Čeští typografové 20. století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

m i r o s l a v a t r i z u l j a k o v á malířka, restaurátorka narozena 1955 v Olomouci Absolventka SUPŠ v Uherském Hradišti, obor užité a propagační.
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
m a r e k t r i z u l j a k malíř, sochař, sklářský výtvarník narozen 1953 v Bratislavě Absolvent Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném.
Kultura 2. poloviny 19. století, secese
Kubismus I. Polovina 20. století.
Česká secese a Alfons Mucha
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
malíř a ilustrátor 19.stol.
Gotická kultura.
Bratři Čapkové.
Abstraktní expresionismus
Karel Čapek.
Český spisovatel, novinář,
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Secese přelom 19. a 20. století.
Mám rád historii, velmi často se k ní vracím. Také se velmi rád dívám na historická díla dřívějších umělců, která neskonale obdivuji a všechna mi mají.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
Karel a Josef Čapek Štěpánka Bořková Naty Kalousková Terka Koldinská Pája Kormošová Monča Bartůšková 9.A.
Antonín Slavíček 16. května 1870 – 1. února 1910.
Helena Zmatlíková ( – ) autor: Kateřina Marková.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Claude Monet
Užité umění po 2. světové válce
Narodil se na Moravě v městě Ivančice. Jeho pěvecké schopnosti mu umožnily pokračovat v sekundárním vzdělávání v Brně, ale jeho více lákalo.
Radek Pilař ( – ) autor: Kateřina Marková.
Umělecké směry 20. století
Mikoláš Aleš
Ilustrace oblíbené knihy
VY_52_INOVACE_DEK_49 NAIVNÍ UMĚNÍ
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
FUTURISMUS Jiří Salajka.
Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ ČESKÉ ZEMĚ V DRUHÉ POLOVINĚ 19. STOLETÍ II. Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový.
ČEŠTÍ ILUSTRÁTOŘI.
Estetika režného zdiva v díle Jana Kotěry
Emil František Burian
Karel a Josef Čapkovi.
Alfons Mucha Narozen:24.července v Ivančicích Zemřel:1939 v Praze.
Paul Cézanne MgA. Lukáš Psík
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Spisovatelé dětské literatury
Surrealismus.
KUBISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Evropské umění počátku 20. století
SECESE.
Edgar Degas MgA. Lukáš Psík
ZŠ Řevnice Školní Řevnice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 15) Užitá grafika Název sady: Výtvarná příprava Ročník: 1. Číslo.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_05_LITERATURA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, Kubismus v malířství Autor: Mgr. Olga Pasovská.
Akademický sochař Jaroslav Jurčák
Vypracoval: Ondřej Dutka
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
JOSEF VÁCHAL DĚJINY LITERATURY
VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
KUBISMUS.
ALFONS MARIA MUCHA.
Transkript prezentace:

Čeští typografové 20. století 11.6.2015

František Muzika (26.6.1900-1.11.1974)

Český malíř, ilustrátor a typograf 1918-1924- studium na Akademii výtvarných umění v Praze, následoval rok studií v Paříži 1927-1947- práce na 107 scénických výpravách v Národním divadle 1945-1970- profesor na VŠUP

Vliv a dílo ovlivněn obrazy Bohumila Kubišty, Františka Kupky a Pabla Picassa Během studií se přikláněl k magickému realismu, následně přešel k neoklasicismu Později změnil názor, z lyrického kubismu se přiklonil k imaginativnímu kubismu Věnoval se volné, užité a drobné grafice, ilustraci, karikatuře a scénografii „Krásné písmo ve vývoji latinky“ (1958, 1963)- nejvýznamnější práce, vydáno dvoudílně, popis vývoje latinky od dob starověku až do počátku 19. století, zachycen původ, vývoj a historické souvislosti latinkových písem

Co nevíte? 1921- vstoupil do spolku Devětsil, po dvou letech přešel k SVU Mánes (Spolek výtvarných umělců Mánes) 1925- zvolen redaktorem Nového světa 1927- v čele nakladatelství Avontinum, později pracoval i pro nakladatelství Melantrich 1930- člen výboru Dramatického klubu 1936-bronzová medaile za scénické návrhy na mezinárodní výstavě dekorativních umění v Miláně 1949-vyznamenán v oboru knižní grafiky 1966-vyznamenán Řádem práce

Vojtěch Preissig (31.7.1873-11.6.1944)

Český typograf, malíř, ilustrátor, člen protinacistického odboje 1892- 1897 studia Umělecko-průmyslové škole v Praze u architekta Bedřicha Ohmanna 1898- 1902- cesta přes Vídeň a Mnichov do Paříže, kde spolupracoval a studoval u Alfonse Muchy 1905- založil vlastní ateliér, v němž vznikla jeho nejznámější díla 1910- ateliér je mu zabaven, odjíždí do USA, kde pracuje jako pedagog a později i jako reklamní grafik (zde dává najevo svoje ovlivnění abstrakcí) 20. léta- tvorba slavných ex libris 1934- končí s grafikou a věnuje se jen malbě 1940- zatčen gestapem a odveden do koncentračního Dachau, kde umírá

Dílo Rysy: snaha vidět dílo jako celek, zkoumání souvislosti mezi člověkem a přírodou, vzájemné vztahy barev a tvarových konstrukcí Vyjadřoval takto svůj postoj k životu Typografie: po návratu do Prahy (1903) zakoupil písma Arlington, Cheltenham, Pabst, Post a Roycroft, ke kterým přikresloval česká diakritická znaménka první návrh své antikvy a následné použití v praxi vykonal v roce 1925 výtiskem přednášky T. G. Masaryka při otevření Ústavu slovanských studií v Paříži

Josef Váchal (23.9.1884-10.5.1969)

Český malíř, grafik, sochař, spisovatel, básník, mistr barevného dřevorytu syn Josefa Šimona Alše, bratrance Mikoláše Alše Vyrůstal u prarodičů ve Velvarech, později u druhých v Písku (tato místa v něm zanechala lásku ke psům a přírodě, miloval knihy) Po neúspěchu na gymnáziu byl zaměstnán u knihaře Jindřich Weitzmanna, kde poprvé zkoušel své první tisky Navštěvoval spiritistické spolky, z okultismu a černé magie později čerpal náměty pro své knihy a obrazy 1904- pracoval jako knihařský dělník v Bělé pod Bezdězem 1910- založil skupinu Sursum (skupina českých symbolistů, kteří chtěli zachytit stav duše a vnitřní niterné stavy člověka) 1916- mobilizován do 1. světové války, což se promítlo do jeho díla 30. léta- angažoval v ateistickém sdružení Volná myšlenka Zemřel v zapomnění

Dílo tvořil grafiky využívající výtvarně jednoduché, expresivní, až primitivistické vyjádření autorova pohledu na svět Hledal originální postupy (barevný dřevoryt), vytvářel vlastní knihy (sám je sázel, tiskl a vázal) Takhle vznikl jeho slavný „Krvavý román“, „Šumava umírající a romantická“ a „Receptář barevného dřevotisku“

Karel Svolinský (14.1.1896-16.9.1986)

Český malíř, ilustrátor, grafik a typograf 1910-1916-vyučení v řezbáře 1919-27- studium grafiky, sochařství a nástěnné malby na Uměleckoprůmyslové škole 1945-1970- pedagog na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze Ocenění: 1952- Laureát státní ceny 1956- zasloužilý umělec 1961- národní umělec 1976- Řád práce

Dílo Inspiroval se folklórem a lidovými tradicemi Kromě kreseb věnoval velkou pozornost taky volné, drobné a užité grafice Nejvíc používal dřevoryt a dřevořez, vynikal taky v knižní grafice, navrhoval gobelíny 1930-31- navrhl vitráže pro rodovou kapli Schwarzenberků v Chrámu sv. Víta v Praze 1949–1954- návrh nové podoby Olomouckého orloje

Použito z: Wikipedie, otevřené encyklopedie SophisticaGallery