Zpracoval: Michal Kuča

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MAGNETICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Advertisements

Základy elektrotechniky
Supravodivost.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
CHEMICKÁ VAZBA.
Historie polovodičových součástek I.
Tato prezentace byla vytvořena
Je-li materiál polovodič, vede proud?
Druhy teploměrů Prezentace do fyziky.
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Elektrické jevy III. Elektrická práce, výkon, účinnost
Fyzika kondenzovaného stavu
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Fyzika nízkých teplot - Supravodivost
Mezimolekulové síly.
Mezimolekulové síly.
Tato prezentace byla vytvořena
Fyzika kondenzovaného stavu
XII. Nízké teploty KOTLÁŘSKÁ 14. KVĚTNA 2008 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
odpor vodiče, supravodivost
FS kombinované Mezimolekulové síly
Michal a Tomáš Odstrčil.  Historie  Supravodiče I. a II. Typu  Zajímavé vlastnosti  BCS teorie  Vysokoteplotní supravodivost  Speciální typy supravodičů.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
elektrický proud v kovech
Netradiční zdroje elektrické energie
Magnetické vlastnosti látek. – Elektrony mohou vytvářet magnetické pole třemi způsoby: Volné: jako pohybující se náboje, tedy proud. Vázané: díky svému.
Poměry m * /m na Fermiho ploše pro některé kovy Kovm*/mm*/m lithium (Li)1,2 berylium (Be)1,6 sodík (Na)1,2 hliník (Al)0,97 kobalt (Co)14 nikl (Ni)28 měď.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluStacionární magnetické.
Supravodivost Václav Havel, katedra obecné fyziky ZČU.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 7. Elektrický proud v pevných látkách - odpor, výkon Název sady:
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
Gymnázium Jakuba Škody v Přerově Milan Suchánek Kristýna Kučová 3.A.
Magnetismus. Magnety - magnetovec Prvním známým magnetem byl magnetovec, který byl objeven starověkými Řeky a Číňany. Tento zřídka se vyskytující minerál.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ELEKTROTECHNOLOGIE VODIČE - ÚVOD. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA VODIČE – ELEKTRICKY VODIVÉ MATERIÁLY pro jejichž technické využití je rozhodující jejich VELKÁ.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Fyzika kondenzovaného stavu
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Elektrická práce a elektrická energie
AUTOR PREZENTACE: ROMAN HAMALA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Elektromagnetická indukce
Fyzika kondenzovaného stavu
11. Vodič, cívka a částice v magnetickém poli
Elektromagnetická indukce
VZÁCNÉ PLYNY, PRVKY VIII.A SKUPINY, 18.SKUPINA
Fyzika extrémně nízkých teplot
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Fyzika kondenzovaného stavu
Poruchy krystalové mříže
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Mezimolekulové síly.
Fyzika kondenzovaného stavu
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
FYZIKA 2.B 4. hodina.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Transkript prezentace:

Zpracoval: Michal Kuča SUPRAVODIVOST Zpracoval: Michal Kuča

SUPRAVODIVOST Je to jev kvantové mechaniky, při němž materiál neklade žádný zaznamenatelný odpor průchodu elektrického proudu, neuvolňuje se žádné ohmické teplo a materiál vypuzuje ze svého objemu magnetické siločáry, čímž odpuzuje vnější magnetická pole a při průchodu proudu sám kolem sebe vytváří velmi silné magnetické pole. Heike Kamerlingh-Onnes- holandský fyzik, který roku 1911 objevil supravodivost. Zkoumal rtuť, která se dala opakovanými destilacemi zbavit všech příměsí a nečistot. Zjistil náhlý spád odporu rtuti na nulu. Tento jev látky s nulovým odporem byl pojmenován supravodivost. Supravodivost byla nadále zjištěna například u olova a cínu nebo niobu

Meissnerův-Ochsenfeldův jev- Supravodivý stav látky rozruší nejen zvýšení její teploty, ale i působení magnetického pole o velké magnetické indukci. Zdůvodnění, proč tomu tak je, objevili v roce 1933 Walther Meissner a Robert Ochsenfeld, když zjistili, že supravodiče vytlačují ze svého objemu magnetické pole a supravodič je ideálním diamagnetikem (platí pro supravodiče I. typu). Vyvrátili tím jednoduchou představu o supravodiči jen jako vodiči s nulovým elektrickým odporem. Walther Meissner Robert Ochsenfeld

BCS teorie- vazba mezi elektrony a fonony (kmity krystalové mřížky) může vést k párování elektronů, to je že přitažlivá interakcemezi elektrony může za jistých okolností vzniknout prostřednictví kmitů krystalové mřížky. Supravodiče I. a II. typu- Postupně bylo objeveno, že existují dva druhy supravodičů. První ztrácí supravodivé vlastnosti v silných magnetických polích a jsou to výhradně kovy. Takové supravodiče vysvětluje BCS teorie. Existují však také supravodiče II. typu - nejrůznější slitiny kovů i kompozitní materiály obsahující měď a nekovové složky, které supravodivé vlastnosti vykazují i ve velmi silných magnetických polích a ke ztrátě supravodivosti dochází při stokrát i vícekrát silnějších magnetických polích než u I. typu.

Převratný objev- Největší převrat ve vývoji keramických vysokoteplotních supravodičů však nastal během února 1987. Americký vědec čínského původu Chu Ching-wu z houstonské univerzity nahradil lanthan yttriem a u materiálu na bázi YBaCuO zjistil přechod k supravodivosti u kritické teploty nad 90 K. Téměř současně se výzkumníkům z jiných zemí a ústavů podařilo na materiálu se stejnou bází, ale jiným poměrným zastoupením zvýšit kritickou teplotu ke 100 K. Objev je převratný v tom, že umožnil náhradu dosavadního drahého a špatně manipulovatelného heliového chladicího systému běžně používanými systémy s kapalným dusíkem, jelikož kritická teplota překročila hranici 77 K - bodu varu dusíku. Rekordy- Nejvyšší dosažená kritická teplota je 160 K. Byly dosaženy i podstatně vyšší kritické teploty (přes 300 K), jejich supravodivost má ale krátké trvání nebo mizí již při nepatrných proudových hustotách.

Využití- setrvačníky, supravodivá levitace, vlaky Maglev, efektivní přenos elektrické energie, SQUID – jsou to nejcitlivější zařízení na měření změn magnetického pole založené na Josephsonových jevech,

zdroje http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/94/Kamerlingh_portret.jpg/220px-Kamerlingh_portret.jpg http://www.ptb.de/cms/uploads/RTEmagicC_3519e56082.png.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f1/Walther_Meissner.jpg http://vedajekrasna.cz/storage/images/950x/560.JPG   http://21stoleti.cz/wp-content/images/1100191314.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Supravodivost