22.. * biodiverzita Ekologická přizpůsobivost teplota množství světlamnožství potravy množství soli množství 0 2 nepříznivé podmínky vedoucí ke.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Biotické Faktory Jakub Kozel 2.B.
Vztahy mezi organismy a prostředím
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Biotické podmínky života
EKOLOGIE.
Vznik, složení a význam půd
Biotické a abiotické faktory
Fyziologie mikroorganismů
Zdravý životní styl základní principy.
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Základní ekologické pojmy
Úvod do ekologie Jan Douda (FŽP, L169)
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Biosférické rezervace Kvarta 2009/2010 Gymnázium Uničov.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Ekologické aspekty liniových staveb
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Charakteristika ekosystému
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Biologie.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Úvod do ekologie.
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
Biotické podmínky života
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Ekologické problémy Petr Machala.
Ekologie.
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Potravní pyramida, potravní řetězec
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Základní ekologické pojmy
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Přizpůsobení živočichů prostředí
Biosféra.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Pedologie Nauka o půdách.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Přírodopis – Společenstva organismů a populace Anotace: Tato prezentace slouží jako učební materiál pro seznámení s pojmy společenstvo organismů, biodiverzita.
VY_52-INOVACE_58_Současná biosféra - učební text.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiálu VY_32_INOVACE_21_01 Název materiáluZákladní.
EKOLOGIE A OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ RNDr.Jaroslav Kohout.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_06_B_20_Ekologie a životní prostředí Téma: Mineralogie Číslo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Přírodní vědy DUM 2 SPOLEČENSTVA ORGANISMŮ A POPULACE
Název prezentace (DUMu):
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Název školy: Základní škola Městec Králové
Tato výuková opora vznikla jako výstup projektu „Inovace akreditovaného bakalářského studijního oboru Učitelství praktického vyučování“ na Pedagogické.
Název prezentace (DUMu): Abiotické podmínky prostředí
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Ekologické pojmy.
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Ekologie.
1. ÚVOD DO STUDIA EKOLOGIE
Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
Základy ekologie (úvod)
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
8. Základní ekologické pojmy, organismus a prostředí
Podmínky pro život na Zemi
Les 2. hodina Řasy LES – složitý ekosystém = společenstvo různých organizmů a jejich neživé prostředí Organismy z prostředí potřebují: světlo + teplo.
Transkript prezentace:

22.

* biodiverzita

Ekologická přizpůsobivost teplota množství světlamnožství potravy množství soli množství 0 2 nepříznivé podmínky vedoucí ke stresu = zátěži nevhodné podmínky – organismus umírá

z řeckého slova oikos - prostředí, dům, domácnost a přípony logos - věda S pojmem ekologie se v historii biologických poprvé setkáváme v roce 1869, kdy německý filozof a biolog Ernst Haeckel tuto vědu definoval jako vědu o vztazích organismů k okolnímu světu.

22. hodina Biosféra – rozmanitost organismů  biosféra – všechny živé organismy a jejich prostředí  souhrn jedinců v daném čase a na daném území = populace  soubor populací na daném území = společenstvo  společenstvo je závislé na prostředí a tvoří s ním ekosystém  schopnost organismů přizpůsobit se určitým podmínkám prostředí = ekologická přizpůsobivost (valence)  podmínky prostředí – abiotické, např. sluneční záření, voda, vzduch, půda,… a biotické: vztahy s ostatními organismy  všechny podmínky prostředí musí být v rozmezí ekologické přizpůsobivosti  optimální podmínky – organismům se daří nejlépe  limitující podmínky (minimum, maximum) – působí organismu stres (zátěž) ), organismus neprospívá  podmínky za hranicí minima či maxima vedou ke smrti  biologická rovnováha – řízena na principu zpětné vazby – pozitivní a negativní