Botanika bezcévných rostlin 4

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NIŽŠÍ ROSTLINY (Thallobionta)
Advertisements

Název Řasy Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
PLANKTON.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
NIŽŠÍ ROSTLINY Jytka, Veronyka, Wendi By Veronyka.
Chaluhy, čili hnědé řasy
Hnědé řasy.
Oddělení: CHLOROPHYTA – zelené řasy
Protisté s chlupatými bičíky
Sinice a řasy na BOTanickém VÍKendU Novohradské hory 30. září – 2
BOTANIKA ŘASY.
Nižší rostliny Řasy.
Nové pojmy gameta pohlavní buňka (samčí n. samičí)
Heterokontní řasy a ruduchy (oddělení Heterokontophyta, Rhodophyta)
CVIČENÍ 04 CHROMISTA - Heterokontophyta
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE
Digitalizace výuky Příjemce
Úvod do diatomologie Barbora Chattová.
Heterokontní (oddělení Heterokontophyta), skrytěnky (Cryptophyta), obrněnky (Dinophyta), krásnoočka (Euglenophyta)
Název Nižší rostliny (Protobionta) Předmět, ročník Biologie, 1. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Podříše: Nižší rostliny
"říše" Plantae (= Archaeplastida)
HYDROBOTANIKA Prezentace sinic, řas a makrofyt
CHLOROPHYTA – zelené řasy
SINICE fotosyntetizující bakterie
Úvod do diatomologie – Ekologie a využití rozsivek
Botanika bezcévných rostlin 6
NEJJEDNODUŠŠÍ ROSTLINY
„NIŽŠÍ ROSTLINY“ ŘASY.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
1. S TÉLKY ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
Základní informace o patří mezi nižší rostliny - mají chloroplasty s chlorofylem - z vody, minerálních látek a CO 2 vyrábějí organické látky - uvolňují.
Dinophyta obrněnky (Dinozoa, Dinoflagellata ). Dinophyta Jednobuněční bičíkovci Stáří asi 600 mil. let povrch bičíkovců pokrývá obal (amfiesma, téka)
CHROMISTA. říše: Chromista různorodá skupina (+změny skladby) organismy jednobuněčné i mnohobuněčné organismy s různými způsoby výživy: fotoautotrofní.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Řasy - systém.
Bioindikátory čistoty vod
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_331_Říše chromista Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Chromista. Říše: Chromista ● Různorodá skupina, zahrnuje bičíkovce, jednobuněčné i mnohobuněčné organismy. ● Rozmanitý způsob výživy – saprofyti, paraziti,
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: RYBNÍK
BUŇKA – základ všech živých organismů
Přírodopis ROZSIVKY.
Eukarya Monofyletická skupina vzniklá endosymbiosou s protomitochondrií Prvoci - jednobuněční chemoheterotrofové chromista - fotoautotrofové s velkým podílem.
Bakterie.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Fylogeneze a diverzita řas a hub: 2
HYDROBOTANIKA Prezentace sinic, řas a makrofyt
Mechorosty.
Přírodopis ROZSIVKY.
Úvod do diatomologie 2. přednáška Mgr. Barbora Chattová.
Říše: Rostliny Podříše: Nižší rostliny
Typy stélek (jednobuněčné)
Chlorophyceae Charophyceae Zygnematophyceae
Cyanophyta, Euglenophyta, Dinophyta
Úvod do diatomologie – Rozsivky s kanálkovou raphe + řád Eunotiales
Úvod do diatomologie – Gomphoidní rozsivky- asymetrické
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Euglenophyta, Dinophyta, Cryptophyta
HYDROBOTANIKA Prezentace sinic, řas a makrofyt
HYDROBOTANIKA Prezentace sinic, řas a makrofyt
HYDROBOTANIKA Prezentace sinic, řas a makrofyt
Rozsivky Třída Bacillariophyceae
Řasy zařazení do systému organismů stavba prostředí a význam v přírodě
Transkript prezentace:

Botanika bezcévných rostlin 4 Botanika bezcévných rostlin 4. praktické cvičení Přehled pozorovaných objektů "říše" Alveolata (∈ „nadříše“SAR) „Oddělení“: Dinophyta (= Dinozoa) a) Ceratium (TP) "říše" Stramenopila (∈ „nadříše“SAR) Třída: Bacillariophyceae (rozsivky) b) Ellerbeckia (TP) c) Fragillaria, Meridion, Synedra (TP) d) Pinnularia (TP) e) Didymosphaenia (TP) f) Cymbella (TP) Třída: Xanthophyceae (různobrvky) g) Bumilleriopsis (PP) h) Tribonema (PP)

TŘÍDA: Dinophyceae (obrněnky) ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA: převážně bičíkovci (ale i kapsální a kokální zástupci), většina mořských povrch buňky krytý amfiesmou (tékou), která je tvořena systémem vezikulů téka rodu Peridinium epitéka příčná rýha podélná rýha hypotéka

Ceratium hirundinella (trvalý preparát) Monadoidní jednobuněčná řasa, buňka ze dvou polovin - hypotéka a epitéka - oddělených ekvatoriální rýhou; dva bičíky; povrch buněk kryt amfiesmou. epitéka hypotéka Výskyt: plankton tekoucích a stojatých vod, velmi hojné na dolních tocích evropských řek. Ceratium hirundinella

Ceratium hirundinella

TŘÍDA: Bacillariophyceae (rozsivky, diatoms) ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA: kokální organismy (někdy žijící v koloniích, připomínají-cích vlákna) specifická buněčná stěna - frustula z polymeru SiO2 (diatomit - hornina vzniklá z frustul fosilních rozsivek) široká ekologická amplituda: mořské, sladkovodní, terestrické jedna z nejpočetnějších skupin řas; podle odhadů růz-ných autorů obsahuje 10 000 - 100 000 (- 1 000 000) recentních druhů

třída Bacillariophyceae – tradiční systém Coscinodiscophycidae (syn. řád Centrales) - centrické rozsivky. Fragilariophycidae (syn. řád Pennales) - penátní rozsivky bez raphe. Bacillariophycidae - (syn. řád Pennales) - penátní rozsivky s raphe. stavba frustuly u centrické a penátní rozsivky (rozlišení pleurálního a valvárního pohledu) valva pleura valva pleura

Ellerbeckia arenaria (trvalý preparát) Koloniální centrická rozsivka, buňky o průměru 40-140 m a výšce 10-15 m (proto je snáze pozorovatelný valvární pohled). valvární  a pleurální  pohled Výskyt: v čistých vodách bohatých na vápník nebo aericky v mechu a na smáčených skalách.

Meridion, Fragilaria, Synedra (společný trvalý preparát) Synedra - pleurální a valvární po-hled (2 chlo-roplasty)   Meridion - valvární pohled na prázdnou frustulu (bez raphe!) a pleurální pohled na živou kolonii (v každé buňce množství terčovitých chloroplastů)  Fragilaria - pleurální pohled na kolonii Výskyt v planktonu rybníků, nádrží apod., zejména na jaře. Meridion s hojným výskytem ve vodních tocích.

Pinnularia (trvalý preparát) Velké schránky s mohutnými rýhami = striae (ty jsou složeny z velkého počtu velmi malých nezřetelných areol) Výskyt: bentos jezer a řek s nižším množstvím živin, ve stélkách rašeliníku; hojně rozšířený rod. Pinnularia ferrophila – druh je uzpůsoben na život v železitých pramenech. V preparátu jsou patrné sloučeniny železa

Didymosphenia geminata (trvalý preparát ) striae tvořené z teček, 2-5 stigmat ve středové části schránky schránky na stopkách makroskopické nárosty tvořené slizovými stopkami Výskyt: epiliticky ve vodních tocích. Invazivní druh, který narušuje svými makroskopickými nárosty vodní ekosystém.

Cymbella cymbiformis (trvalý preparát) Rod Cymbella je charakteristický obloukovitě prohnutými buňkami. Preparát z vypáleného materiálu. frustula z pleurálního pohledu valvární pohled: raphe, centrální nodulus, terminální noduly, striae Výskyt: epifytické a epilitické nárosty v oligo- až mesotrof-ních vodách; hojně rozšířený druh.

TŘÍDA: Xanthophyceae (různobrvky) ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA: monadoidní až sifonální organizmy - téměř všechny morfologické organizační stupně v chloroplastech chybí fukoxanthin - mají zelenou barvu zoospory mají dva nestejně dlouhé bičíky a intraplasti-diální stigma půdních společenstva a ve stojaté sladké vody zatím popsáno cca 800 druhů (více než polovina badateli působícími na území dnešní ČR)

Bumilleriopsis filiformis (příprava preparátu z kultury) Kokální řasa, v buňkách početné chloroplasty, rozmnožování pomocí seriálně se tvořících autospor. autosporangium se dvěma autosporami Seriální uspořádání autospor je po-važováno za morfologický přechod od kokální organizace stélky k vlák-nité. Autospory vytváří svoji buněč-nou stěnu de novo uvnitř mateřské buněčné stěny autosporangia, zatímco nově rozdělené buňky vláken ji dědí z mateřských buněk. Výskyt: půdní mikrobiální společenstva.

Tribonema vulgare (příprava preparátu z kultury) Trichální řasa, buněčná stěna je dvoudílná, inkrustovaná SiO2. H-kus Výskyt: ve sladkých, čistých, mírně kyselých vodách, některé druhy při nízkých teplotách.