Modifikace spekter částic médiem na experimentu ALICE v CERN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česko-vlámská spolupráce v subnukleární fyzice od r.2004
Advertisements

Jak lze na Zemi nahlédnout do nitra supernov a neutronových hvězd aneb studium horké a husté jaderné hmoty „No dobrá,“ řekla kočka a tentokrát se ztrácela.
Fyzikální týden 2002 na FJFI ČVUT v Praze
Křemíkové detektory v částicové fyzice Jan Brandejs Pavel Jiroušek Garant: Zdeněk Doležal Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Vizualizace srážek na detektoru Atlas pomocí VP1.
Odpovědi oponentům Výsledky dokumentované v práci se přímo promítly do následujících publikací:  Inclusive production of charged pions in p+p collisions.
Diplomová práce Simulační studie neutronových polí použitelných pro transmutaci štěpných produktů a aktinidů Daniela Hanušová.
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Jaderné reakce 1) Úvod 2) Výtěžek jaderných reakcí 3) Zákony zachování 4) Mechanismy a modely jaderných reakcí 5) Pružný rozptyl 6) Princip detailní rovnováhy.
Podivnost na LHC Supervisor: Jana Crkovská J. Krejčí, R. Mahdal, A. Miklíková, J. Mrázek, T. Novotný, L. Polcar.
Fyzikální týden, FJFI ČVUT, Praha, 2009
TILECAL Kalorimetr pro experiment ATLAS Určen k měření energie částic vzniklých při srážkách protonů na urychlovači LHC Budován ve velké mezinárodní spolupráci.
Miniprojekt Fyzikálního týdne na FJFI ČVUT
Uplatnění spektroskopie elektronů
Filip Křížek, ÚJF AV ČR. Stručně o HADESu Di-elektronový spektrometr HADES je umístěn v GSI Darmstadt. Název experimentu HADES je složen z počátečních.
Modifikace a šíření dokumentu podléhá licenci GNU ( ∞ Arnošt Bělohlávek ∞ Jan Smrčina ∞ Vít Humpál ∞ Školitel: Bc. Radek Šmakal Vypracováno.
Ideální pružná a nepružná srážka
Detektory a spektrometry neutronů 1) Komplikované reakce → silná závislost účinnosti na energii 2) Malá účinnost → nutnost velkých objemů 3) Ztrácí jen.
OVLIVNĚNÍ VERTIKÁLNÍ POLOHY PLAZMATU POMOCÍ VNĚJŠÍHO HORIZONTÁLNÍHO MAGNETICKÉHO POLE Garant: Bc. Tomáš Markovič Výzkumníci: Jakub Smrček, Gymnázium NP,
Pokatilov Gleb Fyzikální vektory část b) Brambory.
LHC, nový stroj na částice
PRÁCE V RADIOCHEMICKÉ LABORATOŘI
Radiační příprava práškových scintilátorů
Petr Kessler Gymnázium Rumburk
Magnetohydrodynamické studie plazmatu na tokamaku GOLEM T. Lamich, J. Žák, A. Hrnčiřík, M. Grof, V. Oupický Garant: T. Markovič.
Uvidíme mikroskopickou černou díru, která se narodí a hned zase vypaří??? CERN, LHC, ATLAS, ALICE … lhc.avcr.cz Nový obří urychlovač částic.
Jak chránit DNA před zářením
Vila Lanna ATLAS ve FZÚ: příprava fyzikálního programu 1 Příprava fyzikálního programu ATLAS Jiří Chýla Produkce intermediálního vektorového.
Fyzika elementárních částic
Produkce neutronů ve spalačních reakcích deuteronů na sestavě olověného terče a uranového blanketu Ondřej Svoboda Produkce neutronů ve spalačních reakcích.
Simulace indukované radioaktivity v experimentu ATLAS I. Bědajánek, I. Štekl Ústav technické a experimentální fyziky.
Monte Carlo N-Particle Code System
Detektory nabitých částic a jader
Jak poznat dávku z barvy gelu
Jaderná hmota 1) Úvod 2) Jaderná hmota v základním stavu
Měření hustoty a teploty plazmatu
Testování modelů interakcí kosmického záření na urychlovači LHC Petr Nečesal, MFF UK
Využití moderních laboratorních metod v metalografii a fraktografii
CERN a Česká republika. Spolupráce českých fyziků s CERN se datuje od počátku 60. let 20. století, tehdy převážně na úrovni individuálních kontaktů.
Hadronový kalorimetr TILECAL je část detektoru ATLAS, která měří energii nabitých i neutrálních částic. Do kalori- metru částice vstupují až poté, co proletěly.
Částicové urychlovače a jejich aplikace…. Co srážíme? Jednotlivé částice Dopad na terč.
Osvícením ke srážení J. Novotná*, M. Caha**, J. Štoček*** *Gymnázium, Brno, třída Kpt. Jaroše 14 **Gymnázium Velké Meziříčí ***Red Cross Nordic United.
Analýza rentgenového spektra Cu a Mo anody
1 Měření zeslabení těžkých nabitých částic při průchodu materiálem pomocí detektorů stop Vypracovali: J. Pecina; M. Šimek; M. Zábranský; T. Zahradník Prezentace.
Jakub Lukeš, Gymn. Českolipská Martin Večeřa, Gymn. Jeseník Vojtěch Novák, Gymn. Dr. A. Hrdličky.
3.1. Štěpení jader Proces štěpení spočívá v rozdělení jádra, např. 235U, na dva nebo více odštěpků s hmotnostmi i atomovými čísly podstatně menšími než.
Měření rentgenového spektra Mo anody
Studium produkce e + e - párů ve srážkách Ar+KCl AGeV Filip Křížek, ÚJF AV ČR.
STUDIUM PODIVNÝCH ČÁSTIC NA EXPERIMENTU ALICE TV – RAJA, SKÁLA, WOHLGEMUTHOVÁ.
1 Fyzika a popularizace Jiří Dolejší, Martin Spousta, + již zmínění Tomáš Davídek, Pavel Řezníček, Petr Tas + další (např. Jiří Rameš) ÚČJF MFF UK Current.
Spektrometrie záření gama
Dopplerův jev a vzduchová dráha
Co bude? Rentgenfluorescenční analýza Můj experiment
RTG fázová analýza Tomáš Jirman, Michal Pokorný
Identifikace neznámého zářiče použitím gama spektroskopie
Helena Brandejská Josef Novák Michal Unzeitig Supervisor: Ing. Petr Průša Týden vědy na Jaderce Rentgenfluoresenční analýza, pomocník nejen při zkoumání.
Měření rychlosti světla
Fyzikální týden 2006, ČVUT v Praze, FJFI Cavendishův experiment J.Macháček - Gymnázium Jeseník J.Nowaková - Gymnázium Třinec Z.Mouchová - Gymnázium Václava.
M. Brablc M. Michl A. Mrkvička L. Těsnohlídková
Fyzikální týden 2005, FJFI při ČVUT v Praze Měření rychlosti světla Blechta, V. – gymn. Jeseník Burian, I. – gymn. Vídeňská 47, Brno Labounek, R. – gymn.
Laserová difrakce pro měření velikost částic Ing. Jana Kosíková SUPMAT – Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů Registrační.
Radioaktivní záření, jeho druhy, detekce a základní vlastnosti Týden vědy na FJFI 2016 Matyáš Vohralík (Gymnázium Dr. Emila Holuba, Holice) Dominik Horák.
Oběhová soustava Složení krevní plazmy.
Počítačová grafika: pohled pod pokličku
Průmysl České republiky a CERN
Jádro jádro Studujeme srážky jader olova , které mají 82 protonů a 125 neutronů. Jádra o sebe mohou jen škrtnout nebo se opravdu dramaticky srazit s velkou.
Kvark-gluonové plazma
Prvních pár mikrosekund
David Dobáš, Jana Drnková, Jitka Mrázková
Fyzika částic
Transkript prezentace:

Modifikace spekter částic médiem na experimentu ALICE v CERN Týden vědy na jaderce 2015 FJFI, ČVUT, Praha J. Dolejší M. Robotková 18. 6. 2015

Obsah Kvark-gluonové plazma Jaderný modifikační faktor Detektor ALICE Analýza dat Shrnutí

Kvark-gluonové plazma (QGP)  

Jaderný modifikační faktor RAA   výtěžek vzniklých částic při PbPb srážce střední počet srážek nukleon-nukleon výtěžek vzniklých částic při pp srážkách

Detektor ALICE jeden z experimentů na LHC v CERNu srážky pp a PbPb složen z několika odlišných subdetektorů studie kvark-gluonového plazmatu

Analýza dat reálná data z experimentu ALICE, data z 107 srážek program v softwaru ROOT při nízké centralitě je počet zachycených částic ze srážky menší než při vyšší centralitě. Naměřená závislost počtu srážek na centralitě a počtu drah v TPC, pro data ze srážek PbPb.

Modifikační faktory Jaderný modifikační faktor nenabývá hodnoty 1 a více, což potvrzuje existenci kvark-gluonového plazmatu. Graf vypadá velmi podobně, nicméně hodnoty RCP jsou vyšší než hodnoty RAA. Závislost jaderného modifikačního faktoru RAA na příčné hybnosti pT. Závislost RCP faktoru na příčné hybnosti pT.

Shrnutí výsledný jaderný modifikační RAA faktor nejnižší pro malé centrality hodnota RAA byla vždy menší než 1 pozorován účinek kvark-gluonového plazmatu výsledky se shodují s teoretickým předpokladem

Děkujeme za pozornost Zdroje: http://www-alice.gsi.de/masterclass/ http://cds.cern.ch/record/1436153/files/