zpracoval: Michal Kuča

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr
Advertisements

Opakování učiva o nerostech I. část
Testík znalostí z mineralogie
Sulfidy I. Autor: Mgr. Marian Solčanský
MINERÁLY A HORNINY ÚVOD.
RISK Minerály.
SULFIDY Mgr. Helena Tlapáková.
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Minerály Prvky nekovové Uhlík C – dvě podoby.
Mineralogický systém Sulfidy (sirníky)
Škola:. Základní škola Kladruby
VY_32_INOVACE_CH Sulfidy - prezentace
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Sulfidy Dvouprvkové sloučeniny síry (S) s jiným prvkem
Systematická mineralogie Sulfidy
SULFIDY Ec.
nejdůležitější minerály
Nerostné suroviny Zemská kůra je zdrojem minerálů a hornin Pokud je průmyslově využitelné,označujeme je jako nerostné suroviny Minerály jsou ovšem často.
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SULFIDY - sulphur.
Jižní amerika Nerostné suroviny
Oxid siřičitý a jeho odstraňování v průmyslu
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Sulfidy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Šablony GEOLOGIE 11. Sulfidy
HORNINY.
Horniny Filip Bordovský.
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Systematická mineralogie Oxidy - nehydratované
Minerály Sulfidy.
- bez kyslíkaté sloučeniny síry s kovy- většinou mají kovový vzhled - při zvětrávání se lehce mění na oxidy a sírany.
Prvky vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová Mineralogie.
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KOVY II MĚĎ, ZINEK, OLOVO, CÍN. latinský název Cuprum značka Cu vlastnosti: červenohnědý kov, velká hustota, malá tvrdost, na vzduchu stálý, výborný vodič.
SULFIDY. SULFID OLOVNATÝ ● Krystalická látka ● Ocelově šedá barva, intenzivní kovový lesk ● V přírodě se vyskytuje jako minerál GALENIT ● Základní surovina.
Halogenidy, sulfidy Mineralogie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Stavba Země zemská kůra (Si, Al, Mg) zemský plášť (Cr, Fe, Si, Mg) část pevná, část polotekutá zemské jádro (Ni, Fe) část žhavá, tekutá Litosféra – pevná.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_19_Sulfidy Téma: Chemie.
SULFIDY /po výkladu si zapiš do sešitu/ hospodářsky významné suroviny/rudy/ vznikají krystalizací z horkých vodních roztoků v puklinách hornin nazýváme.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_02_Risk minerály SADA 3: PŘÍRODOPIS.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití sulfidů TÉMATICKÝ CELEK: Anorganické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_13_10 SULFIDY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Skupiny nerostů: 2. Halogenidy 3. Sulfidy Přírodopis 9. třída.
3)Sulfidy a 4)oxidy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Pyrit FeS2 Sulfidy FeS2 Autor: Mgr.Vlasta Hrušová.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název vzdělávacího materiálu Soli bezkyslíkatých kyselin
VY_32_INOVACE_P9-002 MINERALOGIE 2 - SULFIDY Název školy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření Datum ověření ve výuce Ročník
Mineralogie.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
MINERALOGIE.
FOTOSOUTĚŽ - HOUBY PŘED OBJEKTIVEM
MINERÁLY SULFIDY.
Transkript prezentace:

zpracoval: Michal Kuča Sulfidy zpracoval: Michal Kuča

Sulfidy je to sloučenina síry patří k hospodářsky významným nerostným surovinám vznikají krystalizací z horkých vodních roztoků některé sulfidy (galenit, sfalerit) se obvykle vyskytují pospolu a jsou označovány jako nerosty rudných žil

Pyrit (Fe S2) říká se mu kočičí zlato poznáme ho podle kovového lesku a zlatavé barvy je nejrozšířenější ze všech sulfidů najdeme jej v horninách vyvřelých, přeměněných i usazených vyskytuje se v uhlí při jeho spalování dochází k vytváření a uvolňování oxidů síry do ovzduší a jsou příčinou vzniku kyselých dešťů

Pyrit kostka z pyritu

Chalkopyrit (Cu Fe S2) vyznačuje se kovovým leskem a zlatožlutou barvou je žlutější a měkčí než pyrit má velký hospodářský význam, získává se z něj měď říká se mu ruda mědi

Galenit (Pb S) je jediná ruda olova (obsahuje ho 87%) často se vyskytuje krystalizovaný s dobře vyvinutými krystaly ve tvaru krychle má šedou barvu, kovově stříbřitý lesk a vysokou hustotu (je těžší než jiné podobné nerosty) nachází uplatnění při výrobě barev a akumulátorů

Galenit

Sfalerit (Zn S) nejrozšířenější nerost zinku i jeho hlavní zdroj začal se využívat až v 18. století často se vyskytuje spolu s galenitem v rudných žilách

Zápis Sulfidy jsou sloučenina síry

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Sfalerit#mediaviewer/File:Sfaleryt,_Rumunia.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Galenit#mediaviewer/File:GalenaFromKansas.jpg http://geologie.vsb.cz/loziska/suroviny/rudy/galenit%2002_resize.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/71/Chalcopyrite_angleterre.jpg/248px-Chalcopyrite_angleterre.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/04/Pyriteespagne.jpg/248px-Pyriteespagne.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9a/Pyrit_1a.jpg učebnice Přirodopis pro 9. třídu