ČESKO a jeho krajina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Život na venkově.
Vodní plochy označené jako NP a CHKO
Rekultivace krajiny po těžbě uhlí
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Mimoprodukční funkce lesa
KRAJINA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ZÁKLADNÍ ETAPY ROZVOJE
Typy krajiny.
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Krajina a životní prostředí
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
Krajina a krajinná sféra
Krajina bezprostřední okolí, které nás obklopuje - místní krajina
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Chráníme přírodu Chráněná území.
Chráněná území České republiky
Středočeský kraj.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda. Krajina = různě velká, ale určitá část pevniny složena z přírodních a kulturních krajinných složek, vytvořených lidmi.
Ústecký kraj.
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Lesnictví Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Krajina a životní prostředí
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Ekosystémy přírodní a umělé
Ochrana přírody ČR.
REKULTIVACE Severočeský hnědouhelný revír se rozkládá na přibližně 70 km délky a km šířky mezi městy Ústí nad Labem a Kadaň Severočeský hnědouhelný.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY V
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Příroda ČR – přirozené ekosystémy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
KULTURNÍ KRAJINA.
Ochrana půdy a lesa.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.  velkoplošnánárodní park NP (4) chráněná krajinná oblast CHKO (26)  maloplošnánárodní přírodní rezervace NPR (110) národní přírodní.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Ochrana životního prostředí a ochrana přírody v ČR Tematická oblast:Ekologie.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Vzájemné vztahy mezi člověkem a ŽP. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Krajina Co to je krajina?
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Krajina – vymezení pojmu, typy krajin
VY_32_INOVACE_Vac_III_06 Ochrana přírody a krajiny
Ochrana přírody a krajiny
ZEMĚPIS – KRAJINA, VÝŠKOVÁ STUPŇOVITOST
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Geografie Krajinná sféra
VY_32_INOVACE_280_Typy krajiny
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Právní režim ochrany půdy
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Člověk mění a vytváří krajinu
Transkript prezentace:

ČESKO a jeho krajina

Krajinu tvoří přírodní složky kulturní složky Krajina se mění, je výsledkem neustálého působení přírodních procesů (vnitřních a vnějších) lidské společnosti

Typy krajiny přírodní kulturní

Typy krajiny přírodní krajina je krajina původní, vzniklá bez zásahu člověka a dnes již prakticky neexistuje (v důsledku přenosu znečištění vzdušnými proudy dochází k ovlivnění i odlehlých špatně dostupných oblastí) kulturní krajina je člověkem pozměněná nebo zcela přetvořená krajina, v níž byly postupně přírodní složky částečně nebo zcela nahrazeny umělými

Typy krajiny podle převažujícího způsobu využívání zemědělská krajina městská krajina těžební krajina lesní (lesohospodářská) průmyslová krajina venkovská krajina rekreační krajina

Typy kulturní krajiny zemědělská krajina Louky a pastviny, pole, zahrady, sady, vinice.

lesní (lesohospodářská) Typy kulturní krajiny lesní (lesohospodářská) Druhotné, lidmi vysázené a obhospodařované porosty.

Typy kulturní krajiny těžební krajina Krajina narušená hlubinnou a zejména povrchovou těžbou.

Typy kulturní krajiny městská krajina Centra lidského osídlení, materiální výroby, obchodu, služeb a kultury, přírodní složky krajiny zcela nahrazeny kulturními.

Typy kulturní krajiny průmyslová krajina Krajina tvořená převážně průmyslovými objekty.

venkovská krajina Typy kulturní krajiny

Typy kulturní krajiny rekreační krajina Krajina s relativně velkým soustředěním přírodních krajinných složek a odpovídajícím technickým vybavením.

podle míry ovlivnění lidskou společností Typy kulturní krajiny podle míry ovlivnění lidskou společností vyvážená (harmonická) hospodářská činnost člověka je v souladu s přírodou narušená (degradovaná) značně poškozená hospodářskou činností člověka, při ukončení negativní činnosti je však možná obnova krajiny zpustošená (devastovaná) krajina zničená činností člověka, kterou nelze v dohledné době obnovit umělá (rekultivovaná) krajina zcela vytvořená člověkem (obnova degradované)

harmonická krajina Třeboňsko, původně močálovitá krajina kultivovaná budováním rybniční sítě, dnes významná hnízdiště vodního ptactva.

harmonická krajina Krkonoše

harmonická krajina Český ráj

degradovaná krajina umělá krajina Lom ČSA na Mostecku, povrchová těžba hnědého uhlí, na kterou navazuje rekultivace vytěženého území (hipodrom Most).

degradovaná krajina Důl Darkov v Karviné, hlubinná těžba černého uhlí. Krajina je postižena důlními poklesy.

degradovaná krajina

Důl Rožná I, uranový důl, který je v provozu od roku 1957 Důl Rožná I, uranový důl, který je v provozu od roku 1957. Jedná se o nejdéle provozovaný uranový důl na světě a jediný v EU.

Skládky představují převážně lokální problém, znečištění vody nebo vzduchu ale nerespektuje žádné hranice.

Co to je fragmentace krajiny?

Zbytky přírodní krajiny jsou předmětem zvláštní ochrany  na úrovni jednotlivých států chráněná území jsou vyhlašovaná zákonem příslušného státu (národní parky…)  na úrovni mezinárodní chráněná území jsou vyhlašovaná v rámci mezinárodních organizací , např. OSN (UNESCO) nebo EU