Josef Petr Obor vzdělání: 18-20-M/01 Informační technologie INSPIROMAT PRO TECHNICKÉ OBORY 1. ČÁST – VÝUKOVÉ MATERIÁLY URČENÉ PRO SKUPINU OBORŮ 18 INFORMAČNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Začínáme s WiFi. WiFi technologie • b – rychlost až 11 Mb/s • g – rychlost až 54 Mb/s • h – rychlost až 54 Mb/s, pásmo 5 GHz (2004)
Advertisements

DIAL – UP ISDN ADSL kabelová televize bezdrátové (WiFi) mobilní
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
Prezentace bakalářského oboru
Asymetrická kryptografie
Datové přenosy v ISDN Mobilní systémy, PF, JČU.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Bezpečnost mobilních telekomunikačních systémů Aleš Vincenc.
PC SÍTĚ I.
Bc. Jan Kotlařík. Pojmy  Naslouchání  Falšování  Napodobování – podvádění, zkreslení  Šifrování a dešifrování  Detekce falšování  Autentizace 
Počítačové sítě Architektura a protokoly
Šifrovaná elektronická pošta Petr Hruška
Ochrana aktiv v malé firmě Bakalářská práce Pavel Šnajdr – Aplikovaná informatika.
Bezdrátové síťové prvky
Protokol TCP/IP a OSI model
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Co je VPN? Virtuální privátní síť
Mgr. Ivana Pechová pro výuku předmětu IVT
Internet Eva Suchardová. Co je to internet Internet je celosvětová síť (WAN). Prakticky se skládá z mnoha menších sítí, jež jsou vzájemně propojeny. Pro.
Zabezpečení přenosu dat Wi-Fi sítě Zabezpečení přenosu dat Wi-Fi sítě Zabezpečení přenosu dat je velice důležitá část konfigurace Wi-Fi sítě. Zabezpečení.
Internet.
Bezpečnost bezdrátové komunikace
INFORMATIKA 4_5 5. TÝDEN HODINA.
Připojení k internetu (GPRS-EDGE-CDMA a Wi-Fi)
Petr Krčmář Vzdálený přístup k firemní síti (bezpečně)
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Střední škola teleinformatiky Ostrava
Bezdrátové sítě dle standardu IEEE (WiFi)
2N® EasyGate PRO. 2N® EasyGate PRO 2N® SmartGate UMTS.
Druhy připojení k internetu
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Bezpecnost bezdrátových sítí Bc. Jan Petlach, 5. ročník.
2005 Adobe Systems Incorporated. All Rights Reserved. 1 Inteligentní PDF formuláře Vladimír Střálka Territory Account Manager Adobe Řešení pro.
Tps.amalka.org WIFI technologie v podání AVAYA Zpracovali: Lukáš Trávník Martin Hanke.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Možnosti simulace kybernetických útoků
Internetové protokoly Autor: Milan Bílek. Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí.
Šifrovací algoritmy EI4. DES – Data Encryption Standard  Soukromý klíč  56 bitů  Cca 7,2 x klíčů  Rozluštěn v roce 1997.
VPN - Virtual private networks Přednášky z Projektování distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Základní parametry kabelů
Elektronický podpis Ochrana Dat Jan Renner
Nový KIVS Technologická část
1. 2 Zabezpečená mobilní komunikace 3 Private Circle chrání Vaši komunikaci před odposlechem či narušením. Jedná se o komplexní řešení pro zabezpečení.
Družicové datové přenosy. Družicové komunikační systémy jsou v dnešní době velmi důležitou součástí komunikačního řetězce. Doplňují pozemní kabelové,
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Bezdrátová Bluetooth technologie Ivo Penn. Bluetooth specifikace Bluetooth radio – vysílač, přijímač, analogová radio-elektronika, Bluetooth link controller.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Bezdrátová technologie WiFi Co se všechno naučíme??? Způsoby.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy.
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_16. SYMETRICKÉ ŠIFRY  Používající stejný šifrovací klíč jak pro zašifrování, tak pro dešifrování.  Výhoda.
Bezpečnostní technologie I IPSec Josef Kaderka Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Inf Struktura sítě internet. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Připojení k internetu Jakub Adam, 9.B GPRS General Packet Radio Service (GPRS) je služba umožňující uživatelům mobilních telefonů GSM přenos dat a připojení.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava I. Ing. František Kovařík SPŠE a IT Brno
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
3. Ochrana dynamických dat
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Virtuální privátní sítě
Multiprotocol Label Switching (MPLS)
Koncepce bezpečnosti v infrastruktuře systémů veřejné správy
PB169 – Operační systémy a sítě
Zabezpečení www stránek
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Úvod do počítačových sítí - Linková úroveň
Centrální místo služeb 2.0
Transkript prezentace:

Josef Petr Obor vzdělání: M/01 Informační technologie INSPIROMAT PRO TECHNICKÉ OBORY 1. ČÁST – VÝUKOVÉ MATERIÁLY URČENÉ PRO SKUPINU OBORŮ 18 INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE 1.2 BEZDRÁTOVÉ SÍTĚ

Rádiové sítě - FWA - WiMAX - Satelitní spoje - WI-FI - 3G Optické bezdrátové sítě - Technologie - Ronja Typy bezdrátových sítí

Bezdrátové sítě lze rozdělit podle mnoha odlišných kritérií: Základní rozdělení – podle typu signálu, a to na optické a rádiové sítě Nejlepší zkušenosti – přenos pomocí rádiového signálu Nevýhoda optických spojů – dají se použít jen na krátkou vzdálenost a jsou náchylné na povětrnostní podmínky Další dělení - dle mobility. Pozor! Ne vše, co je bezdrátové, je současně mobilní: Mobilní sítě umožňují uživateli volný pohyb v rámci jedné sítě i mezi sítěmi; Pevné bezdrátové sítě neumožňují uživateli žádný pohyb. Typy bezdrátových sítí

Rádiové sítě FWA WiMAX Satelitní spoje DVB-RCS WI-FI 3G FDD TDD Optické bezdrátové sítě Obrázek č. 1 – Schéma FWA

Technologiekbit/spoměr cena BRaplikaceřešení IP SCPC9, nejdražšívšechny podle technologie VSAT-TDMA1 024/64-256drahémalé rychlostižádné VSAT- DVB48 000/64-256levnější rychlý download pomalý upload přístup na internet akcelerace IP download DVB-RCS /2 600 cca 10X rychlejší zpětný kanál nejlevnější nejrychlejší, v řadě parametrů srovnatelné s xDSL kompletní podpora akcelerace, web caching, prefetching, VPN, VoIP, QoS Satelitní technologie

Obrázek č. 2 – Distribuce Internetu přes INTV DVB-RCS

Autentizace – ověření totožnosti druhé komunikující strany Řízení přístupu – identifikace uživatele, na základě přidělených práv umožnění přístupu do systému Zajištění utajení a důvěrnosti přenášených dat – ochrana před únikem informací (přenášené zprávy v případě odposlechu nevydají útočníkovi smysluplná data), provádí se typicky šifrováním Zabezpečení integrity dat – ochrana proti neautorizované změně dat zabráněním, modifikací, duplikací nebo zničením posílaných dat Ochrana proti odmítnutí původu zprávy – zabránění odesilateli nebo příjemci odmítnout potvrzení o přijetí nebo vyslání zprávy Bezpečnostní služby v sítích

Šifrování se používá jako ochrana před neautorizovaným únikem informací. Může se provádět na různých vrstvách síťové infrastruktury: Šifrování na aplikační vrstvě (PGP) Šifrování na transportní vrstvě (TLS/SSL) Šifrování na síťové vrstvě (IPsec) Existují dva základní přístupy k šifrování: symetricky – soukromým klíčem, asymetricky dvěma klíči – soukromým a veřejným. Šifrování

DES (Data Encryption Standard 1977) 56bitový klíč se používá na blok dat o délce 64 bitů (každý osmý bit se používá jako parita). Byl rozluštěn v roce Dnes se používá 3DES, který je vylepšením s trojitým použitím klíče DES. AES (Advanced Encryption Standard 1997) Délky klíčů jsou 128, nebo 256 bitů. Používají se na šifrování bloků o délkách 128, 192, 256. Všechny kombinace délky klíčů a šifrovaných bloků jsou možné. AES nabízí o 1021 více 128bitových klíčů než DES. V roce 2001 nahradil DES a stal se normou FIPS (Federal Information Processing Standard). Symetrické šifrování

Sestavení bezpečného komuni­kačního kontextu se skládá ze čtyř fázi: Odsouhlasení bezpečnostních zásad Autentizace 802.1x Odvozování a distribuce klíče Utajení a integrita dat RSNA Šifrovací mechanismy: WEP xWPA TKIP: dynamické generování klíčů – MIC i (WPA2) Asymetrické šifrování

Obrázek č. 3 – Asymetrické šifrování – schéma

Zdroje obrazové dokumentace: Obrázek č. 1 – Optické bezdrátové sítě Obrázek č. 2 – Distribuce Internetu přes INTV DVB-RCS Obrázek č. 3 – Asymetrické šifrování – schéma Literatura