EVROPSKÁ UNIE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Advertisements

VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
EU a Česká republika Instituce EU
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_19.
Evropská unie.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín EVROPSKÁ UNIE 1 1.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Evropská unie.
Historické milníky evropského práva
Evropské instituce Pavla Hormandlová. Evropské instituce Pavla Hormandlová VIII.B, 2008.
EU.
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
EVROPSKÁ UNIE Politika EU Instituce EU
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
Projekt žáků ZŠ Nový Hrádek
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
EVROPSKá UNIE.
Evropská unie.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Tato prezentace byla vytvořena
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
I NSTITUCE EU Veřejná správa v EU. Na konzultace s právníkem po celou dobu trestního řízení, ale také třeba na možnost informovat rodinu o svém zatčení,
Struktura a principy Evropského práva
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Evropská Unie.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Právo EU - úvod Prezentace VŠFS 2015.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Evropská unie - instituce
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Strukturální fondy a Fond Soudržnosti EU. Struktura kursu Legislativní a institucionální rámec Legislativní a institucionální rámec SF a CF – Agenda 1999.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
Instituce Evropské unie
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
EU - Hlasování kvalifikovanou většinou Berger Erik
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
zpracovaný v rámci projektu
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Přehled orgánů Evropské unie
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
EVROPSKÁ UNIE. EVROPSKÁ UNIE VLAJKA – 12 zlatých hvězd – původní počet členů - nyní symbol jednoty a harmonie.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Vznik Evropské unie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

EVROPSKÁ UNIE

Historie Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO – 1951) Evropské hospodářské společenství (EHS – 1957) Evropské hosp. spol. pro atomovou energii (ESAE nebo EUROATOM – 1957) 1993 – vznik EU (Maastrichtská smlouva) I pilíř – ES – jednotný vnitřní trh, jednotná měna (od 1.1.1999), zahraniční obchod – cla. Má nadnárodní charakter – jednotlivé země delegují pravomoci na orgány EU II pilíř – společná zahraniční a bezpečnostní politika (spolupráce na základě dohody) III pilíř – společná politika vnitřních záležitostí a justice (spolupráce na základě dohody) 2009 – Lisabonská smlouva – zrušení ES – jen EU

Členské státy EU Zakládající – Německo, Francie, Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Itálie 70. léta – Velká Británie, Irsko, Dánsko 80. léta – Řecko, Španělsko, Portugalsko 90. léta – Rakousko, Švédsko, Finsko 2004 – Estonsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Česko, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Malta a Kypr 2007 – Bulharsko, Rumunsko 2013 - Chorvatsko

EVROPSKÉ INSTITUCE RADA EVROPSKÉ UNIE EVROPSKÁ KOMISE EVROPSKÝ PARLAMENT EVROPSKÁ RADA Evropský soudní dvůr Účetní dvůr Evropská investiční banka Evropský investiční fond Evropský ombudsman Evropská centrální banka

RADA EVROPSKÉ UNIE legislativní a výkonný orgán EU ministři zodpovědní za projednávanou agendu koordinace hospodářské politiky členských států, rozhodovací pravomoc, legislativní pravomoc – přijímání legislativy každý půlrok předsedá Radě jiná země Brusel, Lucemburk

EVROPSKÝ PARLAMENT kontrolní a poradní orgán EU schvaluje složení Ev. komise, kontroluje její činnost, podílí se na tvorbě zákonů – spolu s Radou přijímá legislativu, pravomoci v rozpočtu EU, vyslovuje souhlas s mezinár. smlouvami a přijímáním nových člen. států 751 (21), voleni obyvateli EU, 5 let Štrasburk + i Brusel a Lucemburk

EVROPSKÁ KOMISE nadnárodní orgán EU, nezávislý na členských státech a hájící zájmy EU návrhy legislativy, dohled nad dodržováním přijatých smluv, návrh rozpočtu EU, zastupuje EU při mezinárodních jednáních,.. každá země má jednoho komisaře Brusel

EVROPSKÁ RADA nejvyšší politický orgán v EU nejzávažnější politické a ekonomické otázky, vymezuje směry, kterými se bude EU ubírat hlavy států nebo předsedové vlád člen. států EU, stálý předseda Ev. Rady a předseda Ev. komise summity, 4 x ročně Brusel

Právní normy EU I. Primární komunitární právo – základní smlouvy II. Sekundární právo Nařízení – přechází přímo do legislativy Směrnice – závazné – zapracují se do národní legislativy Rozhodnutí – závazné jen pro adresáta Doporučení III. Terciální právo Notifikované národní předpisy