Výchovná a vzdělávací koncepce byla rozvíjena od počátku 20. století italskou lékařkou a psycholožkou Marií Montessori nositelkou Nobelovy ceny (roku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. David Mánek Josefův Důl
Advertisements

Montessori Vlašim – cesta pro děti i jejich dospělé
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.2.06/
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Strukturované učení PROJEKT EU
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Projekt ZŠ Staňkov. O projektu  Projekt pro žáky s poruchami učení  Dotace z ESF – ,- Kč  Doba trvání – 2 roky.
Lobbying Pavel Čech Učo: Úvod Prezentovaný projekt již úspěšně 15 let funguje. Vše se povedlo, ale jak to začalo……. Na počátku byl internet v plenkách.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
TÝMOVÁ SBOROVNA LEKTOŘI: Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Adéla Lábusová
Svoji metodu šířila po celém světě,
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Kdo jsme? Jsme sportovní soukromá škola, která, přestože má sportovní zaměření, je otevřená všem, kteří chtějí kvalitní základní.
Konference Jihlava mluví o vzd ě lávání a Montessori pedagogice 2014 Montessori na 1. stupni ZŠ – zkušenosti z praxe.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Role školního koordinátora EVVO
Základní škola a Mateřská škola, Podolí příspěvková organizace 1.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Strategický plán rozvoje školy pro období 2006 – Základní škola praktická a Základní škola speciální, Liberec, Orlí 140/7, příspěvková organizace.
Zdravá škola.
KDO CO je PR OČ KDO CO je PR OČ. Roman Šebrle Změlík Robert.
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Žákovský parlament. Charakteristika Prostředník mezi učiteli a žáky, žáky a vedením školy, školou a obcí Prostředník mezi učiteli a žáky, žáky a vedením.
Školní časopis ZŠ a MŠ Kpt. O. Jaroše Louny. Měli jsme na čem stavět Do roku 2011 pár článků na internetu - název 2012/13 papírová podoba v režii školy.
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Reformní hnutí a jeho odkaz dnešku Hnutí kritizovalo zejména to, že: Školy připravovaly ukázněného občana Ve vzdělávání.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Seminář Reg. č: CZ.1.07/1.3.49/
Osobnostní rozvoj Znalost a aplikace principů M.M. Pravidla Komunikace a zdvořilostní formy chování Mravní hodnoty Já rodina okolí Zralá osobnost dítěte.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
ZA JEDEN PROVAZ Vzdělávací centrum Turnov, o.p.s.
9. Tvorba individuálního plánu
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Individuální projekt OP VVV
Šablony OP VVV a podpora nadání
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
Aktuální informace o stavu
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
PROFESE UČITELE Radek Šír.
9. Tvorba individuálního plánu
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Teorie a metodika výchovy Lekce 2: Alternativní školství
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Centrum kolegiální podpory CKP
Šablony I a jejich realizace Hradec Králové/Pardubice/Liberec
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
Školní vzdělávací program
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRAHA 7 Strossmayerovo nám. 4
Transkript prezentace:

Výchovná a vzdělávací koncepce byla rozvíjena od počátku 20. století italskou lékařkou a psycholožkou Marií Montessori nositelkou Nobelovy ceny (roku 1950) Svoji metodu šířila po celém světě, vzdělávala učitele a pomáhala zakládat školy s montessoriovským přístupem k dítěti Koncepce vznikla z pedagogické praxe, která volala po zlepšení didaktiky vyučování a po přátelském a rovnocenném vztahu učitelů a dětí. Záměrem bylo celkové odstranění přežitých brzdících norem a pedagogických předsudků.

Základním kamenem Montessori pedagogiky, který ji odlišuje od tradiční výuky, je, že vychází z vnitřních potřeb každého dítěte. Proto je ze vzdělávacího systému vyloučen frontální způsob výuky, kdy se ve stejném čase učí všechny děti všemu stejně. Frontální metoda málokdy zohledňuje individuální dispozice, neodpovídá přirozenému způsobu učení a je proto také málo efektivní. Montessori pedagogika dítěti umožňuje individuální tempo, dítě pracuje podle svých psychických i fyzických možností tak, aby úkol splnilo. Dalo by se říci, že je každému dítěti vzdělávání ušito „na míru“. Důležitým aspektem v Montessori systému je také možnost volby – ať už činnosti, místa či osoby, se kterou chci činnost vykonávat. Dětem se v demokratickém prostředí učí mnohem lépe a navíc tím získávají cenné životní vlastnosti (asertivita, zodpovědnost, samostatnost, kooperace aj.)

Výchovný program vychází ze zahraničních zkušeností těch zemí, kde jsou montessoriovské školy po více jak sedmdesát let běžnou součástí národní vzdělávací kultury – USA, Nizozemí, Německo, Rakousko, Skandinávie…

ZÁKLADNÍ FILOZOFIÍ TOHOTO PROGRAMU JE ORIENTACE NA OSOBNOST DÍTĚTE => NA - rozvíjení jeho vnitřní motivace k učení - využití jeho zájmu o určitou oblast nebo téma ve školní práci - vývojových možností a individuálních schopností

Základní školy v ČR (zaregistrované ve společnosti Montessori): Jablonec nad Nisou Kladno Praha Kouřim České Budějovice Suchý Důl Lázně Bohdaneč Pardubice Horka nad Moravou Zlín Brno Jirkov - Otvice

uspořádané prostředí s vhodnými pomůckami pozitivní prostředí, ve kterém probíhá vzdělávací vlastní tempo práce

Je samostatná vzdělávací činnost dítěte vedena jeho přirozenou zvídavostí a zájmem. Zájem vychází z vývojové senzitivní fáze. Na učení se děti aktivně podílejí. Dítě pracuje na úkolu a vybírá si podle: individuálního plánu činnosti připravené nabídky ve třídě

Pravidelná setkávání celého kolektivu 1. vypravování zážitků, sdílení myšlenek a názorů 2. organizace a plánování práce ve třídě 3. informace k tématům a okruhům učiva 4. doporučení a nabídky práce 5. vytváření a reflexe společných pravidel 6. zklidnění a cvičení ticha 7. prezentace práce dětí

Návštěva knihovny v Jirkově Výuka všech dětí v knihovně v Jirkově. Téma: "Jak se rodí kniha" korespondoval se ŠVP. Do knihovny se vždy velmi těšíme, působení prostředí na děti je pozitivní. Peer program Na SZŠ Chomutov Navštívili jsme SZŠ v Chomutově. Téma: " První pomoc". Žáci byli seznámeni s první pomocí, jak reagovat při dopravní nehodě, prověřili si znalost, jak postupovat při poskytování první pomoci ( tísňová volání ).

Chomutovský deník Návštěva redakce byla pro nás něčím zcela novým. Prostředí bylo o mnoho menší, než jaké byly naše představy. Informací bylo tolik, že jsme si domluvili další schůzky. Akce konající se v měsíci březnu Den otevřených dveří Setkání s rodiči Velikonoční dílna Knihovna "Velikonoce" Prevence patologických jevů tř. Protidrogový vlak v Praze Jóga s Lenkou

Akce konající se v měsíci dubnu Výjezd na Klíny Vaření se Sedmikráskou Setkání s rodiči na ZŠ Otvice - projednání školy v přírodě Výroba papíru Exkurze redakce novin + farma Slavětín Pálení čarodějnic Jóga s Lenkou

Anketa o frontě V anketě jsme se našich průvodců dotazovali na závažné otázky týkající se předbíhání. Jaké mají na předbíhání řady či fronty názor? 1. Stojíte rádi ve frontě? 2. Tolerujete předbíhání 3. Všiml/a jste si, že někteří lidé předbíhají více než jiní? 4. Máte radu, jak se při čekání zabavit?

Adam Hajný - redaktor Jiří Kaftan - redaktor Daniel Stsepulionak - redaktor Radek Schwarz - redaktor Adriana Hašková - redaktor Ondřej Šimána - redaktor - fotograf Anežka Talaváňová - redaktor - estetika Adéla Bělohlávková - redaktor - příroda Vojtěch Lacina - redaktor – sport Valentýna Hašková - korektury textu, fotodokumentace Sára Jelínková - editor Martin Musil - korektura fotodokumentace, tiskový mluvčí Tomáš Bejvl - šéfredaktor, jednatel společnosti Ondřej Prihoda – obchodní ředitel, vedoucí obchodních jednání Kateřina Prokešová - zpracování, editace textů

Příprava, tisk, distribuce časopisu /cca 4 výtisky za rok/ Mapování dění ve škole, městě a kraji Zprávy ze společenského a sportovního života Kvízy, rébusy, doplňovačky - zábavná část Znalostní soutěže Odborné texty Rozhovory Medializace činnosti Plánované výstupy činnosti minipodniku: 4 výtisky časopisu, jeden z nich o činnosti minipodniků naší školy články v tisku

Výdaje: a) vlastní lidské zdroje bez nároku na mzdu v prvním roce podnikání – dobrovolnická činnost; následně budou odměny vypláceny ze zisku b) materiál zajištěný pro první rok podnikání hradí ESF a státní rozpočet ČR – další roky bude nakupován ze zisku c) energie budou v prvním roce hrazeny školou jako mateřskou organizací, v následujících letech bude minipodnik energie hradit ze zisku Příjmy a) v prvním roce bude fungování minipodniku neziskové – minipodnik nebude přijímat finanční platby – získá tím kontakty a vytvoří si dobré jméno pro další zakázky b) možností příjmu jsou od odběratelů protislužby či zisk materiálu či pomůcek k další činnosti c) možností příjmu je reklama uveřejněná v prostorách či na webových stránkách odběratele