stavby pro školství a vzdělávání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
Možnosti prevence vadného držení těla v prostředí základní školy
PROSTORY PRO HYGIENU (ČÁST 1).
Jak správně sedět u počítače
 VY_32_INOVACE_16_06  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Úvodní seminář 22. září.
Historie školy Původně zde byla v roce 1976 otevřena Zvláštní škola internátní v nově otevřených prostorách Na Vizině 28 ve Slezské Ostravě. V současné.
Financování regionálního školství
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
COMPARATIVES, SUPERLATIVES, TIME EXPRESSIONS Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Logistika průmyslového podniku Oblasti, vazby a rozhraní
ZÁKLADNÍ DISPOZIČNÍ PRINCIPY NAVRHOVÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Kloubové mechanismy Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Převody čelními ozubenými koly s přímým a šikmým ozubením
Mechanické převodovky s proměnným převodovým poměrem
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
zásady navrhování dopravních – železničních staveb
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
STAVBY PRO KULTURU, OSVĚTU A DUCHOVNÍ SLUŽBY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 1. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Dodavatelsko- odběratelské vztahy při realizaci stavby
Revision of tenses, Pronouns,Numerals, Prepositions
STAVBy pro obchod a služby
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Účetnictví 1 6. kapitola: Metodické prvky účetnictví
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ZÁKLADNÍ NORMOVÁ A PŘEDPISOVÁ USTANOVENÍ V OBORU DOPRAVNÍCH STAVEB (POZEMNÍ KOMUNIKACE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Personální plán pro podnikatelský plán
9. OTVOROVÉ VÝPLNĚ I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
8. podlahy II. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Pozemní stavitelství II
REGRESNÍ ANALÝZA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Naklady a jejich členění
ÚČETNICTVÍ 1 3. KAPITOLA: ZDROJE KRYTÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Třískové obrábění I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
KONCEPCE NAVRHOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH A PASIVNÍCH BUDOV Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
TEST DOBRÉ SHODY A TEST NEZÁVISLOSTI Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Evaluační dotazník. Evaluace projektů Vyhodnocení dopadů podpořených projektů na cílovou skupinu (zaměstnaných rodičů s malými dětmi) Smysluplnost podpory.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Možnosti prevence vadného držení těla v prostředí základní školy MUDr.Věra Faierajzlová,CSc. Centrum odborných činností, odbor PZ a HDM, odd. hygieny dětí.
Školní stravování Mgr. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje tel.:
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Výchovn ě vzd ě lávací systém Č R Část 1. Pedagogika Mgr. Irena Kudláčková.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Školy a školská zařízení v Pardubickém kraji
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
ZŠ Třebíč ŠKOLA OTEVŘENÝCH DVEŘÍ CHCEME ŽÍT S VÁMI ŠKOLA OTEVŘENÝCH
Možnosti prevence vadného držení těla v prostředí základní školy
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Bc. Magdalena Zábranská
Ubytovací zařízení Ztz 1.
Hygienické zázemí Ing. arch. Milada Baumanová, Ph.D.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

stavby pro školství a vzdělávání Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07/2.2.00/29.0019. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

členění staveb pro školství a vzdělávání předškolní vzdělávání jesle – 1 až 3 roky dítěte mateřská škola – 3 až 6 roků dítěte dětské skupiny základní vzdělávání - 6 až 15 let základní škola praktická škola

členění staveb pro školství a vzdělávání středoškolské a nástavbové vzdělávání odborná učiliště gymnázia střední odborné školy konzervatoře vyšší odborné školy

členění staveb pro školství a vzdělávání ubytovací zařízení pro děti a mládež internáty vysokoškolské koleje speciální výchovná zařízení dětské domovy diagnostické ústavy

legislativní rámec Vyhláška MMR ČR 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby Vyhláška MZ ČR 410/2005 Sb., o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých (ve znění vyhlášky č. 343/2009 Sb.)

požadavky na hygienická zařízení počet hygienických zařízení ve školách a školských zařízeních se stanoví takto: v předsíňkách záchodů 1 umyvadlo na 20 žáků 1 záchod na 20 dívek 1 pisoár na 20 chlapců 1 záchod na 80 chlapců 1 hygienická kabina na 80 dívek

požadavky na hygienická zařízení počet hygienických zařízení ve školách uskutečňujících vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami, a to pro těžké či hluboké postižení, se stanoví takto: v předsíňkách záchodů 1 umyvadlo na prvních 10 žáků a každých dalších 20 žáků 1 záchod na prvních 10 dívek a každých dalších 20 dívek 1 pisoár na prvních 10 chlapců a každých dalších 20 chlapců 1 záchod na prvních 20 chlapců a každých dalších 80 chlapců 1 hygienická kabina na 60 dívek starších 12 let 1 sprcha (pohotovostní)

požadavky na hygienická zařízení počty hygienických zařízení v provozovnách pro výchovu a vzdělávání, vyjma provozoven živnosti péče o dítě do 3 let věku v denním režimu: v předsíňkách záchodů 1 umyvadlo na 20 žáků 1 záchod na 20 dívek 1 pisoár na 80 chlapců 1 hygienická kabina na 80 dívek

požadavky na hygienická zařízení počty hygienických zařízení v provozovnách živnosti péče o dítě do 3 let věku v denním režimu se stanoví takto: záchody a umývárny u těchto zařízení se neděli podle pohlaví na 5 dětí musí připadat 1 dětská mísa a 1 umyvadlo Počet dětských mís lze z jedné třetiny nahradit dětskými nočníky Umývárna se dále vybavuje podle věku dětí dětskou vaničkou se sprchou nebo sprchovým boxem a s přívodem tekoucí pitné studené a teplé vody Umyvadla se osazují tak, aby výška horní hrany nepřekročila 43 cm nad podlahou Umyvadla a sprcha musí být opatřena pouze jedním výrokem vody napojeným na centrální mísící baterii umístěnou mimo dosah dětí Umývárna se dále vybavuje přebalovacím stolem a krytým nášlapným odpadkovým košem

zásady pro práci žáků vsedě a ergonomické parametry nábytku Funkční rozměry nábytku pro dodržení fyziologického sedu a správné postavení páteře a pánve: výška sedadla je rovna délce bérce, zvětšené o výšku nízkého podpatku (1 - 2 cm), tj. chodidla jsou při zadním sezení celou plochou v pevném kontaktu s podlahou tak, aby bylo možno se o ně pevně opřít efektivní hloubka sedadla podepírá nejméně 2/3 délky stehna. přední hrana sedadla nesmí zasahovat do podkolenní jamky a musí být zaoblená

zásady pro práci žáků vsedě a ergonomické parametry nábytku Funkční rozměry nábytku pro dodržení fyziologického sedu a správné postavení páteře a pánve: opěradlo slouží především jako opora beder, nikoliv hrudní páteře pro volný pohyb horních končetin nemá sahat výš, než k dolnímu úhlu lopatek výška pracovní plochy stolu je umísťována ve výšce loktů volně spuštěných paží sedícího žáka vhodný je snadno nastavitelný náklon desky stolu. stupeň nastavení pro psaní je 10 - 16 stupňů, pro čtení až 35 stupňů

zásady pro práci žáků vsedě a ergonomické parametry nábytku Funkční rozměry nábytku pro dodržení fyziologického sedu a správné postavení páteře a pánve: židle a stoly v kontaktu s podlahou musí být stabilní pro dynamický sed je vhodný kyv sedáku v předozadní rovině od - 5 do + 5 stupňů nejméně namáhavý sed, jak pro svalovou aktivitu, tak pro tlak na meziobratlové ploténky, je v mírném záklonu s podepřenou páteří (relaxační sed)

provozní požadavky školských zařízení Základní provozní jednotkou každého školského zařízení je učebna: Učebna (také kmenová, elementární u.) - místnost, která je určena pro stálý pobyt jedné třídy během jednoho školního roku. Vyučuje se v ní všem předmětům, kromě těch, které vyžadují speciální zařízení a vybavení Odborná učebna – speciální učebna vybavená pro výuku odborných předmětů (CH, Bi, Fy atd.) a kterou využívají žáci (studenti) více tříd Kabinet – pracovna učitele sloužící jeho odborné práci a přípravě na vyučování Laboratoř – odborná pracovna sloužící praktickým cvičením žáků a učitelů Ateliér (kreslírna) – speciálně vybavená učebna pro výuku výtvarné výchovy

DĚKUJI ZA POZORNOST