Počátky starověkého Říma

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Římské výboje Dějepis VY_32_INOVACE_311, 16. sada, D
Advertisements

STAROVĚKÝ ŘÍM.
Etruskové.
Co tě napadne při slově království? Pokus se vytvořit definici tohoto slova.
Charakteristika umělecké památky
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
Antický Řím Etruskové.
Velká Morava.
Etruskové Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Architektura Sochařství Malířství
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Starověký Řím 6. ročník.
Založení Říma Petr Machala.
Etruskové Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
MEZOPOTÁMIE Sumer.
Starověký Řím.
8. století – 510 př. Kr. ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Počátky římského městského státu
Vývoj Říma do ovládnutí Itálie
Starověký Řím.
Řím v době královské Petr Machala.
Vznik a rozvoj starověkého Říma.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Egypt Země bohů.
Dějepis Římská republika 1.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Etruskové a založení Říma
POČÁTKY ŘÍMA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Božena Andrašková Název : VY_32_INOVACE_8C57D6_Starověký Řím.
Název školy: ZŠ Průhonice, Školní 191, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_D6_43 Autor: Zdeňka Matoušová Období: březen 2013.
Římské výboje v západním Středomoří Ovládnutí Makedonie a Řecka.
Starověký Řím Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Hrádková Název : VY_32_INOVACE_18_Starověký.
ŘECKÉ DĚJINY ŘECKÉ DĚJINY. Pojem ANTIKA označuje kulturu starověkého ŘECKA a ŘÍMA rok 0 – zlom letopočtu 14. stol. př.n.l.476 n.l. období rozkvětu mykénské.
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: starověká Itálie, přírodní podmínky, osidlování, Etruskové Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora.
Vikingové. Kdo byli vikingové  patřili mezi germánské kmeny  slovo Viking je pravděpodobně odvozeno od vík=záliv, říkali si tak obyvatelé dnešního Dánska,
Starověký řím 6. ročník NG.
Vytvořil: Jakub Řezníček
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
Počátky starověkého Říma
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Úvod
Starověký řím 6. ročník NG.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Starověký Řím Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Komsová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_14_STAROVĚK - ŘÍM
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Dějepis - 6. ročník 1.
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 31 př. n. l..
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
Digitální učební materiál Digitální učební materiál
Etruskové a římští králové
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
Starověký Řím - počátky
STAROVĚKÉ ŘECKO.
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověký Řím – Počátky města TÉMATICKÝ.
Autor: Mgr. Božena Andrašková
VY_32_INOVACE_218_Mykénská civilizace
Zemědělství, řemesla, posmrtný život, dějiny
Starověký Řím - počátky
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Počátky starověkého Říma
Transkript prezentace:

Počátky starověkého Říma

Etruskové Umbrové Latinové Řekové Oskové V Itálii žilo před vznikem státu mnoho různých kmenů Etruskové Umbrové Latinové Řekové Oskové

Historie starověkého Říma - přehled Doba královská 753 př.n.l. Republika 510 př.n.l. Císařství 27 př.n.l. zaniká Rozdělení říše západořímská 476 n.l. Řím 395 n.l. východořímská 1453 n.l. Byzantion 753 476 510 27 395

Etruskové žili v Itálii od 10. – 9. stol. př. n. l. Měli velmi vyspělé zemědělství. Budovali terasovitá políčka. Suchá pole zavlažovali a bažinatá odvodňovali. Hlava etruského bojovníka Cloaca Maxima doslova znamená velká stoka. Je to jeden z nejstarších kanalizačních systémů na světě. Ve starém Římě sloužil k vysušení mokřin a odvodu odpadu z města

Jejich původ je dodnes záhadou. Zasloužili se o výstavbu celých měst. Etruskové zprostředkovávali výměnu zboží s celým Středomořím. Obchodovali s vínem, od Baltu přiváželi jantar. Vynikli i jako mořeplavci. Pozůstatky etruského města

Byli zručnými staviteli. Jako první Evropané budovali klenby. Jejich mosty slouží dodnes. Zpracovávali železo. Vyráběli předměty z bronzu.

Hrobky – města mrtvých Zdi byly zdobeny freskami Zemřelým budovali hrobky vybavené vším, co by mohli potřebovat v posmrtném životě Sarkofág

Písmo převzaté od Řeků a upravené pro vlastní potřebu umí odborníci přečíst, avšak textu nikdo nerozumí. Etruskové vytvořili vyspělou civilizaci, ale nikdy nevznikl stát. Etruskové žili v městských státech. V čele byl král. V polovině 5. stol. př.n.l. ztratili své postavení ve Středomoří. Jejich tragický osud zpečetili Římané – jejich vzdělanost zničili

Latinové Na západním pobřeží střední Itálie se usadily kmeny Latinů. Jejich obydlí byly ze dřeva a hlíny. Rodiny tvořil kmen. Rolníci pěstovali obilí, chovali krávy, ovce a vepře.

Co se římští žáci učili o počátcích svého státu? Přečti si text na str. 103 Proč má Řím ve znaku vlčici? Kdo byl zakladatelem Říma?

Řím v období království: (753- 510 přnl.) pověst: Romulus prvním králem skutečnost: etruští králové v čele státu v čele společnosti stál král rozdělení společnosti: patricijové plebejové otroci

Proč má Řím ve znaku vlčici? Romulus a Remus, kteří byli na příkaz krále města Alba Longa brzy po narození vhozeni do Tiberu. Dvojčata se však neutopila a poté, co se ocitla na břehu, uslyšela jejich pláč vlčice, která oba chlapce odkojila. Bratři později krále Albu porazili a založili si vlastní město, jehož vládcem se nakonec stal Romulus. Remus, který se začal Romulovi posmívat a přeskočil brázdu označující budoucí hradby města, byl nato Romulem zabit. Kdo byl zakladatelem Říma?

Podle pověsti byl Řím založen roku 753 př. n. l Podle pověsti byl Řím založen roku 753 př.n.l. a Romulus byl jeho prvním králem.

Ve skutečnosti Řím postupně vznikl na březích řeky Tiberu. V 10 Ve skutečnosti Řím postupně vznikl na březích řeky Tiberu. V 10. stol vznikly na sedmi pahorcích nad řekou osady, které se v 8. stol spojily v Řím.

Opakování Spoj správně období dějin Říma Království 753 př.n.l. Republika 510 př.n.l. Císařství 27 př.n.l. Republika Císařství Království 753 př.n.l. 510 př.n.l. 27 př.n.l Rozlušti, které kmeny osídlily Itálii Etruskové Latinové Řekové Oskové SKURTEÉOV ALOVÉNIT ŘKVÉOE ÉKOVOS

Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Italie_-800.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Etruscan_cippus_warrior_head.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Etruska_abeceda.gif http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Civita_di_Bagnoregio.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corinthian_helmet_with_boars_DMA.jpg?uselang=cs http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tarquinia_Tomb_of_the_Leopards.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:7_H%C3%BCgel_Roms.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Norchia_Nekropolis.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:She-wolf_suckles_Romulus_and_Remus.jpg?uselang=cs http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tiber.PNG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Romolo_e_remo.jpg?uselang=cs http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Forum_Romanum_panorama.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Italy_Regions_Latium_Map.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SboccoDellaCloacaMassimaByRoeslerFranz.jpg?uselang=cs Klipart web Office.com