RENESANCE? pojmy – dojmy - názory Armáda a druhý dech českého zbrojního průmyslu 181. Žofínské fórum 22. 6. 2015 Petr Novák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek - pořízení.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
(Ne)diskriminace ICT v České republice
Zahraniční obchod.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
Zemědělství má budoucnost Ing. Jiří Papež Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
ÚLOHA MARKETINGU V PODNIKU
Informalční technologie jako klíčový faktor pro udržení konkurenceschopnosti společností na trzích EU.
1 Mezinárodní konference 80 let sociálního pojištění „Současnost sociálního pojištění“ Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zdeněk Liška generální.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Zákon o významné tržní síle a jejím zneužití Petr Vyhnálek
HDP= hrubý domácí produkt
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Zpráva o finanční stabilitě 2005
9. tématický okruh: Zúčtovací vztahy
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Hodnocení eko-inovací podle EU ETV TÝDEN VÝZKUMU A INOVACÍ PRO PRAXI, TVIP 2014 Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
5. téma: Veřejné příjmy – charakteristika, druhy a členění
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Preferenční kritéria při nákupu potravin Preferential factors affecting food purchases.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Druhý dech českého zbrojního průmyslu
Tržní prostředí.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ PODNIKÁNÍ Všechno v mém životě souvisí AC Education.
T- 5 Marketingový mix v pojišťovnictví. Pojistný produkt.
Naklady a jejich členění
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Dopady CMU na reálnou ekonomiku a související změny ve fungování finančního trhu Rozvoj a inovace finančních produktů /2/2016.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení sse systémem daní v ČR AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Hospodaření fakultních nemocnic a dalších přímo řízených organizací v roce 2010 (11 FN + IKEM, NNH, MOÚ, ÚPMD)
Změny devizového kurzu ČNB a vývoj mezd doc. Ing. Jaruše Krauseová, CSc.
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
Organizace výroby Organizace a řízení výroby. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní pojmy Absolutní a komparativní výhoda
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
ŽOFÍNSKÉ FÓRUM Armáda a bezpečnost, nová role zbrojního průmyslu
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název: Marketing – podnikoví zákazníci Autor: Ing.Jan Štěpka
Svět nanovláken.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Daňová kvóta.
Daně.
Transkript prezentace:

RENESANCE? pojmy – dojmy - názory Armáda a druhý dech českého zbrojního průmyslu 181. Žofínské fórum Petr Novák

Můžeme být bohatí? Cena produktu: – Náklady opakované výroby – Náklady výzkumu a vývoje – Zisk Pokud je vlastník ze zahraničí, zisk odchází do zahraničí, výzkum a vývoj se realizuje v zahraničí a v ČR zůstává pouze opakovaná výroba, tak se ČR nemůže nikdy stát bohatou zemí ve smyslu bohatých občanů.

Produktivita? Produktivita vychází z finančního vyjádření, pracovníci stejné továrny, která produkuje funkčně tentýž výrobek ve variantě designové a značkové a vedle toho na jiné lince jako „no name“ budou mít významně různou produktivitu, přestože vykonávají stejný objem práce.

Přínosy pro stát? Nákup jaké produkce je pro stát nejvýhodnější – Nejlevnější, jedno odkud, jedno od koho? – Nejkvalitnější, jedno odkud, jedno od koho? Ne, je třeba sledovat skutečnou cenu pro ČR: – Cenu – Odvody dodavatele a celého řetězce – Zdanění dodavatele a celého řetězce – Odvody a zdanění pracovníků – DPH dodavatele a řetězce – DPH placené zaměstnanci – Spotřební daně – Dopady na vznik pracovních míst, úspory na podporách, sociálních dávkách – ……

Jak to je u sofistikované produkce? Lze se poměrně jednoduše dopočítat, že v případě produkce s vysokou přidanou hodnotou, kdy je výrobce přímo dodavatelem, je vlastněn majiteli, občany ČR, výzkum a vývoj probíhá v ČR a výroba probíhá v ČR, tak skutečná cena pro ČR je asi 50% toho co zaplatí nakupující resort. Zbrojní výrobky jsou bezpochyby produkty s vysokou přidanou hodnotou.

Co z toho plyne? Stát by neměl podporovat zahraniční investory, zejména pracující v oblasti malé přidané hodnoty Dodávky od domácích dodavatelů by měly být preferovány a to čím vyšší přidaná hodnota, tím více Tento postup je patrný po celém světě, ve fungujících státech Prakticky bez výhrady se týká zbrojních dodávek

Jak ČR „přispěla“ k „druhému dechu“? Nerealistickými projekty první půlky 90-tých let a financováním tzv. bankovním socialismem, to vedlo k: – Určité konzervaci stavu na místo restrukturalizace – Fatálnímu poškození názoru státní správy na český zbrojní průmysl – Odmítání výzkumu a vývoje ze strany státní správy Hrou na offsety Podceňováním schopností českého zbrojního průmyslu Řadou výroků, které produkci českého zbrojního průmyslu dehonestovaly Spoustou prohlášení o podpoře a spolupráci s minimální reálnou náplní Spoustou byrokratických a administrativních omezení, požadavků, nařízení, výkazů a formulářů

Proč tedy průmysl chytá „druhý dech“? Protože platí: „POMOZ SI SÁM a BUDE TI POMOŽENO!“

Jak opravdu podpořit zbrojní průmysl? Stabilní akviziční plán s víceletou perspektivou Vyčlenění zbrojních programů z běžného rozpočtu MO – zákonem PČR Kvalifikovaná pracoviště MO pro specifikace a zkoušky Jednoznačná preference domácích dodavatelů tak, aby MO neneslo rizika – Dlouhodobé programy na dodávky – Akceptace vývojových fází, které financuje dodavatel – Bankovní garance dodavatele pro MO – Převzetí na základě kvalifikovaných zkoušek SAT – Zohlednění skutečných nákladů pro ČR – Technická, taktická a operační spolupráce

Děkuji za pozornost. Dotazy?