí vykostění nebo bourání/porcování masa

ŠKOLENÍ LOVCŮ VE ZDRAVOTNÍCH A HYGIENICKÝCH OTÁZKÁCH K uvádění volně žijící zvěře na trh k lidské spotřebě musí mít lovec znalosti z patologie, zpracování a manipulace po lovu u volně žijící zvěře Postačí aby tyto znalosti měla alespoň 1 osoba - loveckého týmu ! Cílem je provést prvotní vyšetření zvěře na místě -co nejdříve po ulovení a ošetření

Rozsah znalostí stanovené legislativou Anatomie, fyziologie a etologie volně žijící zvěře Bakteriální, virové, parazitární onemocnění, jejich příznaky a patologické změny Onemocnění vyvolaná kontaminací životního prostředí Hygienické předpisy a řádné techniky manipulace se zvěřinou po usmrcení

Uplatnění proškolené osoby při uvádění zvěřiny na trh Ulovený kus vyšetřen proškolenou osobou Kus nepředstavuje žádné riziko Prohlášení proškolené osoby Orgány a hlava nemusí být předkládány k úřední veterinární prohlídce ( hlava u zvěře vnímavé na trichinelozu musí být vždy) Pokud chybí prohlášení - orgány i hlava musí provázet tělo k úřední prohlídce

Vyšetření na trichinelózu Nařízení Komise (ES) 2075/2005, § 21 a 27b veterinárního zákona musí být vyšetřena veškerá vnímavá zvěř určená pro lidskou spotřebu (nařízení i zákon) Při uvádění na trh – výkup- vzorky se odebírají v rámci veterinární prohlídky úředním veterinárním lékařem v podniku na zpracování zvěřiny V případě přímého prodeje má povinnost zajistit vyšetření lovec = oprávněný uživatel honitby !

Metody vyšetřování trávicí metody – vyšetření směsných vzorků je možno provést v laboratoři schválené příslušnou KVS (aktuální seznam laboratoří na webových stránkách SVS ČR) kompresní metoda - možno používat až do 31.12.2009 s těmito zásadami: vyšetření se provede v zařízení, které neuvádí na trh více než 10 ks divokých prasat denně metoda trávicí není k dispozici tělo musí být dodáno přímo konečnému spotřebiteli nebo prodejně zásobující přímo konečného spotřebitele tělo musí být označeno jinak než oválem maso nesmí být použito k výrobě produktů, ve kterých výrobní postup neusmrcuje trichinely

Odběr vzorků Trávicí metoda 10 g z přední končetiny, jazyka nebo bránice Pro vyšetření se použije 5 g (max váha směsného vzorku 100 g nebo 35g) Kompresní metoda Z obou bráničních pilířů, z čelisti, dolní části kýty, mezižeberní svaloviny a svaloviny jazyka tj. celkem 6 vzorků od 1 zvířete

Veterinární zákon č. 166/1999 Sb. v platném znění

NESMÍ být dále uváděna do oběhu PŘÍMÝ PRODEJ Lovec smí prodávat nebo dodávat ulovenou volně žijící zvěř v kůži nebo v peří vyšetřenou proškolenou osobou v malých množstvích a) přímo konečnému spotřebiteli, b) do maloobchodní prodejny v rámci příslušného kraje, která ji prodává přímo konečnému spotřebiteli. Za malé množství zvěře, určené k prodeji (dodání) se považuje nejvýše 30 % kusů lovcem skutečně odlovené zvěře ročně. Dodaná prohlédnutá těla ulovené zvěře NESMÍ být dále uváděna do oběhu

Proškolená osoba je fyzická osoba, která absolvovala specializované školení se zaměřením na vyšetřování těl ulovené volně žijící zvěře, stanovené předpisy Evropských společenství (Nařízení EP a R 853/2004) a získala tak osvědčení o způsobilosti k této činnosti. Školení zajišťuje vysoká škola s veterinárním studijním programem, vydává osvědčení proškoleným osobám, vede seznam těchto osob a předává jej Státní veterinární správě.

Povinnosti proškolené osoby vést záznamy o druzích a počtech ulovené a vyšetřené volně žijící zvěře, o místě a době jejího ulovení, o výsledcích vyšetření záznamy, kam byla tato zvěř dodána, uchovávat tyto záznamy po dobu nejméně 2 let na požádání poskytovat záznamy orgánům vykonávajícím státní veterinární dozor.

Rozsah vyšetření proškolenou osobou Proškolená osoba provede vyšetření těl zvěře, při němž se posuzují výživný stav, povrch těla, zejména se zřetelem na výskyt výrazných změn na kůži a osrstění způsobených ektoparazity, zánětlivých změn na kůži a poranění pokousáním, a dále: a) velkou volně žijící zvěř, vyšetří se tělní otvory a jejich okolí, výstelka tělních dutin, vnitřní orgány, svalovina a na hlavě zejména sliznice dutiny ústní a jazyk, b) zajíce a divoké králíky, vyšetří se oči, tělní otvory a jejich okolí, břišní krajina a vnější pohlavní orgány, nebo c) zvěř pernatou, vyšetří se oči a tělní otvory.

Evidenční plomba Sem foto plomby, upevnění a štítek

BEZE ZMĚN M62002 BEZE ZMĚN M62002 Datum vyšetření: Podpis:

ZÁZNAM PROŠKOLENÉ OSOBY

Postup při nalezení změn Velká volně žijící zvěř se ihned po ulovení otevře a vyvrhne. Zjistí-li se při vyšetření zvěře, že zvěř představuje zdravotní riziko, neodstraní se žádné její části a tuto zvěř vyšetří úřední veterinární lékař - mimo žaludku a střev Orgány dutiny hrudní, játra a slezina se předloží k veterinárnímu vyšetření spolu s tělem. Provede se záznam proškolené osoby s popisem změn a kopie se předá spolu s tělem Musí být zajištěna souvislost orgánů a dokumentace s tělem!!

ZÁZNAM PROŠKOLENÉ OSOBY

Záznamy PO

PŘÍMÝ PRODEJ - PŘÍKLADY Celý kus v kůži / peří – postačí prohlášení Proškolené osoby Poskytnutý do tomboly Prodaný po společném lovu Dary Dodaný do prodejny – musí být prodán celý v kůži/ peří

Podmínky prodeje v místní maloobchodní prodejně TEPLOTNÍ REŽIM Velká volně žijící zvěř Chlazené – max. 7°C Chlazené droby – max. 3 °C Drobná volně žijící zvěř Chlazené - max. 4°C Droby – max. 3°C Tělo je uchováváno při teplotě od 0 °C do 7 °C po dobu nejdéle 7 dnů od data ulovení, nebo při teplotě od 0°C do 1 °C po dobu nejdéle 15 dnů od data ulovení, Kusy musí být skladovány odděleně od ostatních potravin

Informace pro spotřebitele

Zařízení pro uchování těl ulovené volně žijící zvěře Sem foto sběrného místa a teplota, příp další požadavky -1 až +1 oC = max. 14 dní Do 2 - 7 oC = max. 7 dní

Děkuji za pozornost