©MUDr Eva Šimánková KAR - FNKV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
Advertisements

Sportovní úrazy MUDr. Jana Picmausová.
Poškození teplem, chladem, elektrickým proudem, chemikáliemi
Sportovní hry 01 Mgr. Radka Kvíčalová.
AKUTNÍ STAVY VZNIKLÉ Z ÚRAZOVÝCH PŘÍČIN
© 2004 UTEE FEKT VUT v Brně První pomoc Postup záchranných prací  Zhodnocení příčin úrazu a vyproštění postiženého  Určení rozsahu poranění a poskytnutí.
Digitální učební materiál
* Školení k vyhlášce 50, 1. část *
ANAFYLAKTICKÝ ŠOK v dětském věku
První pomoc Šok - šokové stavy Výukový text
První pomoc při poranění elektrickým proudem
První pomoc při akutních stavech MUDr.Eva Svobodová.
Úraz elektrickým proudem
ZÁSTAVA DECHU A OBĚHU Definice
Glaukom MUDr. Eva Hendrychová, FEBO prim. MUDr. Břetislav Brožek, CSc.
Metabolismus vody Homeostáza II
PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. šok.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zásah elektrickým proudem
ÚRAZY TEPLEM A CHLADEM Mgr. Jana Volemanová.
Ztráta funkce distribuce kyslíku a živin ke tkáním.
Zevní faktory poškození zdraví
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
ŠOK.
Přehřátí, podchlazení, omrzliny, poleptání
PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. poškození chladem.
ZDRAVOTNÍ POŠKOZENÍ Z HLUKU
Tepelná poranění Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_190_Biologiečlověka_Prvnípomocpřitepelnýchporaněních Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín,
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.11 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při úrazu elektrickým proudem DUM – výkladový.
Úrazy hlavy, krku, páteře a pánve
ÚRAZ ELEKTRICKÝM VÝBOJEM A ELEKTRICKÝM PROUDEM. NÍZKÉ NAPĚTÍ DO 1000 V VYPNOUT PROUD,VYPNOUT PROUD, PŘERUŠIT STYK S VODIČEM,PŘERUŠIT STYK S VODIČEM, ZAJISTIT.
Homeostáza a termoregulace
První pomoc při šoku Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_189_Biologiečlověka_Prvnípomocpřišoku Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Úraz elektrickým proudem
Školení první pomoci
poranění měkkých částí
BEZPEČNÉ ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI
Kožní soustava.
BEZVĚDOMÍ Definice Neschopnost postiženého jakýmkoli způsobem reagovat na vnější i vnitřní podněty.
Katetrizační ablace srdečních arytmií
8. První pomoc -TEPELNÁ PORANĚNÍ Mgr
První pomoc při úrazu elektrickým proudem
Popáleniny Šárka Urbánková.
7. První pomoc - POŠKOZENÍ CHLADEM Mgr
Zpracovala Mgr.Martina Novotná 2007
TEPELNÁ PORANĚNÍ Prezentaci Bc. Zuchové a Mgr. Novotné Ph. D
Chirurgická propedeutika III. ročník
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Tato studijní opora je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Učíme se.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo15 Označení materiálu evo15_popaleniny.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_19_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Ochrana před.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdraví PředmětZdravověda Tematický.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Elektřina v domácnosti
PP – popáleniny ,el. proud, třídění a transport
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
Zmrazování Ground Freezing
Blast syndrom Z. Rozkydal.
Úraz elektrickým proudem, teplem a chladem
FYZIKA 2.B 5. hodina.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

©MUDr Eva Šimánková KAR - FNKV Termické úrazy ©MUDr Eva Šimánková KAR - FNKV

Popálenina Je jedno z nejzávažnějších poranění, které vzniká ůčinkem tepla na organismus. Funkce kůže: Udržuje tělesnou teplotu Zabraňuje ztrátám tekutin Je exkreční orgán Senzorický orgán Zajišťuje obranu proti infekci Určuje identitu jedince Kůže je největší orgán těla- 1,8 m2 tělesného povrchu u dospělého.

Závažnost úrazu je dána několika faktory l. Mechanismus úrazu 2. Okolnosti úrazu 3. Rozsah popálení 4. Stupeň popálení 5. Sdružená poranění 6. Věk + přidružené choroby 7. První pomoc 8. Způsob transportu 9. Doba do zahájení léčby

Mechanismus úrazu Vždy jde o přenos tepelné energie buď přímým vedením nebo elektromagnetickým zářením.Na konečné poškození má vliv řada faktorů např. vodivost tkání, pigmentace, ochlupení, prokrvení tkání, celkový obsah vody v tkáních apod. A. Hoření - v uzavřeném prostoru / vždy podezření na inhalační postižení !!! / - v otevřeném prostoru B. Opaření - politím - pádem do horké tekutiny C. Působení kyselin a louhů D. Účinek elektrického proudu E. Působení nízkých teplot F. Působení jiných energií / atomová , rtg , radiové apod./

Okolnosti úrazu Jakákoliv tělesná námaha často spojená s hašením,stěhováním , útěk, pobíhání , panika velmi stupňuje šokové mechanismy. Pracující svaly totiž ubírají ještě část hroutícího se oběhu pro svou činnost .Proto zajištění fyzického klidu je základní požadavek první pomoci.

Rozsah popálení Je rozhodujícím faktorem a určuje se jako procentuelní zastoupení jednotlivých částí těla z celkového tělesného povrchu. Používáme : Pravidlo „ 9“ u dospělých . Pravidlo dlaň = 1% u dětí Jako těžkou popáleninu hodnotíme : U dětí do 2 let 5 % 2-10 let 10 % 10-15 let 15 % Dospělý 20 % Jako kritickou popáleninu hodnotíme: U dětí do 2 let 15 % 2-10 let 20 % 10 -15 let 30 % Jako kritické hodnotíme i popáleniny rozsahem menší při současném postižení obličeje , krku a prokázaném průchodu elektrického proudu , při sdružených poraněních a závažných komplikacích /interní choroby/

Stupeň popálení I. stupeň / zarudnutí, bolestivost, mírný otok/ II. stupeň / postižení povrchní vrstvy kůže-puchýře, spodina vlhká-možnost spontánního zahojení / III. stupeň/ postižení celé vrstvy kůže , barva bílá , žlutá až černá - nutnost chirurgického řešení/ ev..IV. stupeň/ postižení celé vrstvy kůže i struktur pod ní -podkožní vazivo,tuková tkáň, svaly, šlachy, kosti /

Sdružená poranění Jsou častá při výbuších ,dopravních nehodách, při úrazech elektrickým proudem , kde při odhození nebo pádu může dojít i k zlomeninám kostí, kraniocerebrálnímu poranění apod. Tato sdružená poranění komplikují samozřejmě následnou léčbu popálenin i sdružených poranění.

Věk a přidružené choroby Rizikovou skupinu představují děti do 1,5 roku a dospělí nad 60 let. Vzhledem k tomu , že rozsáhlé popálení a jeho léčení zatěžuje dlouhodobě všechny paranchymatosní orgány, všechna anamnestická onemocnění srdce , plic, cév, jater , ledvin , trávicího systému a diabetes mellitus jsou od začátku léčby komplikacemi a limitují prognosu onemocnění.

První pomoc Technická: (uhašení hořícího oděvu, vyproštění pacienta, přenesení ze zamořeného prostředí) Zdravotnická: zabránit jakémukoliv vyčerpání jak fyzickému tak duševnímu Přerušit působení tepla nasáklým oděvem Při popálení chemikáliemi oplachovat vodou event. neutralizovat, horké masy např. asfalt neodstraňovat jen ochlazovat, odstranit prsteny a náramky Zajistit analgézii: chlazení ploch začít co nejdříve po úraze vodou cca. 4° C teplou nebo chladícími rouškami. Chladíme pouze plochy na rukou nohou a obličeji nebo menší plochy v jiné lokalizaci. Nesmí dojít k celkovému podchlazení organismu. K popáleným plochám nutno přistupovat asepticky

Inhalační trauma Na diagnosu inhalačního traumatu myslíme při výskytu: hoření/ výbuch / v uzavřeném prostoru možnosti inhalace vodních par popálení obličeje zarudnutí a otoku sliznic sazí ve sputu / na sliznicích/ kašle ,dysfonie, stridoru alterace vědomí

Léčba Důležitou součástí léčby Dostatečná a regulovaná objemová náhrada. Smyslem je udržet iontovou rovnováhu, systémový a onkotický tlak spolu se zachováním mikrocirkulace Normalizace vitálních funkcí a zachování diuresy aspoň 1ml/kg tělesné hmotnosti/hodinu

Pro základní potřebu platí stále : Brookeova formule pro dospělé pacienty : 3 - 4 x těl. hmotnost v kg x % popálení Konstanta 3 u popálenin III.stupně, kde nedochází k velké secernaci tekutin z plochy. Konstanta 4 u popálenin II stupně , které secernují více tekutin. % popálení se počítá nejvíce 50 . Podáváme krystaloidy H 1/1 , R 1/1. Z vypočteného množství tekutin se 2/3 podá v prvních 8 hodinách. Základní formule k orientačnímu výpočtu přívodu tekutin u popálených dětí: 140 - věk v letech + 10 x hmotnost v kg + 2 x hmotnost v kg x % popál.  fysiologická potřeba dítěte  Vzorec určuje objem krystaloidů v ml / 24 hod . Podáváme plné roztoky H1/1 R1/1 . U dětí do 2 let používáme roztoky 2/3 .Polovinu vypočteného množství v prvních 8 hodinách. Pokud je možno udržet systémový tlak krystaloidy , koloidy nepodáváme. Ne-li ,podáme skupinovou plasmu v 50% zastoupení.

Úraz elektrickým proudem Definice: Přímé spojení těla se dvěma body, mezi kterými existuje elektrické napětí. Protože el.sítě jsou zpravidla uzemněny vodičem, stačí k průchodu proudu tělem také dotyk neuzemněné fáze 20% ůrazů- způsobeno nízkým napětím (do 1000 V) 3% smrtelné Úrazy vysokým napětím (nad 1000V) 30% smrtelné

Následky působení proudu na organismus závisí na: Druhu proudu- stejnosměrný, střídavý Napětí- nízké vysoké Frekvence proudu- 50 Hz užívaná v domácnosti, nebezpečí pro srdeční frekvenci Odpor na místě vstupu- odpor suché kůže je 10000 Ohmů,odpor vlhké kůže 110 Ohmů Intensitě proudu ( závislé na napětí a odporu) Menší jak 0,5 mA se neprojevují Větší jak 15-25 mA vyvolají svalové kontrakce, které znemožňují pustit zdroj Cestě průchodu proudu Době kontaktu Při průchodu tkáněmi se mění teplo- vstup-výstup= tepelné poranění

Symptomy úrazu elektrickým proudem Pacient je „nalepen“ ev. I následkem křečí ne zdroj proudu Porucha vědomí až bezvědomí Tachykardie, poruchy srdečního rytmu Ev. Zástava srdeční- 70% fibrilace komor 30% asystolie Zástava dýchání Popáleniny I.-III. Stupně (známky proudu)

První pomoc Technická Zdravotnická Vlastní bezpečnost: vzdálenost od zdroje, vypnutí proudu nebo oddělení postiženého od zdroje nevodivými předměty, zabezpečení el. Okruhu proti možnému znovuzapojení. Poloha podle stavu postiženého Zabezpečení vitálních funkcí KPR event. Defibrilace Co nejdříve hospitalizace (nelze odhadnout rozsah vnitřního poškození tkání)

Poranění bleskem El. výboj mezi dvěma silně nabitými el. poli, při němž může být organismus zasažen ve velice krátkém čase silným proudem o vysokém napětí. Změny: celkové Různé obrazce na povrchu těla až popáleniny III. stupně

Úrazy chladem- hypotermie Hypotermie nastává když tělesná teplota poklesne pod 35° C Úraz chladem má vliv: Celkový: podchlazení, hypotermie tělesného jádra Místní: omrzliny tělesného povrchu Příčiny: úrazové: bezvědomí s expozicí prostředí o nízké teplotě, tonutí ve studené vodě, pobyt pod lavinou Závažnost je dána poklesem teploty a délkou působení nízké teploty Trvání je: akutní- několik málo hodin Prodloužené- po více hodin Chronické- s trváním dny až týdny Teplotní rozmezí: více jak 32° C: omezení životních funkcí, třes, vazokonstrikce, posléze vazodilatace, bradykardie, chladová diuresa 29°-32° C: ohrožení životních funkcí: ztráta vědomí, arytmie, dehydratace, maetabolická acidoza Méně jak 30° C: poruchy srdeční akce, fibrilace komor, asystolie, hypoventilace 20°: selhání životních funkcí: zástava dýchání