KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.3 (Data vložená z MS Excel)
Advertisements

VY_32_INOVACE_54_MS_Word_ III. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
SCHRÁNKA, PRAVOPIS, VKLÁDÁNÍ OBRÁZKŮ
Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
MS Windows.
X EXEL.
Textový procesor Open Office, Writer VLOŽENÍ TABULKY, ZÁKLADNÍ FORMÁTOVÁNÍ Předmět: Informatika Ročník: 6.ročník Klíčová slova: Textový procesor, textový.
Textový procesor Open Office, Writer VLOŽENÍ OBRÁZKU, ÚPRAVA OBRÁZKU
Funkce programu Microsoft Word 2010 vhodné pro úpravu studentských prací Petr Křivánek.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: březen.
Školení počítače Excel
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
IT začátečníci - Word Modul 3.
Modul 2 : Práce s počítačem a správa souborů. Rada úvodem - Internet ví všechno, zkuste a
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Základní pojmy v informatice –II.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 13.1 (Schránka a operace se schránkou)
Průzkumník Program pro práci se soubory. Otevření Buď přímo na ploše, nebo otevřít libovolnou složku (např. dokumenty) a kliknout na záložku „složky“.
Anotace Žák dokáže v aplikací MS Word vytvořit tabulku Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word vytvořit, upravit a formátovat.
TEXTOVÝ EDITOR.
Mgr. Karel FischerSchránka1 Schránka Schránka je část paměti windows, do které si můžeme nějaké soubory ( data) vložit a poté si je můžeme ze schránky.
TEXTOVÝ EDITOR (vkládání dalších objektů do textu a jejich vlastnosti, textové tabulky, šablony,) Lol.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Úprava grafických objektů –klipartů ve Wordu 2010.
Úprava grafických objektů –obrázků ve Wordu 2010.
Základní operace v OS 2011.
Mgr. Karel FischerKopírování a přesouvání textu1 Schránka je část paměti Windows, do které dočasně můžete schovat text, obrázek i jiný objekt. Obecný postup.
Klávesové zkratky 1 Ročník: 6 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Klávesové zkratky 1 Ověřeno ve výuce:
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Kopírování a přesun VY_32_INOVACE_10_2_05_AP.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
VY_III/2_INOVACE_40_Schránka ve Windows Schránka ve Windows Miroslav Kaňok.
Textový editor Vkládání obrázků ze souboru a použití schránky  Pomocí menu vložení a klepnutím na obrázek se nám otevře adresář, ze kterého vybereme.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
Práce s textem ve Wordu 2010, vkládání obrázků do textu.
Operace s grafickým objektem ve Wordu 2010
Psaní do buňky Klikneme na buňku → označí se → → můžeme začít do buňky psát.
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Jak vložit tabulku Excel do Wordu
Editace textu O. Kánský Editace textu Psaní textu – vložení posloupnosti znaků Znaky –Tisknutelné znaky písmena, číslice, interpunkční znaménka,
UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ MS POWERPOINT
Práce s textem (Word 2010)-kopírování
Malování Microsoft Word Tento počítač (Počítač)
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Práce s dokumenty VY_32_INOVACE_10_2_02_AP.
Základy ovládání operačního systému Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/7.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. Tabulkové procesory Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: 2.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE I.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Pohyb kurzoru a označování textu
T EXTOVÝ EDITOR ( VKLÁDÁNÍ DALŠÍCH OBJEKTŮ DO TEXTU A JEJICH VLASTNOSTI, TEXTOVÉ TABULKY, ŠABLONY, JEJICH VYUŽITÍ A TVORBA )
Kopírování textu, formátování odstavce. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_18-03 Název školy Střední průmyslová škola.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
Pracovní plocha, okno, schránka
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
Zástupce Zástupce souboru (anglicky file shortcut) je v informatice typ souboru používaný v systému Microsoft Windows. Umožňuje odkazovat na data, která.
Textový Editor.
Textový editor Lada Juráňová.
Digitální učební materiál
Co se všechno naučíme??? Práce s textem Ctrl C Ctrl X Ctrl V
KLÁVESNICE A MYŠ NA PC VY_32_INOVACE_06
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Kopírování, přesouvání a mazání souboru
Použití pravého a levého tlačítka myši
Transkript prezentace:

KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání Autor: Mgr. Aleš Kozák

obecně Následující metoda má obecnou platnost a lze ji použít takřka ve všech aplikacích. Kopírování tohoto typu bude vysvětleno na příkladech textu a obrázku v malování, lze jej také použít pro kopírování a přesouvání souborů a složek.

Kopírování Funkce kopírování je v podstatě příkaz pro počítač, že si má na chvíli něco zapamatovat (zkopírovat obsah do tzv. schránky). Kopírovaný obsah si pamatuje do doby, než je tento obsah nahrazen novým obsahem (kopírováním nového). Některé aplikace umožňují zapamatování si více obsahů. Schránka se vyprázdní při restartu nebo vypnutí počítače!

Kopírování – postup Nejprve musíme označit obsah, který má být kopírován do schránky. Kopírování lze provést pomocí klávesové zkratky CTRL + C Nebo pomocí menu ÚPRAVY -> KOPÍROVAT. Kopírovat můžeme i přes nabídku vyvolanou pravým tlačítkem myši.

Vkládání – postup Nejprve musíme umístit kurzor na pozici, kam se má kopírovaný text vložit. Vložení lze vyvolat pomocí klávesové zkratky CTRL + C Nebo pomocí menu ÚPRAVY -> VLOŽIT. Také vkládání lze provést přes nabídku vyvolanou pravým tlačítkem myši.

Příklady Kopírování lze vyzkoušet na následujících příkladech: Kopírování textu z internetu do Wordu. Kopírování obrázku z internetu do Wordu nebo malování. Kopírování textu z jednoho dokumentu do druhého. Kopírování obrázku z malování do textového dokumentu.

Pokročilé vkládání Potřebujeme-li využít automatických úprav při vkládání kopírovaného obsahu, můžeme využít funkce VLOŽIT JINAK. Tato funkce nám například umožní vložit pouze text bez formátování (například při kopírování z internetu nám odstraní odkazy, apod.) Tato funkce se často používá v textových editorech, prezentacích a tabulkách. V MS Office 2007 (2010) je tato volba vyznačena pomocí ikonek.

Funkce vyjmout Funguje stejně jako funkce kopírovat. Navíc po sobě smaže zdrojový výběr (zůstává uchován jen v paměti). Funkci vyjmout lze vyvolat zkratkou CTRL + X a obdobnými postupy jako kopírování. POZOR! Při použití funkce vyjmout je v danou chvíli obsah pouze ve schránce, pokud obsah schránky přepíšeme (kopírováním/vyjmutím dalšího obsahu), pak se původní obsah nenávratně ztratí.

Kopírování a přesouvání myší Kopírování a přesouvání lze provést také pomocí myši. Tažení označeného obsahu (textu/obrázku/…) lze provést pomocí levého i pravého tlačítka myši (pravé vyvolá nabídku s výběrem kopírovat/přesunout). Přidržením klávesy CTRL při tažení pomocí levého tlačítka myši se provede kopírování daného obsahu. Při kopírování pomocí myši z jednoho (maximalizovaného) okna do druhého lze použít následující postup: Označený obsah tažením přesuneme na ikonu cílového okna na hlavním panelu – vyčkáme na maximalizaci druhého okna (tlačítko myši nepouštíme). Po maximalizaci pokračujeme standardním způsobem.