Znalostní a vzdělávací databáze pojmů pro energetiku Praha, 20. ledna 2009 INERGO, a.s. Praha CDFE, o.p.s. Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
E-learning – moderní elektronická podpora výuky
Advertisements

Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Výzkumný záměr Kontrolní den prosinec 2006 Vedoucí řešitel projektu: PhDr. Milada Švecová Projekt č.
Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně E-learn 2002 Žilina 5. – 6. února 2002 E-learn.
IKT PHP PHP Tvorba formuláře - 10 Mgr. Josef Nožička
Organisation for Economic Cooperation and Development OECD iLibrary.
Inovace vzdělávacího programu Zahradní a krajinná tvorba Projekt OPVK, oblastní podpora 2.1.
Modernizace studijních opor Představení LMS Moodle
LMS Unifor Live! Inovace kombinovaného studia. Teoretická část (45 minut) Definice pojmů Přihlášení do LMS Unifor Live! Program.
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Analýza informačního systému
Využití programu Learning Space při přípravě výukové jednotky pro distanční vzdělávání Kateřina Kostolányová.
Vzdělávání dospělých - kategorie 50+. UNIV2 kurs 50+ Historie Založena roku 1994 Do výuky v České republice zavedla nové obory: ― Výpočetní techniku ―
Název projektu: Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.00/ Subjekt.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
KEG Použití vzorů při vyhledávání na webu Václav Snášel.
E-learning ve výuce na SŠ
TEXTOVÝ EDITOR.
E-learningový kurz ÚK PdF bilance ročních zkušeností.
4. Lekce Dílčí procesy funkčního testování
RozšÍŘEnÍ IIS NZZ Konference projektu NZZ_
Maturitní okruh č. 15, K. Záchová, VIII.A zaměřeno na MS WORD 2007.
Dokumentace informačního systému
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Vítejte při prezentaci některých zajímavých vlastností slovníků Lingea Lexicon. Mezi stránkami můžete přecházet pomocí kláves, myší nebo počkat na automatické.
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Jazyková příprava Skupiny ČEZ
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR Číslo projektu – CZ /0024 Zřízení vzdělávacího střediska zařazeného do sítě Science.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ………………………………………………………………… Číslo a název operačního programu:
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
Analýza informačního systému. Podrobně zdokumentovaný cílový stav Paramentry spojené s provozem systému – Cena – Přínosy – Náklady a úspory – …
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
DRMS Forum září 2009 Elektronický vzdělávací systém Jan Pavlica.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Tvorba e-learningových kurzů v LMS Moodle
1 ZPRACOVAL: INERGO, a.s. Praha CDFE, o.p.s Praha BŘEZEN 2010.
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
© 2004 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice e-Education Andrea Barešová Account.
Mgr. Naděžda Fasurová, Ph.D.
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
 Název projektu: Poklady kolem nás a v nás  Zkrácený název: Kolumbus  Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.13/  Žadatel projektu: Blažek & Blažek,
Crux information technology, s.r.o. Ostravská universita, information technology.
Znalostní a vzdělávací databáze pro energetiku Praha, Květen 2009 INERGO, a.s. Praha CDFE, o.p.s. Praha INERGO výukový server.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Antonín Krejčí Zvyšování konkurenceschopnosti firem pomocí metod průmyslového inženýrství a inovace s podporou e-learningu Číslo projektu: CZ.1.07/3.2.05/
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích –
VIKBA20_Elektronické informační zdroje Klára Zemanová, UČO
PRŮBĚH DOKUMENTACE UNIVERZITNÍHO INFORMAČNÍHO SYSTÉMU MZLU V BRNĚ
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích –
E-learning – moderní elektronická podpora výuky
Analýza informačního systému
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Transkript prezentace:

Znalostní a vzdělávací databáze pojmů pro energetiku Praha, 20. ledna 2009 INERGO, a.s. Praha CDFE, o.p.s. Praha

1 ÚVOD K PROJEKTU Skupina ČEZ expanduje svými pobočkami do jazykově nových oblastí, Pro zajištění a upevnění vedoucího postavení a jednotnosti řízení je žádoucí investovat i do komunikace a vzdělávání, Důležitým prvkem v tomto mezinárodním kontextu je sjednocení obsahu základních klíčových pojmů komunikace a energeticko-technických termínů

2 NABÍZÍME Znalostní a vzdělávací databáze pro energetiku MODUL elektronických zákonů a norem, provozních předpisů a manuálů v angličtině a dalších jazycích akvizic MODUL elektronických zákonů a norem, provozních předpisů a manuálů MODUL e-learningových výukových programů v LMS Moodle SCHEMATA, OBRÁZKY A POPISY U VYBRANÝCH KLÍČOVÝCH POJMŮ AUTENTIZOVANÉ ZNĚNÍ DEFINIC KLÍČOVÝCH POJMŮ VÝROBU A ZPRACOVÁNÍ KLÍČOVÉ POJMY Z OBLASTI ENERGETIKY A JEJÍHO OKOLÍ SLOVNÍK ZNALOSTNÍ DATABÁZE S PŘEKLADY DO ANGLIČTINY A DALŠÍCH JAZYKŮ AKVIZIC Základní moduly: Nadstavbové moduly: NAUČNÝ MODUL : PŘEKLADOVÝ MODUL: MODUL KnowHowText „výukový text“

3 CO JE ENERGoPort A CO UMÍ ENERGoPort je znalostní a vzdělávací databáze klíčových pojmů z oblasti energetiky a příbuzných oborů v multijazyčném glosáři, Každý obsažený klíčový pojem je doplněn autentizovanou, odborně zpracovanou definicí, popřípadě doplňujícím komentářem, schématem nebo obrázky, Umožňuje vyhledávání jak pomocí slovního zadání klíčového pojmu do příkazového řádku, tak hledáním v abecedním rejstříku ve všech zařazených jazycích, Zobrazený klíčový pojem s definicí a ostatními doplňky je zobrazen ve zvoleném jazyce nebo alternativně ve voleném dvojjazyčném zobrazení, v schématu co to je a kam to patří, K základním modulům ENERGoPortu je možno doplnit modul KnowHowText - „výukový text“,

4 CO JE ENERGoPort A CO UMÍ Nadstavbové moduly mohou dále obsahovat elektronické verze jednotných provozních předpisů, norem, manuálů, či jakýchkoliv zvolených textů v jednotném formátu - opět ve všech zařazených jazycích, Dále je možno rozšířit systém o zapracování e-learningových výukových kurzů, textů a testů a řešit jejich výuku v LMS Moodle, zajišťujícím pomocnými, kontrolními a zkušebními mechanizmy zázemí výuky, ENERGoPort lze používat ON-line pomocí internetu nebo intranetu, nebo OF-line instalací z CD, DVD nebo jiného média, Je vyvíjeno i speciální HW řešení s využitím OF-line terminálů, s pracovním názvem KnowHowBox,

5 JAKÉ VIDÍME PŘÍNOSY PRO UŽIVATELE Podpora komunikace v mezinárodním měřítku, Sjednocení klíčových pojmů z oblasti energetiky a příbuzných oborů v zájmových akvizicích, Usnadnění vzájemné komunikace v zájmových akvizicích Podpora migrace mezinárodních managerů, Podpora transferu korporátních řešení skupiny ČEZ, Porozumění a jednotnost korporátním řešením, Podpora vzdělávání v mezinárodním měřítku, Zvyšování kvalifikace a ověřování vědomostí Zviditelnění skupiny ČEZ v prostředí akvizic zájmem nejen profesním, ale i v péči o rozvoj vědění místních pracovních sil.

6 SCHEMA VNITŘNÍ STRUKTURY ENERGoPortu Návrh struktury ENERGoPortu je dělen do čtyřech úrovní: 1. úroveň – hlavní oblasti (gramotnosti) 2. úroveň – hlavní skupiny (tématická pole) 3. úroveň – podskupiny (mikrotesaury) 4. úroveň – klíčové pojmy (deskriptory) Návrh popisu všech úrovní je navržen na slide č. Př.01 a Př Úroveň : 1.Energetika obecně (základní pojmy) klíčových pojmů 2.Výroba elektřiny a tepla klíčových pojmů 3.Přenos a rozvod elektrické energie klíčových pojmů 4.Obchod klíčových pojmů 5.Management a řízení v energetice klíčových pojmů 6.Životní prostředí a ekologii v energetice klíčových pojmů 7.Ekonomika v energetice klíčových pojmů

7 SCHEMA VSTUPNÍ STRÁNKY ENERGoPortu

8 SCHEMA STRÁNKY ENERGoPortu - PO VYHLEDÁNÍ

9 SCHEMA STRÁNKY ENERGoPortu - VÝKLAD

10 SCHEMA STRÁNKY ENERGoPortu - SCHEMA

11 SCHEMA STRÁNKY ENERGoPortu - OBRÁZEK

12 SCHEMA STRÁNKY ENERGoPortu - PŘEKLAD

13 SCHEMA STRÁNKY ENERGoPortu – VÝUKOVÝ TEXT SCHEMA STRÁNKY ENERGoPortu PŘEKLAD Pozn.: Do pole lze text vložit kopírováním nebo vepsáním. Zpracování textu zahájíme tlačítkem „Spustit“

14 SCHEMA STRÁNKY ENERGoPortu – VÝUKOVÝ TEXT SCHEMA STRÁNKY ENERGoPortu PŘEKLAD Pozn.: Pohybem kurzoru po zpracovaném textu se postupně objevují definice obsažených klíčových pojmů – v předem zvoleném jazyce

15 SCHEMA STRÁNKY ENERGoPortu – PROVOZNÍ PŘEDPISY

16 SCHEMA STRÁNKY ENERGoPortu – PROVOZNÍ PŘEDPISY

17 SCHEMA STRÁNKY ENERGoPortu – e-LEARNING Úvodní stránka výukové opory

NÁVRH ORGANIZACE PRÁCE NA PROJEKTU Pro tvorbu obsahu ENERGoPortu v počáteční fázi projektu, je nutná úzká spolupráce se zadavatelem tak, aby obsah splňoval všechna specifika a zvyklosti zadavatele, Pro tvorbu hierarchie a výběr klíčových pojmů navrhujeme ustavit koordinační a realizační tým zadavatele, KOORDINAČNÍ A REALIZAČNÍ TÝM ZADAVATELE VEDOUCÍ TÝMU SPECIALISTA ZA AKVIZICI SPECIALISTÉ PRO OBLASTI HLAVNÍCH ÚROVNÍ KOORDINAČNÍ A VÝROBNÍ TÝM ZPRACOVATELE VEDOUCÍ PROJEKTU SPECIALISTA SW IT DATABÁZE SPECIALISTÉ PRO NAPLŇOVÁNÍ DATABÁZÍ KOORDINÁTOR 1 REALIZAČNÍ TÝM

19 NÁVRH REALIZAČNÍHO HARMONOGRAMU PROJEKTU

20

21 SCHEMA VNITŘNÍ STRUKTURY ENERGoPortu Př.01

22 SCHEMA VNITŘNÍ STRUKTURY ENERGoPortu Př.02