VY_32_INOVACE_16_2_7 Ing. Jan Voříšek  Z cyklických uhlovodíků mají největší význam areny neboli aromatické uhlovodíky.  Ví někdo proč tyto látky nazýváme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_11_2_7 Ing. Jan Voříšek
Advertisements

Název Halogenderiváty uhlovodíků Předmět, ročník Chemie, 2. ročník
Struktura atomového obalu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Reakce arenů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 14
Reakce alkanů a cykloalkanů.
VY_32_INOVACE_6_2_7 Ing. Jan Voříšek  Opakování: co je hlavním zdrojem alkanů a cykloalkanů?  Hlavními zdroji alkanů a cykloalkanů jsou ropa a zemní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CZ.1.07/1.1.10/
ARENY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_13_2_7 Ing. Jan Voříšek  Alkyny jsou uhlovodíky, které ve své molekule obsahují trojnou vazbu mezi atomy uhlíku. -C C-  Trojná vazba.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_01.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_131.
VY_32_INOVACE_14_2_7 Ing. Jan Voříšek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_49.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_180.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_29.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 02.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_11.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 05.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Aromatické uhlovodíky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_30.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_132.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_142.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_31.
VY_32_INOVACE_18_2_7 Ing. Jan Voříšek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_24.
VY_32_INOVACE_11_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co to je zemní plyn?  Odkud je?  A k čemu nám slouží?
VY_32_INOVACE_7_2_7 Ing. Jan Voříšek  Dokážete na základě vašich znalostí říct, kde by se mohly alkany používat?  Nejvíce se směsi alkanů používají.
VY_32_INOVACE_6_1_7 Ing. Jan Voříšek  V předchozích kapitolách stále hovoříme o organických látkách. Odkud ale tyto látky jsou? Dokáže někdo říct, odkud.
VY_32_INOVACE_13_1_7 Ing. Jan Voříšek  Odkud pochází názvy organických látek jako:  kyselina citronová,  kyselina mravenčí,  močovina,  morfium,
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Hmotnostní a objemový zlomek Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s pojmy hmotnostní zlomek a objemový zlomek látky.
VY_32_INOVACE_8_1_7 Ing. Jan Voříšek  Myslíte, že je možné vzít ropu přímo z vrtu při těžbě a použít ji jako palivo do auta?  Teoreticky to možné je,
VY_32_INOVACE_12_1_7 Ing. Jan Voříšek  V současné době známe několik desítek milionů organických látek a každý rok se objevují a vyvíjejí nové látky.
VY_32_INOVACE_7_1_7 Ing. Jan Voříšek  Ropa hýbe světem, na ropě jsou závislé celé národy, většina států bez ropy nemůže existovat. Co to vlastně ropa.
VY_32_INOVACE_17_1_7 Ing. Jan Voříšek  Jaký je systematický název těchto alkanů?  Postupujte podle 4 základních pravidel, uvedených v předchozí látce.
VY_32_INOVACE_18_1_7 Ing. Jan Voříšek  V předchozích kapitolách jsme se zabývali názvoslovím uhlovodíků s jednoduchými vazbami. Alkeny jsou uhlovodíky,
VY_32_INOVACE_16_1_7 Ing. Jan Voříšek  Pro zopakování látky z minulé kapitoly vyjmenujte základní pravidla pro tvorbu názvosloví rozvětvených alkanů.
Ch_026_Uhlovodíky Ch_026_Uhlovodíky_Uhlovodíky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_030_Areny Ch_030_Uhlovodíky_Areny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
VY_32_INOVACE_10_1_7 Ing. Jan Voříšek  Uhlí, co je to uhlí?  Uhlí patří mezi pevná fosilní paliva, která vznikla geochemickými přeměnami rostlinných.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Zřeďovací rovnice Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s využitím zřeďovací rovnice pro výpočet příkladů týkajících.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Molární koncentrace Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s molární koncentrace roztoku a jejím výpočtem. Obsahuje.
VY_32_INOVACE_1_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co to je organická chemie? Odkud se vzalo pojmenování organická chemie?  Základy organické chemie sahají do poloviny.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Výpočty z chemických rovnic I Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky se základními postupy při řešení výpočtů z chemických.
VY_32_INOVACE_5_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co si představíte pod pojmem struktura?  Pojem struktura organických látek byl zaveden do chemie již v roce 1861.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
VY_32_INOVACE_2_1_7 Ing.Jan Voříšek  Jak jsme si řekli v úvodu do organické chemie, uhlík dokáže tvořit jak jednoduché, tak i velmi složité chemické.
Areny.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_17_2_7 Ing. Jan Voříšek
VY_32_INOVACE_1_2_7 Ing. Jan Voříšek
Uhlovodíky s dvojnými vazbami.
Příprava a izolace arenů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Areny – aromatické uhlovodíky
VY_32_INOVACE_17_2_7 Ing. Jan Voříšek
Areny.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.9.We.6_Uhlovodíky_s_benzenovym_kruhem_areny.
13. Úvod do názvosloví organických sloučenin
Chemická termodynamika
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_16_2_7 Ing. Jan Voříšek

 Z cyklických uhlovodíků mají největší význam areny neboli aromatické uhlovodíky.  Ví někdo proč tyto látky nazýváme aromatické?  Mezi ostatními uhlovodíky mají pro svou strukturu a vlastnosti zvláštní postavení.  V dřívějších dobách se slovem „aromatické“ označovaly vonné látky, jako např. benzaldehyd (obsažený v broskvích, mandlích, švestkách …), toluen (obsažený v toluánském balzámu) nebo např. benzen (získávaný z černouhelného dehtu).

O C CH3 H  Benzen Benzaldehyd Toluen

 Mnoho sloučenin izolovaných z přírodních zdrojů obsahuje aromatické části.  Například ženský steroidní hormon estron:  Obr.1: Estron

 Nebo známé analgetikum morfin:  Obr.2: Morfin

 Aromatický charakter není specifickou vlastností benzenového jádra. Abychom mohli o libovolné sloučenině říci, že má aromatický charakter, musí splňovat následující tři podmínky:  1. molekuly musí být cyklické a atomy, tvořící kruh, musí ležet v jedné rovině.  2. musí existovat alespoň dvě její struktury, z nichž jednu od druhé lze odvodit myšleným posunem π- elektronů po celém obvodu cyklického systému.  3. celkový počet π-elektronů, účastnících se myšleného posunu musí vyhovovat tzv. Hückelovu pravidlu, podle něhož je počet π-elektronů roven 4n+2 (n=0 nebo celé kladné číslo).

 Obr.3: Ukázka aromaticity cyklopropen kationt radikál aniont sp 3 uhlík 2 π elektrony; n=0 3 π elektrony 4 π elektrony Není Je Není Je aromatický aromatický aromatický antiaromatický

 Nejznámější aromatická sloučenina – benzen- splňuje všechny 3 podmínky:  1. Molekula benzenu je planární a její cyklický řetězec je tvořen šesti atomy uhlíku v hybridním stavu sp 2.  2. Nad a pod rovinou molekuly benzenu se nachází šestielektronový delokalizovaný π- systém.  3. Je splněno Hückelovo pravidlo: 6=4x1+2

 Vznikem tohoto systému se snížila energie molekuly a tato energie spojená se vznikem delokalizovaného π-elektronového systému se nazývá energie delokalizační. cyklohexa-1,3,5-trien benzen H delok. = -151 kJ.mol -1

 Podle počtu benzenových jader rozlišujeme aromatické uhlovodíky monocyklické a polycyklické.  U polycyklických arenů mohou být benzenová jádra izolovaná nebo kondenzovaná.  izolovaná jádra kondenzovaná jádra

 Monocyklické aromatické uhlovodíky jsou kapaliny nebo pevné látky.  Jsou nepolární a nerozpustné ve vodě.  Dobře se rozpouštějí v nepolárních organických rozpouštědlech (aceton, ether apod.).  Body varu se zvyšují se stoupající molekulovou hmotností. Body varu i tání jsou závislé i na tvaru molekuly.  Kapalné i některé pevné areny se vyznačují charakteristickou vůní.

 Vícejaderné areny jsou pevné látky. Fyzikálními vlastnostmi se podobají arenům monocyklickým.  Mnohé z vícejaderných arenů patří mezi karcinogenní látky (rakovinotvorné). Např. 1,2-benzpyren:

 Zdroj informací:  McMURRY, John. Organická chemie. Vydání první. Vydalo Vysoké učení technické v Brně – nakl. VUTIUM, Brno, Počet stran ISBN (VUT v Brně).  VACÍK, Jiří. Přehled středoškolské chemie. Třetí doplněné vydání. Vydalo SPN-pedagogické nakladatelství, a.s., Praha, Počet stran 368. ISBN  HONZA, Jaroslav, MAREČEK, Aleš. Chemie pro čtyřletá gymnázia. 2.díl. Druhé přepracované vydání. Vydalo Nakladatelství Olomouc, Počet stran 232. ISBN

 Obr.1: Estron Staženo:  Obr.2: Morfin Staženo:  Obr.3: Ukázka aromaticity gram.png gram.png agram.png  Staženo:

 Téma sady: Studium uhlovodíků  Vzdělávací oblast: Člověk a příroda  Vzdělávací obor:Chemie  Tematický okruh:Organická chemie  Autor: Ing. Jan Voříšek  Rok vytvoření materiálu: 2012  Název materiálu: Areny – charakteristika a vlastnosti.  Jazyk:čeština  Očekávaný výstup:Žák charakterizuje skupinu uhlovodíků - areny. Vysvětlí aromatičnost látek.  Klíčová slova: organická chemie, areny, aromatické látky, benzen.  Druh učebního materiálu:prezentace s aktivizací žáka  Cílová skupina:žák  Stupeň a typ vzdělávání:gymnaziální vzdělávání  Typická věková skupina: let   Pokyny pro práci s materiálem: Prezentace je využitelná jako výklad učiva na dané téma. V materiálu jsou začleněny otázky, které aktivizují žáky a umožňují žákům zamyšlení nad jednotlivými body tématu.