Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Advertisements

Výukové metody a jejich uplatnění ve výuce dějepisu
Didaktická média v dějepisném vyučování
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Hodnocení e-learninkových opor Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských.
1. prezentace, Pedagogika I - NPED035, ZS 7. seminář, Metody a formy výuky Vyučující: Vojtěch Žák
Obsah výchovně vzdělávací práce v účetnictví na OA a EL Kurs DEP 507
VÝUKOVÁ METODA DEFINICE KRITÉRIA VOLBY
Maria Bezchlebová, NÚOV Jaro 2009
Maturitní zkouška z cizího jazyka Anglický a německý jazyk.
Pedagogika pro katechety 8
Výukové metody.
Výklad Výklad VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.15.
Typologie vyučovacích hodin v ekonomickém vzdělávání, použitá kritéria a závěry pro zvyšování kvality výuky © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Výběr adekvátních vyučovacích metod při získávání nových znalostí žáků v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Didaktické zásady výuky přírodopisu
Metody a organizační formy při výuce fyziky Jiří Tesař.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Didaktika přírodopisu 2
VÝUKOVÉ METODY Přehled.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Vyučovací formy-výuka v bloku
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Vyučovací metody v přírodopise
Mgr. Kateřina Lojdová  odlišná organizační forma od hromadného vyučování  záměrně vytváří takové didaktické situace, v nichž žáci.
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Kurikulum, metody výuky, didaktická technika
DIDAKTIKA FYZIKY I. 4 Vzdělávací technologie ve Fy
Didaktika geografie.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Didaktika přírodopisu 2
Didaktické metody Androdidaktika.
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
TVORBA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO PROJEKTOVÉ VYUČOVÁNÍ
Pedagogické minimum pro knihovníky – kritické myšlení a jeho metody Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D. KISK FF MU 4. listopad 2015 Seminář – Vědecká knihovna.
Metody vzdělávání. Metoda Metoda - methodos – cesta, postup - methodos – cesta, postup – způsob jakým dosáhneme – způsob jakým dosáhneme výchovně vzdělávacích.
Moderní vyučovací metody Osnova semináře I. Moderní a „nemoderní“? metody II. Rozdělení vyučovacích metod III. Co je to? ● projekt ● dalton.
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
Didaktika přírodopisu 2 1. seminář Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
VÝUKOVÉ METODY Výuková metoda je koordinovaný systém vyučovacích činností učitele a učebních aktivit žáka, který je zaměřen na dosažení učitelem stanovených.
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Organizační formy práce v TV Vyučovací jednotka TV Lukáš Buřt
Organizační formy ve školní TV vyučovací jednotka
Didaktika přírodopisu 2 Pracovní list a jeho tvorba
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
ZÁKLADY SPECIFICKÝCH PORUCH UČENÍ
Současné pojetí školní TV, inovace ve vzdělávání
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Didaktické metody Androdidaktika.
Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
Téma 8. ORGANIZAČNÍ FORMY VYUČOVÁNÍ
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Vyučovací metody v přírodopise
Transkript prezentace:

Vyučovací metody Školní pedagogika 2013

1. Pojem vyučovací metoda Používané termíny: vyučovací metody, výukové metody, vzdělávací metody, výchovně vzdělávací metody, edukační metody, metody výchovně vzdělávacího procesu, metody edukačního procesu, metody vyučování, metody výuky... Metoda obecně je cesta, postup k určitému cíli. Je to koordinovaný systém činností učitele a žáků, který je zaměřen na dosažení výchovně vzdělávacích cílů za dodržení didaktických zásad.

Klasifikace vyučovacích metod Vyučovací metody lze dělit podle různých kritérií, např.: podle zdroje poznání a typu poznatků (slovní, názorné, praktické) podle stupně aktivity a samostatnosti studentů (m. informačně receptivní - reproduktivní, m. problémové a výzkumné - produktivní, ...) podle fází výuky (motivační, výkladové - expoziční, opakovací - fixační, diagnostické – kontroly a hodnocení)

A. Rozdělení podle zdroje poznání a typu poznatků 1. Metody slovní (slovního projevu) Monologické metody (výklad, vysvětlování, popis, vyprávění, přednáška) Dialogické metody (rozhovor, dialog, diskuze, beseda, brainstorming) Metody písemných prací (písemná cvičení, kompozice) Metody práce s textem (učebnicí, knihou, články, webovými stránkami)

2.Metody názorné (názorně demonstrační) Pozorování (cílevědomé pozorování předmětů, objektů, jevů, procesů) Předvádění (předvádění vlastností předmětů, činností, pokusů, modelů) Demonstrace statických obrazů (obrazy, schémata, grafy, nákresy) Projekce statická (promítání slajdů) a dynamická (animace, video)

3. Metody praktické (dovednostně praktické) Nácvik pohybových a praktických činností (jednoduché manuální činnosti) Laboratorní činnosti studentů (studentské pokusy, laboratorní úlohy) Pracovní činnosti (práce v dílnách, školní praxe, praxe v podnicích Grafické a výtvarné činnosti (sestrojování grafů, rýsování schémat)

Aktivizující vyučovací metody Diskusní metody (řízená výměna názorů na určité téma, argumentace) Situační metody (rozbor a řešení problémových, konfliktních situací, incidentů) Inscenační metody (sociální učení; hraní rolí v zinscenovaných situacích) Didaktické hry (různé hry a soutěže; seberealizační aktivita skupin či jedinců) Specifické metody (kombinace metod mezi sebou s různými specifiky dle zaměření) - myšlenkové mapování - brainstorming