Starověký Egypt – Kultura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Egyptské božstvo a mumifikace
Sochařství staré, střední a nové říše
EGYPTSKÉ NÁBOŽENSTVÍ Základní škola Sedmikráska, o.p.s.
Egyptští bohové Najdi si dvojici, která má jiného boha než ty.
Starověký EGYPT.
Egyptské náboženství Bohatý, pestrý systém – více než 2000 jednotlivých bohů a bohyň. V různých částech Egypta většinou vládli jiní bohové. V Thébách (Vésetu)
UMĚNÍ A VĚDA STAROVĚKÉHO EGYPTA
EGYPTSKÁ KULTURA A VZDĚLANOST
Název školy: Základní škola Planá nad Lužnicí, okres Tábor
EGYPT KLÁRA KOŘÍNKOVÁ 2010.
UMĚNÍ EGYPTA Stará říše – př. n. l.
Starověký Egypt Náboženství
UMĚNÍ A VĚDA STAROVĚKÉHO EGYPTA
III/2 XV A
Starověký Egypt.
Kultura starého Egypta
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Starověký Egypt Materiál byl vytvořen v rámci projektu
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
VÍTEJTE V „MUZEU KNIHY“.
Umění Egypta sochařství, malířství MgA. Lukáš Psík
                                                                         Egyptské pyramidy                                                                                 
Silvie Ullmannová Opava
Egypt Alena Kohoutková Nikol Stejskalová.
Umění Egypta architektura MgA. Lukáš Psík
Starověký EGYPT.
IVZ- starověk Mgr. Jana Doleželová.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
MUMIFIKACE VE STARÉM EGYPTĚ
Egyptští bohové.
Egypt Střední a Nová říše.
VY_32_INOVACE_ZCR_629 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Svět Téma:Afrika – pobřeží Středozemního moře Jméno autora:Mgr.
Pohřbívání.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám.
MUMIE.  Kultura v dějinách  Egypt – Mumie  Šablona : III/2  Pořadové číslo:1.19  Autor: Mgr. Soňa Blažková  Škola: ZŠ Choltice  Klíčová slova :
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa STAROVĚKÝ EGYPT Jak se obrázky týkají dějin starověkého Egypta? Pojmenuj, co.
 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589- příspěvková organizace  Autor: Mgr. Ludmila Šimonová  Datum:  Název:
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Vzdělanost, písmo a literatura Písmo  vznik ve 4.tis.př.n.l.  obrázkové – 1 znak = 1 obrázek  hieroglyfy  psalo se na papyrus  asi 700 znaků  rozluštil.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
4.-3.tis. až r.30.př.n.l.. ● monumentální většinou kamenná, světské stavby a chrámy (paláce) staví ze dřeva a hlíny ● projev náboženských idejí, kultu.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_05 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Egyptská arabská republika (ve staré češtině Ejipt)
Faraon Tutanchámon v Bruselu…
TUTANCHAMON.
Tematický okruh: NEJSTARŠÍ CIVILIZACE - STAROVĚK Název učiva: EGYPT
UMĚNÍ STARÉHO EGYPTU.
Starověký Egypt - život
STAROVĚKÝ EGYPT Jan Jakub Šipka.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_D6. 11 Autor: Mgr
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Starověký Egypt Architektura.
DĚJINY KULTURY - STAROVĚK
UMĚNÍ STAROVĚKU MEZOPOTÁMIE A EGYPT. UMĚNÍ STAROVĚKU MEZOPOTÁMIE A EGYPT.
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_10
Dějepis 6. ročník Marek Kryška
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
ŠKOLA: Gymnázium Lovosice AUTOR: Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_19_STAROVĚK - EGYPT
Kateřina Maznová egypt Pohřbívání.
EGYPTSKÁ ARCHITEKTURA
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

Starověký Egypt – Kultura Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0206

Náboženství V Egyptě se vyznávalo množství různých bohů (polyteismus), kteří byli patrony rozličných činností, životních událostí či přírodních jevů. Mezi nejuctívanější patří Amon (nejvyšší bůh v Nové říši), Re (bůh Slunce), Hor (bůh nebes), Hathor (bohyně lásky a plodnosti), Thowt (bůh vzdělanosti), Maat (bohyně spravedlnosti), Eset (významná v pozdní říši; řecky Isis) nebo Usirew (bůh podsvětí; řecky Osiris). Egypťané uctívali také množství zvířat – kočka, býk, kráva, krokodýl, sokol, ibis nebo skarabeus. Každé významnější božstvo mělo svůj chrám, kde bylo možno přinášet oběti a prosit o přímluvu. Nebylo výjimkou, když v jednom chrámu sídlili kněží více bohů. Egyptská mytologie je založena na podobenství lidí s bohy, kteří často přijímají i zvířecí atributy. Příběhy vážící se k životu jednotlivých bohů mají často velmi krutý charakter. Vyznačují se kontrastem dobra a zla (podlosti). V lidském životě byla pro Egypťany nejdůležitějším předělem smrt. K té se vázalo velké množství rituálů, které jsou zaznamenány v tzv. knihách mrtvých.

Re a Usirew Na obrázku můžete vidět, jakým způsobem byli zobrazováni bohové. Vpravo bůh Slunce Re se sokolí hlavou (1), vlevo bůh podsvětí Usirew (2).

Mumifikace Jedním z nejdůležitějších rituálů propojených se smrtí je mumifikace, která umožňovala mrtvému život v říši mrtvých. V principu se jednalo o vysušení tělesné schránky, aby nepodléhala rozkladu. Před balzamováním bylo tělo mrtvého zakopáno do písku, čímž se odvedlo největší množství tekutin z těla. Během balzamování se využívaly vonné oleje a různé druhy solí. Důležité vnitřní orgány (žaludek, plíce, játra, střeva; srdce, v němž měla sídlit duše, bylo vkládáno zpět do mumie; mozek byl jako nepotřebný odstraněn) byly ukládány do posvátných schránek, které nazýváme kanopy, nad nimiž drželi ochranu bohové (játra chránil Imset, střeva Kibehsenef, Hepi plíce a Duamutef žaludek). Mumie byla vybavena množstvím amuletů (Ankh, symbol života; Skarabeus, symbol znovuzrození; Šén, symbol věčnosti) a poté uložena do rakve ze dřeva, popř. ze vzácného kovu. Rakev byla poté vložena do kamenného sarkofágu. Hrobky panovníků měly různé podoby – pyramida, mastaba, skalní hrob, chrámový komplex. Jeho zhotovení podléhalo „módě“ a stavu pokladny, protože vybudování monumentálních hrobek bylo finančně náročné.

3) Posvátné nádoby uchovávající dle Egypťanů důležité orgány. Kanopy 3) Posvátné nádoby uchovávající dle Egypťanů důležité orgány.

Sarkofág a jeho obsah Vlevo (4) můžete vidět sarkofág, který je v současnosti v Louvru, uprostřed (5) je pohřební maska Tutanchamona a vpravo (6) mumie, která je k vidění v Britském Muzeu v Londýně.

Písmo a literatura Egypťané měli na starověké poměry velmi dobré vzdělání. Základem rozvoje vědních oborů je písmo, které se postupem času (od 3. tisíciletí př. n. l.) vyvinulo ve tři formy: hieroglyfy – posvátné písmo užívané pro výzdobu hrobek hieratické písmo – „psané hieroglyfy“ užívané kněžími démotické písmo – „lidové“ písmo užívané v běžném životě Egypťanů Písmo bylo rozluštěno díky tzv. rosettské desce, která byla objevena v během Napoleonovy výpravy do Egypta (1799) a zasloužil se o to v roce 1822 Jean Francois Champollion. Egyptské písmo položilo základ pro tzv. sinajské písmo, z něhož se vyvinula také foiničtina, resp. řecké písmo a později latinka a azbuka. Písmem se mimo vytesávání do skal a chrámových zdí psalo na papyrus, který byl rostlinného původu (rostlina šáchor papírodárný). Díky písmu se rozvíjela literatura, která měla náboženský i světský charakter: životopisy pohřbených na stěnách hrobek Kniha mrtvých, Texty pyramid, Průvodce podsvětím – příprava těla pro cestu podsvětím a rady zemřelému pro úspěšné absolvování této cesty Knihy naučení – rady do života povídky, pohádky, báje, bajky – napínavé příběhy světského charakteru sloužící k pobavení čtenáře; může obsahovat také ponaučení divadelní hry – starověkému Egyptu se připisuje nejstarší nalezená divadelní hra na světě

Rosettská deska 7) Rosettská deska obsahuje řeckou alfabetu, démotické písmo a hieroglyfy. Díky jejich porovnání mohl Champollion začít s luštěním starověké egyptštiny. Rosettská deska má na výšku 114 cm a na šířku 71 cm. v současnosti se nachází v Britském muzeu v Londýně.

Kniha mrtvých 8) kniha mrtvých obsahovala texty, podle kterých bylo připravováno tělo pro pobyt v zádušním světě, a texty, v nichž byly rady pro zemřelého pro pohyb v podsvětí.

Věda Mezi nejrozvinutější vědní obory v Egyptě patřilo lékařství. Jeho rozvoj můžeme vysvětlit velmi dobrou znalostí lidského těla díky „pitvám“ během mumifikací, které byly součástí náboženských rituálů. Nejdůležitějším orgánem bylo podle Egypťanů srdce, v němž sídlila duše. další důležité orgány byly uchovány posmrtně v kanopách. Mozek byl prý nepotřebný. Egyptští lékaři byli specializovaní na různé odvětví medicíny – chirurgie, gynekologie, oční lékařství apod. Další důležité poznatky poskytovala matematika a geometrie, které se využívaly především v architektuře a v úředních záležitostech. Počítali v desítkové soustavě (pro čísla měli zástupné znaky), znali přibližnou velikost čísla π nebo uměli řešit lineární rovnice. Náboženské a především hospodářské účely si vynutily rozvoj astronomie. Egypťané vypočetli, že rok je dlouhý 365 dní.

Architektura Kulturní dědictví Egypta je proslaveno především díky obrovským stavbám, které sloužily faraonům jako hrobky. V Egyptě se setkáváme s různými druhy hrobek, které pocházejí z různých ér egyptských dějin: mastaby pyramidy (Sakkára, Gíza) skalní hroby (Tutanchamonova hrobka) chrámové komplexy s nádvořím a s množstvím chrámů (Údolí králů, Údolí královen - Karnak, Luxor, Edfú) skalní chrámy (Abú Simbel, Hatšepsovetin chrám) Většina z těchto památek byla vykradena lovci pokladů a vykradači hrobů (hrobky byly vykrádány již ve starověku). Vnitřek chrámů byl zdoben nástěnnými malbami, které přibližovaly život zemřelého a jeho další pouť podsvětím. Malby se řídila přísnými pravidly – hlava a nohy se zobrazovaly z profilu, boky z poloprofilu a oko a hruď zepředu. Postavy tak působily monumentálním, ale strnulým dojmem. Podobně jako malba sloužily k výzdobě hrobek i reliéfy, které byly svázány stejnými pravidly. Sochy patří k dalším artefaktům v hrobce. Sochařsky provedená byl samotný sarkofág. Ale nalezneme zde sochy zemřelého a jeho blízkých, dokonce i zvířecích miláčků –koček. Chrámy byly hlídány patrony, kteří byli vytesáni přímo do skály (Abú Simbel) nebo před chrámem stály (Velká sfinga v Gíze). Sochy byly polychromovány. Menší sošky byly vytvářeny i z jiných materiálů než z kamene – dřevo, slonovina, bronz a drahé kovy.

9) Amonův chrám v Karnaku.

10) Pohřební komora Thutmose III. se sarkofágem. Hrobka Thutmose III. 10) Pohřební komora Thutmose III. se sarkofágem.

Výzdoba hrobky 11) Příklad malířské výzdoby hrobky. V tomto případě jde o hrobku Horemheba.

12) Velká sfinga v Gíze před Rachevovou pyramidou.

Otázka závěrem 1) Charakterizuj egyptské náboženské představy. 2) Popiš princip a význam mumifikace. 3) Urči význam egyptské vzdělanosti pro staroegyptskou společnost. 4) Popiš egyptské umění.

Literatura POPELKA, Miroslav; VÁLKOVÁ, Veronika. Dějepis 1 pro gymnázia a střední školy: Pravěk a starověk. 1. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2001, 143 s. ISBN 80-7235-145-1. MANDELOVÁ, Helena; KUNSTOVÁ, Eliška; PAŘÍZKOVÁ, Ilona. Dějiny pravěku a starověku. Vydání první. Liberec: Dialog, 2002, 179 s. ISBN 80-86218-57-0.

Obrázky 1) KÄYTTÄJÄ:KOMPAK. Wikipedia.cz [online]. [cit. 6.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sun_god_Ra2.svg 2) DAHL, Jeff. Wikipedia.cz [online]. [cit. 6.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Standing_Osiris_edit1.svg 3) CAPTMONDO. Wikipedia.cz [online]. [cit. 6.11.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8f/CanopicJarsOfNeskhons- BritishMuseum-August21-08.jpg 4) BLANCHARD, Guillaume. Wikipedia.cz [online]. [cit. 6.11.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/Egypte_louvre_004.jpg 5) MYKREEVE. Wikipedia.cz [online]. [cit. 6.11.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/38/Tutanchamun_Maske.jpg 6) KLAFUBRA. Wikipedia.cz [online]. [cit. 6.11.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/Mummy_at_British_Museum.jpg 7) HILLEWAERT, Hans. Wikipedia.cz [online]. [cit. 6.11.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/23/Rosetta_Stone.JPG 8) N·E·R·G·A·L. Wikipedia.cz [online]. [cit. 6.11.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Totenbuch.jpg 9) SEBI. Wikipedia.cz [online]. [cit. 6.11.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3d/Karnak_Amon_01.jpeg 10) AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit. 6.11.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ac/Tuth-grab1.jpg 11) PARROT, A.. Wikipedia.cz [online]. [cit. 6.11.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b4/La_Tombe_de_Horemheb_cropped.jpg 12) HAJOR. Wikipedia.cz [online]. [cit. 6.11.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/Egypt.Giza.Sphinx.01.jpg