Vize 2050 České republiky z perspektivy CBCSD Miroslav Havránek Jiří Vrubel Praha 24.6.2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Advertisements

Strukturální indikátory vztahující se k Lisabonskému procesu
PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
a víceúrovňové vládnutí
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Ing. Daniel Konczyna U Prostředí marketingu Ing. Daniel Konczyna U
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Případová studie k možnému využití ITI a k diskuzi o roli měst po roce 2013 Praha, Řízení rozvoje Hradecko-pardubické aglomerace ve vztahu.
NIKAZAM „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa“ ,
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Demografie je věda, která se zabývá:
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Globální rizika Neočekávané události, které mohou negativně ovlivnit státy a jejich ekonomiky v dalších 10 letech.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
Geografický výzkum periferních oblastí Česka 3. Periferní oblasti v různých řádovostních úrovních: příklad makroregionu EU.
Ruská federace x WTO a OECD
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
2.Marketingové prostředí
© 2010 IBM Corporation Chytré řešení pro úspory při poskytování veřejných služeb Ivo Kramoliš – ředitel IBM Global Business Services Česká republika 03/12/2010.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Trvale udržitelný rozvoj  Rozvoj uspokojující potřeby současnosti bez ohrožení možnosti budoucích generací uspokojovat své vlastní potřeby (OSN)  Strategie.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Kraje a rozvoj podnikání Praha, 28. března RNDr. Miloš Vystrčil.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA DOPRAVNÍ Studie integrovaných dopravních systémů hromadné přepravy osob Studie integrovaných dopravních systémů hromadné.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SYSTÉMY
FAUSTMANN A SOUČASNOST
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Hospodářství.
1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva.
HORIZONT 2020 rámcový program pro výzkum a inovace ( )
Vize 2050 České republiky … jak dál? Miroslav Havránek Jiří Vrubel Praha
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Letecká technika pro záchranné práce v IZS CZ.1.06/3.4.00/ Projekt je spolufinancován z Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj v.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
Dopady demografických změn Autor prezentace Název organizace Název události (mítingu) | Kde se koná | Datum konání.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
indikátory udržitelného rozvoje na místní úrovni
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
FOTO Petr BENEŠ PS Smart life
Vítejte na marketingu.
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
GLOBALIZACE.
POJMY EXKLUZE, INKLUZE, KOHEZE
Nové typové plány v roce 2018
Demografie je věda, která se zabývá:
Transkript prezentace:

Vize 2050 České republiky z perspektivy CBCSD Miroslav Havránek Jiří Vrubel Praha

Uvěřitelné (plausible) Pravděpodobné (probable) Možné (possible) Současnost Co je to vize? Budoucnost

Vize, výzvy a nastupující trendy Rostoucí individualismus, Rostoucí síla jednotlivce vůči státu, či firmě, Rostoucí věková disparita, Rostoucí délka zdravého života, Rostoucí střední třída, ale přetrvávající chudoba a nerovnost, Náboženský fanatismus, Nacionalismus, Prohlubující se nerovnost v příjmech a bohatství Virtuální přítomnost Nová kriminalita, bezpečnost a spravedlnost Oslabení demokratizace společnosti

Vize, výzvy a nastupující trendy Rostoucí síla jednotlivce vůči státu, či firmě Rostoucí věková disparita Virtualizace ekonomiky Řízená migrace a integrace cizinců Zvýšení kompetencí a motivace populace Virtuální přítomnost Strukturálně vysoká nezaměstnanost a podzaměstnanost, Měnící se trh práce Stárnutí a demografické změny Globalizace a lokalizace Technologie, bezpečnost a rizika Vyrovnanost pracovního života a mentální zdraví Etika vědy a technologie Nefunkční antibiotika

Vize, výzvy a nastupující trendy Udržení demokracie a demokratizace společnosti Urychlení technologické změny - závod do neznáma, Klesající zásoby přírodních zdrojů Obrana/Ochrana - narušení dodávek jako politická intervence Udržení stabilního fungování přírodních služeb, Hluboká politická a sociální nestabilita, Implementace nových technologií do modelu vládnutí Implementace nových technologií do výkonu spravedlnosti Udržení sekulárního státu Udržení sociálního smíru Rozpad Evropské Unie Nová ohrožení chráněných hodnot

Vize, výzvy a nastupující trendy Změna Klimatu Dlouhodobá expozice škodlivým látkám, Potraviny, zemědělství, biotechnologie, Nanotechnologie, materiály, procesy, Multifunkční zemědělství, Peak phosphorus, Urychlení technologické změny - závod do neznáma, Klesající zásoby přírodních zdrojů, Regulace a řízení životního prostředí: rostoucí roztříštěnost a sbližování, Soutěž o území mezi lesy, bioenergií a potravinami, Mizí, mizí … je pryč – ztráta biodiverzity na všech úrovních Rozpor mezi současnými metodami výroby, spotřeby a budoucí dostupností zdrojů, Organická energetika GMO a nové GMO

Vize, výzvy a nastupující trendy Organická elektronika a fotovoltaické systémy, Nositelné technologie Decentralizace energetiky Nové technologie Organická energetika Klesající zásoby přírodních zdrojů, Selhání zmírňování změny klimatu a přizpůsobení se, geoinženýrství Větší výskyt extrémních meteorologických jevů, Klimaticky podmíněná migrace Potraviny, zemědělství, biotechnologie, Energetický lock-in české energetiky Materiálová základna ekonomiky, Rozpor mezi současnými metodami výroby, spotřeby a budoucí dostupností zdrojů,

Vize, výzvy a nastupující trendy Mobilita jako alternativa k dopravě Homeworking Nové přepravní technologie Alternativní mobilita Virtualizovaná mobilita Individuální letecká doprava Bezpilotní přepravu nákladů/služeb Mantinely pro fungování nových forem mobility Vysoká propojenost společnosti Kritická infrastruktura Evropská infrastruktura

Děkujeme a dáváme prostor pro diskusi