Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyzika – přírodní věda (z řečtiny)
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_22.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co a jak měříme?
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_FYZIKALNI.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_MEZINÁRODNÍ.
A) Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Fyzikální veličiny a jejich jednotky v soustavě SI
Technická mechanika Statika Úvod 01 Ing. Martin Hendrych
Technická mechanika Hydromechanika Úvod 01 Ing. Martin Hendrych
zapojování kondenzátorů
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
Kapilární jevy Mgr. Kamil Kučera.
Polarizace světla Mgr. Kamil Kučera.
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - HMOTNOST Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_069.MAT.01 Hospodářské výpočty 1 – Převody jednotek.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
L OM SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Úvod do fyziky SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_066.MAT.01 Největší společný dělitel, nejmenší společný.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
U ČENÍ Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.13 2.Číslo projektu:
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
M EZINÁRODNÍ SOUSTAVA JEDNOTEK SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Č ESKÁ SOCIOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.02.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
O DRAZ ZVUKU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
E LEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Hospodářské výpočty 1 – Převody jednotek 2
VY_32_INOVACE_
Optické přístroje Mgr. Kamil Kučera.
STR Mgr. Kamil Kučera.
ČOČKY Mgr. Kamil Kučera.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Děje s ideálním plynem Mgr. Kamil Kučera.
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Transkript prezentace:

Mezinárodní soustava jednotek SI (odvozené jednotky) Mgr. Kamil Kučera

ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.04 Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Vytvořeno: červenec 2012 Ročník: 1. ročník – čtyřleté gymnázium, 5. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika Tematický okruh Fyzikální veličiny a jednotky Materiál slouží k seznámení žáků s mezinárodní soustavou jednotek SI, konkrétně s odvozenými jednotkami a násobky a díly jednotek. Obrazový materiál je vhodný pro vysvětlení odvozených jednotek, násobků a dílů jednotek soustavy SI. Učivo je kontrolováno pomocí přiložených otázek. Materiál se využije v závěru hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Odvozené jednotky Odvozené jednotky jsou odvozovány koherentně ze základních jednotek SI pomocí rozměrových součinů vyplývajících z definičních rovnic pro příslušné veličiny. Všechny odvozené jednotky jsou definovány tak, že v rozměrovém součinu se vyskytují pouze mocniny rozměrů základních jednotek. Některé jednotky dostaly samostatné názvy (rozměry veličin se špatně pamatují). např. N, V, W, Pa, J, T, Wb, … Od roku 1995 patří do této skupiny i bezrozměrné odvozené jednotky radián a steradián (dříve doplňkové jednotky) [ 1 ]

Tvorba odvozené jednotky hustota látky definiční vztah hustoty rozměr hustoty - jednotka uvedená v základních jednotkách frekvence definiční vztah frekvence rozměr frekvence - jednotka uvedená v základních jednotkách název jednotky frekvence kinetická energie

Násobky a díly jednotek název značka činitel deka da 101 hekto h 102 kilo k 103 mega M 106 giga G 109 tera T 1012 peta P 1015 exa E 1018 zetta Z 1021 yotta y 1024 název značka činitel deci d 10-1 centi c 10-2 mili m 10-3 mikro μ 10-6 nano n 10-9 piko p 10-12 femto f 10-15 atto a 10-18 zepto z 10-21 yokto y 10-24

Vedlejší jednotky nejsou součástí soustavy SI soustava SI akceptuje tyto jednotky používat souběžně s jednotkami SI z praktických důvodů např. minuta, hodina, den, stupeň, minuta, vteřina, ar, hektar, tuna, elektronvolt,… úplný seznam určuje norma ČSN ISO 1000 [ 4 ] [ 3 ]

Starší soustavy jednotek soustava CGS (absolutní soustava jednotek) nejstarší mezinárodní soustava jednotek základními jednotkami centimetr - gram - sekunda vznikla v 2. polovině 19. století v Anglii původně vytvořena pro potřeby mechaniky,ale uplatnila se i v elektřině a magnetismu

Starší soustavy jednotek soustava MKS (MKSA) vznikla na počátku 20. století z důvodu, že jednotky v soustavě CGS jsou příliš malé základní jednotky metr - kilogram - sekunda v roce 1954 přidána 4. jednotka ampér - soustava MKSA

Další soustavy jednotek soustava yd - lb - s dosud se používá v USA a částečně ve Velké Británii základní jednotky yard (yd) pro délku, pound (lb) pro hmotnost a second (s) pro čas nejedná se o dekadickou soustavu

Co si pamatujete? Vysvětlete princip vytváření odvozených jednotek. Uveďte některé odvozené jednotky. Zapište rozměr jednotky rychlosti a síly. 4. Převeďte: 14 MPa = Pa 2 600 V = kV 2µC = C 0,8 N = mN 400 nm = m 6 500 000 Hz = GHz 200 kA = A 1 200 l = hl 3 520 mg = g 0,014 m = cm 5 dl = l 10 600 000 W = TW 3,5pF = F 700 B = dB 5. Uveďte některé vedlejší jednotky. 6. Vysvětlete jednotku radián a steradián.

Zdroje a použitá literatura [ 1 ] REIS, Marcelo. wikipedia.cz [online]. [cit. 25.7.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Steradian.svg [ 2 ] CONNORMAH. wikipedia.cz [online]. [cit. 25.7.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:100m100m.svg [ 3 ] MIRACETI. wikipedia.cz [online]. [cit. 25.7.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Electron_volt_cs.svg SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. Praha: SPN, 1990, ISBN 80-04-22435-0.